Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Thuiswerken? Wees je eigen ideale leidinggevende

Thuiswerken en je eigen ideale leidinggevende zijn

 

Thuiswerken wordt vandaag de dag veel meer toegepast dan pakweg 1,5 jaar geleden. Wat toen onmogelijk leek is nu realiteit. Dit werd en wordt versneld door de huidige coronacrisis. Thuiswerken brengt veel verschillende voordelen. Zo merk je al snel dat je meer tijd met je familie kan doorbrengen, geen stress ervaart door eindeloos in de file te staan en meer verantwoordelijkheden krijgt over je agenda. Het zorgt er dus voor dat je je beter voelt en met een fris hoofd aan je werkdag kan beginnen.

Toch zijn er ook een aantal uitdagingen verbonden aan deze manier van werken. Zo ben je sneller afgeleid door bijvoorbeeld de kinderen die het huis op stelten zetten (zie blog: hoe thuiswerken met kinderen). Daarnaast is het soms moeilijk om je taken af te werken, verlies je sneller het overzicht en ben je minder gemotiveerd. Dit is normaal aangezien je nu deels de taak van jouw leidinggevende moet overnemen. Nu ben jij de persoon die ervoor moet zorgen dat je blijft doorwerken, je professionele doelen en deadlines haalt. Dit is een enorme verantwoordelijkheid die opeens op je af komt. En natuurlijk kijkt je leidinggevende vanop een afstand mee, maar het is toch anders!

Hieronder willen we je enkele tips aanrijken waardoor thuiswerken een troef zal worden.

Doelstellingen voor de dag

Om te beginnen is het belangrijk dat je elke dag kort de tijd neemt om enkele doelstellingen voor jezelf op te schrijven. Deze doelstellingen zullen ervoor zorgen dat je een beter overzicht krijgt van de dag (dat past binnen je lange termijn doelen). Het zorgt ervoor dat je een kort ‘to-do’ lijstje krijgt. Wanneer je dan een taak afwerkt kan je deze afstrepen. We raden hierbij aan dat je de taken rangschikt. Op die manier weet je met wat je best kan beginnen en zal je nog een beter overzicht krijgen.

  • Dit kunnen eventueel de minst aangename taken zijn, die zo aan het begin van de dag worden afgewerkt (‘eat the frog’ zoals wel eens word gezegd). Dit zal je een beter gevoel geven aangezien je hier niet de hele dag mee blijft zitten. De rest van je tijd kan je gebruiken voor leukere taken.
  • Je kan er ook voor kiezen om taken te rangschikken op prioriteit. Dit zal ervoor zorgen dat je altijd op tijd bent voor je deadlines zonder voor onaangename verrassingen te komen staan.  

Gebruik maken van flexibele uren

Tijdens het werken op kantoor maak je waarschijnlijk toch gebruik van vaste uren, zelfs al zijn het glijdende uren. Je kan er dus niet zijn voor je kinderen of andere huishoudelijke zaken wanneer je maar wil. Dit is nu niet meer het geval. Bij thuiswerken wordt verwacht dat je een bepaald aantal uren presteert en/of dat je een bepaald aantal taken afwerkt. Dit houdt dus in dat je zelf voor een groot deel kan kiezen hoe je je tijd opdeelt. Dit brengt tal van mogelijkheden met zich mee. Zo kan je je werk rond je privéleven plannen in plaats van omgekeerd. Wanneer je moeite hebt met je taken thuis af te werken, kan het motiverend zijn om korte activiteiten in te plannen. Zo zal je efficiënt moeten doorwerken om deze activiteiten te kunnen uitvoeren. Dit zal ervoor zorgen dat je meer gemotiveerd bent om aan taken te beginnen en ze op tijd af te werken. Hierdoor zul je dus productiever worden en zul je een betere work-life balans creëren. Ten slotte krijg je een voldaan gevoel wanneer je taken efficiënt afwerkt waardoor je meer zin krijgt in volgende taken. Dit gevoel kan je makkelijk meenemen “naar huis” wanneer je de deur van je bureau achter je dicht trekt.

Flexibele werkuren inplannen

Stel (tijdsgebonden) kwalitatieve criteria voor je werk

Wanneer je thuiswerkt heb je misschien een minder goed zicht op de verwachtingen die er zijn van de organisatie uit. Hierdoor kan je in de verleiding komen om verschillende uren te spenderen aan een taak die je normaal op een uur zou afwerken. Het is belangrijk dat je werk kwalitatief is, maar het is een risico om in de valkuil van perfectionisme te trappen. Dit kun je tegengaan door op voorhand na te denken over wanneer je tevreden bent met je werk en wanneer het klaar moet zijn. Je plakt hier dus een tijd op, of criteria waaraan dit werk moet voldoen. We raden aan dat je dit dan ook opschrijft. Op die manier kan je hiernaar terugkijken en dit vergelijken met het tussentijdse- of eindwerk. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van waar je staat, wat nog verbetering nodig heeft en wanneer je verder kan naar de volgende taak. Wanneer je het opschrijft kan je niet vergeten aan welke criteria je taak moet voldoen en zal je niet te veel tijd spenderen aan éénzelfde taak. Wanneer je dit toepast zal je taken vlotter kunnen afwerken en zal je een gewoonte creëren die ervoor zorgt dat je makkelijk aan je taken zal kunnen beginnen.

Beloon jezelf regelmatig

Aangezien je nu thuiswerkt zal het contact met de leidinggevende verminderen. Dit zorgt ervoor dat jij deels deze rol moet / kan overnemen. Een belangrijk aspect van leidinggeven is een schouderklopje geven, waardering uiten. Het is dus belangrijk dat je dit zelf niet vergeet. Probeer nadat je een taak afwerkt even een momentje te nemen om je werk te bewonderen. Je hebt veel tijd en moeite hierin gestoken, dit is dan ook iets waar je echt trots op mag zijn. Het is belangrijk om niet enkel het eindproduct maar jezelf ook te belonen voor het proces. Het duurt soms lang om een taak af te werken. Hierdoor is het belangrijk dat je je tussenstappen niet over het hoofd ziet en deze ook beloont. Dit kan je doen door trots te zijn op hoe ver je al bent gekomen of op de moeite die je er al hebt ingestoken. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel trots te zijn maar jezelf ook iets te geven. Zo kan je jezelf belonen met een pauze, iets lekkers om te eten/drinken of iets leuks te gaan doen. Het hoeft zelfs niet veel tijd in beslag te nemen noch veel te kosten. Wees dus aardig voor jezelf. Beloon en behandel jezelf dan ook hoe je zou willen dat anderen je behandelen. Op die manier word je de ideale leidinggevende voor jezelf. 

Ben jij je eigen ideale leidinggevende?

Call to action

In deze blog vond je 4 waardevolle tips om je eigen ideale leidinggevende te zijn, zeker tijdens de vele uren thuiswerk. Hoe goed breng jij het er al vanaf?

  • In welke mate maak je elke dag een kort en overzichtlijk to do lijstje met je doelstellingen van die dag?
  • Hoe rangschik jij de doelstellingen van die dag?
  • Wat zijn voor jou de ideale werkuren en hoe integreer je die met je gezinsleven? Ben je een ochtensmens? Een nachtraaf? Een…
  • Welke kwalitatieve criteria gebruik jij om je werk te evalueren?
  • Hoe strikt of laks zijn je timelines om iets af te krijgen?
  • Op welke manier beloon je jezelf als iets succesvol afgerond is?

Merk je dat je op een of meerdere van bovenstaande vragen misschien wat de mist in gaat? Dan is het tijd om er iets aan te doen! Welk item zal je het eerst aanpakken? Plan dit nu in in je agenda dat je het niet vergeet en indien nodig, gebruik een support mechanisme (je partner die je eraan herinnert, een pop-up boodschap op je scherm, …)

Proost, op je eigen ideale leidinggevende zijn,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be .

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#thuiswerk #efficiëntie #plannen #netwerken #homeworking #thuiswerkenmetkinderen #thuiswerken #homeworking #onlinewerken #vanofflinenaaronline #tipsefficiëntthuiswerken #werkenvanthuis

Inleiding

Doelstellingen voor je dag bepalen

Maak gebruik van flexibele uren en werktijden

Stel (tijdsgebonden) kwalitatieve criteria voor je werk

Beloon jezelf regelmatig