Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Weerstand als rem op het bereiken van je droomjob

Weerstand als rem om het bereiken van je droomjob

 

Je weet wat je professioneel wilt en dat blijkt toch wel iets anders te zijn dan wat je vandaag al doet. Of misschien is het zelfs helemaal iets anders. Een echte carrièreswitch. Dan zou het heel goed kunnen dat je op een probleem botst waar we allemaal wel eens last van hebben en waar je vandaag moeilijk een woord op kan kleven. En toch, je voelt dat er iets is dat je tegenhoudt om stappen te zetten. Dat gevoel van ongemak, discomfort is het gevolg van je weerstand.

Die weerstand heeft niets met elektriciteit te maken. Je kan het wat vergelijken met een opgeblazen bal die je onder water duwt. Hoe harder en dieper je duwt, hoe harder het water weerstand zal geven en zal tegenduwen. Hoe harder jij iets wilt, hoe belangrijker dat doel voor je is, hoe harder je weerstand zich zal tonen en tegenwerken.

Misschien een goed moment om ‘weerstand’ eens verder onder de loep te nemen. Wat is weerstand juist? Wie heeft er last van? Waar komt het vandaan? Wat is de positieve intentie van weerstand? We gaan er graag dieper op in.

Wat is weerstand?

Elke keer je beslist om een verandering aan te brengen in je werk of leven, zeker als je een bepaald doel nastreeft, lijkt er ook elke keer weer een addertje onder het gras te zitten. Het kan goed zijn dat je in volle vaart begint maar na een tijdje voel je dat je vertraagt.

Je weet wat je wilt en toch ga je er niet voor. Je vertraagt. Je stelt uit. Je herstart niet.

Hoe komt dat? Een onzichtbare kracht zuigt al je energie weg. En deze onzichtbare kracht is weerstand. Weerstand laat zich zien elke keer je voor jezelf (grote) veranderingen wilt doorvoeren. Zelfs al is de verandering de beste beslissing in je leven en zelfs al is het een verandering die je écht wilt, daar is je weerstand.

Weerstand is iets universeels

Denk maar niet dat je de enige bent die last heeft van weerstand. Dit is een universeel iets. Zelfs succesvolle mensen hebben er last van op een of ander moment in hun leven.

We hebben allemaal geleerd om door te zetten, op onze tanden te bijten, niet op te geven en op ons doel af te gaan, zonder enige aarzeling. En als ons dat niet lukt zijn we ‘zwak’ of ‘lui’ of ‘incompetent’ of … Onze aangeleerde mentaliteit van ergens gewoon voor te gaan ligt echter in conflict met onze weerstand.

We worden ook aangeleerd dat als we willen opgeven, we eigenlijk moeten blijven doorgaan of dat we anders ‘losers’ zijn (met de grote letter L), ofwel verliezers. En dit ten opzichte van de ‘winnaars’, de volharders, de doorzetters, … In die perceptie worden we opgevoed, tussen 2 tegenpolen: winnaars en verliezers, winners and losers.

Maar als weerstand iets universeel is dan ligt het niet volhouden of niet doorzetten niet aan het individu zelf en kan je er niet van uit gaan dat het een teken van zwakte is. Het is als het ware ingebakken in ons DNA en het feit dat het in ons systeem is ingebouwd heeft een doel. Een goed doel!

Weerstand is iets universeels

Weerstand: de politieagent die ons leven regelt

Als je denkt dat je zwak bent als je je niet houdt aan je goede voornemens, dan heb je het fout. Het is een teken van sterkte, van overleven. Je moet echter wel inzicht hebben in de mechanismen erachter om dat te kunnen plaatsen.

Weerstand is een primitief veiligheids- of beschermingsmechanisme. Het is een instinct dat je weghoudt van wat onbekend is. Iets nieuw proberen of een andere job zoeken of starten is iets onbekend.

Denk maar eens na over je grootouders en die daarvoor en daarvoor… helemaal terug tot in het stenen tijdperk. Leven was waardevol en zeer kwetsbaar (dat is het nog altijd maar nu hebben we huizen, kledij, eten in de winkel, …). Je weerstand hield je in leven door je weg te houden van avontuur en gevaar. Meer risico nemen wou toen zeggen minder (kans op) nakomelingen en meer kans op het uitsterven van je familielijn.

Die zorg voor veiligheid is door de eeuwen heen met de paplepel ingegeven, het is vast gecodeerd in onze genen.

Het doel van weerstand: je in leven houden, je veilig houden

Je weerstand wil je tegenhouden van nieuwe en interessante dingen te ontdekken want je weerstand is bang dat je in de problemen geraakt, en misschien zelfs het leven laat. Het lijkt dus alsof die ‘politieagent’ niet mee geëvolueerd is door de eeuwen heen. Het begrijpt niet dat je risico’s wilt nemen, het begrijpt niet dat je een andere job wilt, je creatief talent wilt ontwikkelen, voor een groep wilt spreken, …

Je weerstand heeft bij manier van spreken liefst van al dat je heel de dag lui in de zetel ligt en daardoor op elk moment uitgerust en energiek bent voor een strijd op leven en dood. Je overlevingsmechanisme denkt dus dat je goed zot bent als je uit je comfortzone wilt komen. Het mandaat dat weerstand gekregen heeft is dus om te voorkomen dat je gevaarlijke en/of onvoorspelbare dingen gaat doen. Nochtans is het stenen tijdperk al lang geleden!

Langs de andere kant kan je je weerstand ook niet negeren. Het voelt ook gewoon ongemakkelijk. Als je probeert om geen rekening te houden met je weerstand zal die zich ook in verschillende vormen vermommen zodat je zelfs niet doorhebt dat weerstand de kop opsteekt. Hierover meer, later, in een andere blog.

Weerstand houd je in leven

Hoe zit het met jouw weerstand?

Call to action

In deze blog leerde je over de basisprincipes van je innerlijke weerstand. Laat ons eens kijken wat je nog weet

  • Wat is weerstand?
  • Bij wie komt het voor?
  • Wat doet het?
  • Wat is het doel van weerstand?

Als we weerstand even kort toepassen op jou:

  • In welke situaties merk jij dat weerstand de kop opsteekt? Bij het proberen bereiken van welke doelen wel of niet?
  • Welke risico’s zijn er eventueel (volgens je primitieve brein) aan het bereiken van die doelen verbonden?
  • Hoe manifesteert of toont weerstand zich?
  • Wat gebeurt er als je toch harder probeert om je doel te bereiken?

Proost, op bewustzijn rond je weerstand,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#weerstand #overlevingsmechanisme #risicoavers #doelenbereiken #dromenenervoorgaan #jobcrafting #perfectjob

Inleiding

Wat is weerstand?

Weerstand is iets universeels

Weerstand: de politieagent die ons leven regelt

Het doel van weerstand: je in leven houden, je veilig houden