Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 tips om een betere leidinggevende te zijn

Leiding geven van op afstand

 

Zou jij graag een leidinggevende hebben die, ook al ben je niet altijd samen op kantoor, toch bereikbaar is? Om vragen te beantwoorden, om een goede teamcultuur op te bouwen, om de juiste mensen voor het team te selecteren, …

Werken met een team dat volledig remote en/of hybride werkt is niet heel gemakkelijk en toch is het ondertussen al behoorlijk ingebakken in het professionele leven. De Covid pandemie heeft mensen onverwacht en noodgewongen van op afstand leren werken. Hoe doe je dat, werken op afstand, een goed online job interview doen, letten op je lichaamstaal tijdens een video meeting, …

Terwijl sommige van je collega’s misschien van rol wisselen kan het goed zijn dat jij leiding geeft aan een aantal mensen die ofwel remote ofwel hybride werken.

Zelfs als je een doorwinterde manager bent kan je misschien nog wat tips gebruiken om ervoor te zorgen dat je medewerkers succesvol zijn, een eerlijke kans krijgen om te leren en te groeien en ondertussen deel uitmaken van een fijn team. En natuurlijk hangt de begeleiding van je teamleden ook af van de maturiteit van je team.

Hier dus 5 tips die je als leidinggevende kan toepassen als je teamleden op afstand werken:

Zet remote processen op

Heb je het nog niet gedaan, dan is het hoog tijd om werk te maken van processen die de omgangsregels bepalen van samenwerken op afstand.

Stel jezelf de volgende vragen - en de sleutel is om ervoor te zorgen dat je er altijd van uitgaat dat mensen zich niet in dezelfde fysieke ruimte bevinden als je met antwoorden komt (zelfs werknemers op locatie zullen baat hebben bij deze veronderstelling als sommige van hun teamgenoten op afstand zijn) :

  • Welke tools zouden mijn team helpen?
  • Hoe gaan we samenwerken? Communiceren? Verbinden?
  • Hoe worden beslissingen genomen?
  • Hoe kunnen we onafhankelijk, en transparant vooruitgang boeken in projecten, zodat het zichtbaar is waar teamgenoten aan werken?

Met andere woorden, wat zijn de afspraken die je onderling maakt om op een fijne manier van op afstand samen te werken?

Ontwikkel robuuste interne documentatie manieren of systemen

Mensen dwingen om naar bestanden te zoeken en teamgenoten te pingen om te begrijpen wat waar staat of hoe dingen werken wanneer ze voor het eerst bij een nieuwe organisatie komen of een nieuwe taak op zich nemen, is vermoeiend en, eerlijk gezegd, tijdverspilling. Creëer een intern systeem waarin processen worden gedocumenteerd en gemakkelijk kunnen worden gelokaliseerd. Desnoods werk je met een sitemap, index of inhoudstafel en hopelijk kan je ook werken met een zoekfunctie om documenten of wat dan ook snel terug te vinden.

Het is immers belangrijk dat je medewerkers kunnen navigeren en snel vinden wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Zorg er dus voor dat je document management vanzelfsprekend en eenvoudig is.

Focus op resultaat

Het correct beoordelen van de prestaties van je medewerkers moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Dit betekent dat je gelooft dat je medewerkers aan het werk zijn ondanks het feit dat je ze niet kunt zien. Je bent ook meer bezorgd over de kwaliteit van de deliverables van je team dan over de exacte hoeveelheid tijd die ze achter een scherm hebben doorgebracht om de gevraagde resultaten te leveren. Het eindresultaat telt, niet het hoe of hoeveel tijd erin besteed is.

Bij het managen van remote en hybride teams is het zo belangrijk om de focus te verleggen van input naar output en resultaten. Best weet je ook waar elk van je medewerkers mee bezig is, plan desnoods op regelmatige tijdstippen (online) 1 op 1 gesprekken in. Indien het helpt kan je bij het opstellen van de jaarlijkse performantie objectieven van je medewerkers zeer duidelijk meetbare doelen of resultaten beschrijven en wanneer je ‘met expectations’, ‘exceeds expectations’ of ‘did not meet expectations’ haalt.

Ga voor asynchrone communicatie

Moeheid van veel online vergaderen (of het nu met zoom, teams of een andere tool is) is zeer reëel. En het is niet alleen zo dat non-stop virtuele of zelfs face-to-face vergaderingen een beetje een ellendige ervaring kunnen zijn. Vergaderingen kunnen immers tijdverspilling en productiviteitsmoordenaars zijn.

Asynchrone communicatie is contact maken op een manier waarbij mensen niet op dezelfde plek hoeven te zijn of op exact hetzelfde moment moeten reageren.

Video meetings kunnen natuurlijk niet asynchroon gebeuren maar je kan een mix van geschreven- en multimediatools gebruiken om ideeën te verbinden en te delen. Hier 2 voorbeelden die misschien voor jou kunnen werken

  • Loom kan je gebruiken voor korte video-opnamen om een ​​klantpresentatie door te nemen https://www.loom.com/
  • Yac kan je gebruiken om snel gesproken feedback op een ontwerp achter te laten voor uw collega https://www.yac.com/

Welke tools je ook kiest om mee te werken, zorg ervoor dat ze jou en je team ondersteunen in samen te werken hoe jullie het willen. Er is immers recht op deconnectie, mensen moeten niet direct antwoorden, … De bedoeling van een tool is niet mensen onder druk te zetten of het gevoel te geven dat ze constant online aanwezig moeten zijn.

Help uw medewerkers de juiste kansen te grijpen

Moedig werknemers in het begin van hun carrière aan om een ​​open geest te hebben en ja te zeggen op interne carrière opportuniteiten. Door nieuwe kansen te accepteren krijgen ze de kans om collega's op andere niveaus en in andere afdelingen te leren kennen . Voor hen is dat misschien moeilijker om zomaar van op afstand te doen. Leer ze ook om inzicht te krijgen in wat hen energie geeft en wat hun voorkeuren zijn. Als je in je loopbaan start heb je dikwijls nog niet genoeg gegevens over wat je wel of niet leuk vindt. Door vaker ja te zeggen tegen nieuwe opportuniteiten, kunnen je medewerkers de paden bewandelen die ze het leukst vinden en dit met succes doen.

Dat gezegd zijnde, zou je als leidinggevende natuurlijk ook elke mid-career of meer senior werknemer moeten begeleiden bij het bewaken van hun tijd (en dat zou je ook voor jezelf moeten doen natuurlijk J). Naarmate de werkdruk toeneemt, is prioriteiten stellen de sleutel tot een verstandige tijdsbesteding, vooral in een afgelegen omgeving waar de grenzen tussen thuis en werk vaak vervagen en het maar al te gemakkelijk is om gewoon door te werken.

Wat je ook kiest, zorg dat je je eigen agenda bepaalt – letterlijk en figuurlijk- en daarvoor gaat (en laat je medewerkers hetzelfde doen).

Ben jij een goede leidinggevende?

Goed wetende dat iedereen natuurlijk andere dingen kan verwachten van zijn of haar leidinggevende, is natuurlijk de vraag of de basis al goed zit om fijn samen te werken in een remote of hybride team…

Hier een aantal vragen die je jezelf kan stellen;

  • Welke remote processen heb je opgezet? Welke afspraken heb je gemaakt met betrekking tot (van op afstand) samenwerken?
  • Welke documentatiesystemen gebruik je? Hoe wordt aan document of informatie management gedaan?
  • Hoe zorg je ervoor dat je focust op het resultaat en niet de gespendeerde tijd of hoe je medewerker tot het resultaat gekomen is?
  • Welke manieren of tools gebruik je om aan asynchrone communicatie te doen?
  • Hoe denk je over je werk privé balans? Hoe denken je medewerkers over hun eigen werk privé balans?
  • Wat doe je om ervoor te zorgen dat je teamleden de juiste kansen krijgen en ook grijpen?

Proost, op een goede leidinggevende zijn,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#leidinggeven #onlinewerken #virtueelteam #leadership #tools #processen #communicatie