Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Werken als digital nomad, iets voor jou?

Is werken als digital nomad iets voor jou?

 

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Trends als digitalisering en globalisering hebben hun impact. Nieuwe werkvormen ontstaan en doen meer en meer werknemers en werkzoekenden nadenken over wat voor hen de ideale vorm van tewerkstelling is. 

Ben jij één van hen en wil je niet langer in het keurslijf van een 9-to-5 job zitten?  Zit daarenboven de reiskriebel jou in het bloed en word je rusteloos als je te lang op 1 plek moet blijven?  Dan zegt een leven als digital nomad jou misschien wel iets.

 

Digital who?

Een ‘digital nomad’ ofte ‘location independent’ is iemand die het belangrijk vindt om locatie-onafhankelijk te kunnen werken en opdrachten uitvoert voor 1 of meerdere opdrachtgevers, dichtbij of verder weg.  ‘Digital’ betekent dat de opdrachten via het wereldwijde web tussen opdrachtnemer en opdrachtgever uitgewisseld worden.  Dat impliceert dat je als opdrachtnemer, door locatie-onafhankelijkheid, jouw job op eender welke plek in de wereld kan uitvoeren en daardoor als een nomade van plaats naar plaats kan trekken om op die manier de wereld te ontdekken. 

De wereld zien en ondertussen wat werken.  Klinkt goed, niet?

So far, so good

Blijft dit alles wel plakken en denk je “yes,this is my cup of tea”?  Ben je ervan overtuigd dat het leven als digital nomad bijdraagt aan jouw eigen lange-termijn carrièredoelen? Neem dan zeker de tijd om voor jezelf uit te maken welke jobs je als digital nomad zou willen beoefenen.  Wees kritisch en bedenk welke werkzaamheden je jezelf binnen het kader van de voor- en nadelen van jouw nieuwe leven ziet doen. 

Neem voldoende tijd om stil te staan bij jouw talenten, jouw energiegevers en –vreters.  Vooraleer praktische stappen te zetten is het aangewezen goed te weten waarop je echt wil gaan inzetten.  Indien je hier aan voorbij gaat, loop je het risico al heel snel geen voldoening meer te halen uit jouw professionele tijdsbesteding en komt je hele plan misschien wel op de helling te staan. 

Een simpele zoekopdracht op het internet geeft je al snel een zicht op de meest voorkomende jobs in het leven als digital nomad.  Vertaler, digital marketeer, social media manager, virtual assistant, copywriter, blogger, fotograaf, data entry, leerkracht, web developer …  Duik in de mogelijkheden en bekijk wat je aanspreekt.  Ga ook eens verder kijken naar en eventueel praten met mensen die reeds een dergelijke job uitvoeren: hun aanpak kan je vaak al een idee geven van wat je kan verwachten.

Eens je duidelijkheid hebt over welke job(s) je wil gaan uitoefenen, kan je kritisch bekijken welke vaardigheden je nog dient bij te spijkeren om jouw netwerk ervan te overtuigen met jou in zee te gaan.  De basis dient goed te zitten.  Dit kan enerzijds door in jouw huidige job een aantal opdrachten uit te voeren waarbij je deze vaardigheden verder kan ontwikkelen.  Anderzijds  zal je, als je wat grasduint op het internet, zien dat ook daar heel wat (online) mogelijkheden zijn om jouw kennis bij te schaven.  Zo is er Udemy, een online platform met cursussen over zeer uiteenlopende topics.  Zowel betalend als gratis.  Coursera is een ander online platform dat, in partnerschap met een aantal universiteiten en organisaties, voorziet in cursussen waar je een certificaat van kan ontvangen.  Het hoeft niet altijd veel te kosten om de nodige kennis te vergaren.  En dan is het oefenen, nog oefenen en nog meer oefenen.

Zomaar vertrekken of toch eerst nog wat regelen?

Je kan op het internet heel wat mensen vinden die al als digital nomad leven en die best veel inzicht geven in hoe hun dagelijks leven eruit ziet.  Er bestaan verschillende (online) groepen en communities waar je als beginnend digital nomad terecht kan voor meer tips & tricks, om vragen te lanceren of zaken af te toetsen.  Een handige manier om jouw plan ook vanuit een ander oogpunt te bekijken.  Je zal zien, heel wat mensen zijn jou voorgegaan en zijn open over de struikelblokken en twijfels die zij doorheen hun traject tegen zijn komen.  Het kan ook nuttig zijn met een aantal digital nomads in contact te treden om wat dieper op een aantal zaken in te gaan.  Wees je bewust dat sommigen jou als concurrentie kunnen beschouwen en daarom mogelijk minder geneigd zullen zijn om in detail te treden over hun business.

Als digital nomad heb je ook een aantal administratieve katjes te geselen.  Je kan op zoek gaan naar een instantie die jou eventueel kan ondersteunen om de administratieve afwikkeling van een leven als digital nomad correct aan te pakken.   Je zal heel wat van het denk- en veldwerk zelf moeten doen maar ze kunnen je wel op een aantal belangrijke zaken wijzen. Denk maar aan een goede verzekering, een spaarpot, een plan B voor als het tegenzit.   Voor bepaalde landen heb je een visum nodig.  In andere landen mag je niet zomaar werken.  Misschien vertrek je wel vanuit een Belgisch opzet maar dat wil niet zeggen dat je belastingen zomaar vlot geregeld zijn.  Belangrijk is dat je dit goed uitzoekt voor je zomaar begint te werken.

Vlamingen in de wereld is zo'n organisatie die mensen kan ondersteunen bij hun emigratie.

En er is niet alleen administratie te regelen.  Je zal ook een aantal praktische zaken moeten aanpakken.  Wat doe je met je appartement of huis? Of je inboedel? Wat met je auto? Waar laat je jouw huisdier?  ..

Rozengeur en maneschijn?

Er zijn zeker voordelen aan het leven van een digital nomad.

De investeringen die je voor je nieuwe professionele leven moet doen, zijn eerder beperkt.  De enige vereiste voor jouw werk is een goede wifi-verbinding en een pc (of apple voor de liefhebbers J) en je kan aan de slag.

Als digital nomad hoef je niet iedere dag langs de prikklok te lopen.  Je hebt de mogelijkheid zelf te beslissen van waar je werkt en heel vaak ook wanneer en hoelang je werkt.  Afhankelijk van de opdrachten die je aanneemt, kan je jouw werkuren zelf bepalen maar hou er rekening mee dat tijdsverschil soms kan vereisen dat je op momenten dient te werken waarop je dat eerst niet had verwacht.  Vind je dit belangrijk, hou dit dan zeker in gedachten bij de keuze van jouw opdrachten. 

Vrijheid troef. Je kan heel spontaan zelf bepalen waar je naartoe reist en hoe lang je ergens wil blijven.  Je kan naar wat voor jou mooie plekken zijn en genieten. 

Doordat je veel in beweging bent, kom je in contact met heel wat mensen en zal je op die manier ook jouw netwerkskills verbeteren, mocht je daar nog wat onzeker in zijn.  

Onverwachte situaties zullen je, gezien je vaak op jezelf aangewezen bent, uit jouw comfortzone halen en jouw creativiteit en doorzettingsvermogen op de proef stellen.  En die stretch, zal je als persoon ook wel laten groeien.  Mooi meegenomen, toch?

Echter het is niet altijd rozengeur en maneschijn

Als digital nomad zal je ook wel tegen uitdagingen aanlopen die je moeilijker de baas kan.  Allereerst moet je je eigen beste vriend zijn want je zal heel wat tijd in je eigen gezelschap doorbrengen.  Mocht dit nog niet het geval zijn, dan is dit toch een ernstige overpeinzing waard.  Want wees maar zeker, je komt jezelf tegen:  je leert jouw sterktes en jouw zwaktes beter kennen, jouw gevoelens kunnen heftiger zijn dan wat je hier in België ervaart.  En onderschat "taal" niet, je eigen taal zal je nog maar zelden spreken.   Op een mindere dag kan het gemis naar vrienden, familie, het leven hier in België makkelijk de kop opsteken en dan heb je niet altijd onmiddellijk een hulplijn voorhanden.  En, net op zo’n moment is het wel zeer fijn jouw verhaal in je eigen taal te kunnen doen.

Stap je in dit leven dan geef je ook heel wat zekerheden op.  Een stabiel inkomen is geen garantie voor een digital nomad van op aan kan.  Je bent afhankelijk van opdrachten en zal ervoor moeten zorgen dat je genoeg verdient om je kosten te betalen.   Houdt ook rekening met een aantal andere tegenslagen die je als reiziger misschien al wel hebt meegemaakt en ook als digital nomad op jouw pad kunnen komen: diefstal van je laptop of reisdocumenten, verloren bankkaart...

Reizen en werken vraagt daarnaast ook wel wat energie: ga je te snel dan loop je het gevaar uitgeblust te geraken, ga je te traag dan loert verveling om de hoek.  Belangrijk dus om goed te plannen en vooral ook goed voor jezelf te zorgen.  Je zal op bepaalde momenten de nodige discipline aan de dag moeten leggen om een opdracht af te werken en een deadline te halen terwijl anderen misschien genieten van een barbeque op het strand. 

I do

Leven als een digital nomad, het is niet iedereen gegeven maar misschien is het wel iets voor jou.  Net zoals bij iedere uitdaging zijn gezond verstand, durf en doorzettingsvermogen zeer nuttig.  Laat je niet ontmoedigen wanneer het wat minder gaat.  Vallen en opstaan… ook dat geldt voor een digital nomad.  Voel je dat de weg voor jou open ligt, grijp dan je kans en ga stap voor stap op pad.

Is werken als digital nomad iets voor jou?

Call to action

Persoonlijjk heb ik in mijn netwerk een aantal digital nomads. Ik bewonder ze heel erg. Misschien ken jij er ook wel één of meerdere...

Wat neem jij mee uit de voor en nadelen van de digital nomad?

Wat is voor jou het grootste voordeel van de digital nomad?

Met welke nadelen denk je dat je het moeilijk zou hebben? Hoe kan je ervoor zorgen dat je hier geen of minder last van zal hebben?

In welke digital nomad jobs zou jij je kunnen vinden?

Alles bij elkaar genomen: is digital nomad iets voor jou?

Proost, op een job als digital nomad?

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#digitalnomad #onlineondernemen #virtualassistant #digitalmarketeer #locationindependent #vrijheid #freedom #werk #job 

Wat is een 'digital nomad'?

Bereid je voor

Zomaar vertrekken of toch eerst iets regelen

Rozengeur en maneschijn

Ik ga ervoor