Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Wat is succes? 7 tekenen dat je professioneel op de goede weg zit!

Professioneel succesvol

 

Succes heeft voor verschillende mensen een verschillende betekenis. Voor sommigen is het een vette bankrekening en ‘ne sjikke otto onder uw gat’ en voor anderen heeft het alles te maken met macht.

Succes kan ook zijn dat je streeft naar continue verbetering (van jezelf). Op zich is dat geweldig dat je wilt groeien, maar sta je dan ook voldoende stil bij wat je al allemaal bereikt hebt? Kijk je genoeg naar de stappen en mijlpalen die je reeds genomen hebt om te staan waar je vandaag staat?

Wat is succes voor jou?

Wat zou het geven moesten we succes meten aan de hand van hoe gelukkig je bent? Hoe succesvol ben je dan op een schaal van 0 tot 10

 

Als je dit laatste in gedachten houdt dan zijn hier 7, misschien onverwachte maar zeker niet nieuwe, tekenen dat jij professioneel op het goede pad bent en eigenlijk al succes hebt.

 

Je ontwikkelt jezelf

Je houdt ervan om nieuwe dingen te proberen. Je leest artikels en boeken. Je observeert. Je reflecteert. Bovendien vind je het helemaal ok om fouten te maken.

Hoe komt dat? Omdat je ervan uitgaat dat proberen, fouten maken, nadenken, en zo voort je een verbreding geeft van je horizon, of een verdieping van bepaalde topics. Het geeft extra inzicht in wie je bent of hoe je functioneert. Je gaat de ander, en de wereld rondom jou beter leren begrijpen. Fouten maken zie je als een noodzakelijke stap in je leerproces. Fouten maken zie je als feedback om het een volgende keer anders te doen.

 

Je ervaart vrijheid

Misschien verdien je geen tonnen geld of heb je geen bloeiend bedrijf, en toch ben je dol op wat je professioneel doet. Of misschien heb je geleerd dat geld niet gelukkig maakt en eveneens geen tijd kan kopen. Je brengt zoveel mogelijk tijd door met de mensen die je graag ziet of bent bezig met de dingen die je belangrijk vindt.

De vrijheid ervaren van zelf kunnen bepalen wat belangrijk is en daarnaar je prioriteiten te zetten is van onschatbare waarde en tevens een ‘measure for success’. Het brengt je bij manier van spreken al halfweg waar je wilt zijn. De andere helft van de weg … daarvoor moet je vasthouden aan je prioriteiten, elke dag opnieuw.

 

Je geniet van de weg naar je doel

In plaats van enkel naar de grote stappen en het einddoel te kijken ben je even blij met het feit dat je een tussen mijlpaal bereikt. Je geniet van de weg naar je grote doel toe en leeft in het hier en nu in plaats van enkel te verlangen naar wat nog moet komen.

Het zijn enkel deze kleine succesjes die ertoe leiden dat je iets groots kan bereiken. Elk geslaagd examen of elke overwonnen angst of elke nieuwe competentie of elke… zijn een stap richting je hogere doel.

Elk succes is een evolutie van elke dag aan je pad timmeren.

 

Je beseft dat je al een mooie weg afgelegd hebt

Als je een berg aan het beklimmen bent heb je de neiging om enkel naar boven te kijken en te zien hoe ver je nog moet stappen of hiken. Kijk echter ook eens achterom om de zien welke mooie en lange weg je al afgelegd hebt. We zien immers meestal wat we nog niet hebben, of het gat dat we nog moeten dichtrijden maar vergeten daarbij te zien wat er wel al is.

Dit geldt niet alleen voor loopbaan gerelateerde thema’s. Denk eens na over wie je was 5 jaar geleden en wie je vandaag bent. Je hebt vooruitgang gemaakt, je bent veranderd en gegroeid, je hebt nieuwe ervaringen opgedaan, extra competenties geleerd, technieken onder de knie gekregen, … Wat heb jij de laatste jaren geleerd? Wat is er voor jou veranderd?

Hoe je het ook draait of keert, je hebt een hele weg afgelegd, een weg van en naar succes.

 

Je kweekt goede gewoontes

Als je elke dag opnieuw een bepaalde positieve handeling stelt wordt dit na verloop van tijd een goede gewoonte.

Hoe zorg je ervoor dat je elke dag op tijd op je werk bent?

Hoe houdt je het vol om 2 keer per week te blijven sporten ook al heb je een super drukke agenda?

Wat zorgt er voor dat je je deadlines haalt?

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.” (Aristotle)

Doelen bereiken is niet alleen genieten van de weg ernaar toe. Het is ook volharden of doorzetten tot je je doelen bereikt en dat kan niet zonder dat je goede gewoontes aangeleerd hebt.

 

Je bent emotioneel intelligent

Niemand van ons kan altijd en overal al zijn of haar emoties onder controle houden en dat hoeft ook niet. We zijn mensen. Door emoties te kunnen voelen en benoemen en te beseffen welke belangrijke rol ze spelen in je werk en leven kan je ze gebruiken als ankerpunt om beslissingen te nemen. Je emoties zeggen je immers vrij snel of iets goed of niet goed voelt.

Intelligent omgaan met je emoties zorgt er dus mede voor dat je succesvol bent.

 

Je volhardt

Een van de factoren die niemand zal vergeten als het gaat over succes is doorzettingsvermogen, blijven volharden, ook op momenten dat het moeilijk(er) gaat. Veel mensen geven op omdat het te moeilijk wordt of te veel pijn doet of… maar jij niet. Je blijft je doel voor ogen houden en dat doel op zich motiveert je om te blijven gaan op momenten dat anderen zouden opgeven. Stapje voor stapje bouw je aan je weg, elke dat opnieuw en dat maakt je succesvol.

 

Call to action

De 7 bovenstaande tekenen zullen in principe voor jou niet nieuw zijn. Toch daag ik je uit …

Wat loopt vandaag al goed?

Op welk van de 7 tekenen kan je nog evolueren?

Wat moet je daarvoor veranderen?

Wie kan je tijdens deze veranderfase helpen?

Wat zal ervoor zorgen dat je volhardt?

 

Proost op een professioneel juist pad op weg naar succes!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be of via de individuele pagina's van onze coaches op de website.

 

#succes #discipline