Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Voordelen van humor op de werkvloer

Humor op de werkvloer

 

We lachen bij lange na niet genoeg. Toch wel spijtig, want lachen is het beste medicijn. Humor kan je levenskwaliteit verbeteren én is een sleutelelement in succes op de werkvloer.

Humor wordt helaas regelmatig gezien als niet professioneel, of te familiair of wat dan ook en dat is zonde want het brengt juist energie in een relatie. Er wordt dus niet actief aandacht aan besteed. Het gebeurt nu en dan een keer, zeer spontaan en ondoordacht. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat grappen en grollen en (droge) humor het lachen en giechelen versterken en dus te belangrijk zijn om zomaar aan het toeval over te laten.

Humor draagt bij tot een gelukkiger en gezonder leven

Het draagt bij tot je succes en verbetert je relaties. Humor ontstaat wanneer onze perceptie van de wereld onze verkeerde vooroordelen corrigeert. Je brein moedigt je op deze manier aan om onjuiste ideeën of gedachten bij te werken. Diegenen die flexibeler/speelser omgaan met hun eigen gedachten worden makkelijker gepercipieerd als grappiger. Humor wordt dan ook aanzien als een teken van intelligentie. Lachen zorgt er bovendien voor dat dopamine vrijkomt in je hersenen (een gelukshormoon).

Iemand die lacht, schaterlacht, glimlacht of bulderlacht omwille van iets dat iemand gezegd heeft is dus een beloning voor het feit dat ze aan hun overtuigingssysteem (hun gedachten) hebben laten rammelen en hiermee aan de slag zijn gegaan.

 

Waarom zou je humor inzetten op het werk?

Het is misschien niet alledaags, maar humor inzetten op het werk om stress te verminderen of het moraal te boosten kan verschillende voordelen hebben. Ik benoem er hieronder graag een aantal.

 

Humor verbetert je prestaties en werk

Wetenschappelijk gezien zorgt humor ervoor dat je hersenbanen meer open gaan. In het bijzonder zorgt humor op het werk ervoor dat je:

  • je productiviteit verhoogt;

  • aanspreekbaarder overkomt;

  • vertrouwen opbouwt;

  • anderen op het gemak stelt;

  • het stressniveau naar beneden haalt;

  • makkelijker op nieuwe ideeën komt;

  • creativiteit getriggerd wordt;

  • anderen op hun gemak stelt;

Humor creëert nu eenmaal een atmosfeer die interactie aanmoedigt, brainstormen makkelijker maakt en het gevoel geeft dat er geen risico is aan ‘out of the box’. In een meer joviale omgeving is het ook makkelijker om passie te voelen voor datgene wat je doet. Je werkethiek groeit en je enthousiasme zal hoogstwaarschijnlijk aanstekelijk zijn. Humor is dus een win win voor jou, je omgeving en de organisatie waarvoor je werkt.

Wil je een betere leider zijn? Vertel grapjes.

Heb je je presentatie niet goed voorbereid? Steek er last minute nog wat leuke cartoons bij.

Heb je een zware brainstorm op de agenda staan? Bekijk samen een aantal minuten goede bloopers.

 

Humor verbetert (professionele) relaties

Wees eens eerlijk, ben je niet veel liever bij iemand die je af en toe aan het lachen brengt? Humor maakt je sexy :-) en wordt gezien als een van de fundamenten binnen aantrekkingskracht.

Zoals hierboven aangegeven verbetert humor ook het opbouwen van vertrouwen, de aanspreekbaarheid, anderen op hun gemak stellen en laat dat nu net eigenschappen zijn die in een relatie een enorm verschil maken.

Een relatie is dus makkelijker en lichter als er veel gelachen wordt. Humor is zelfs zo krachtig dat wanneer je een ruzie of meningsverschil hebt, humor ervoor kan zorgen dat je toch nog samen kan lachen. Bovendien zorgt het lachen ervoor dat je beiden ‘afkoelt’.

Wil je je relaties een boost geven? Lach samen of haal herinneringen op aan momenten dat jullie samen veel gelachen hebben.

 

Humor maakt je gezonder

Wist je dat mensen die humor gebruiken een sterker immuun systeem hebben en 40% minder makkelijk een hartaanval of beroerte krijgen? Ze ervaren ook minder makkelijk pijn én leven langer.

Wetenschappelijk bewijs:

  • Patiënten die na een medische ingreep alleen maar komedies konden kijken vroegen 25% minder pijnmedicatie, waren positiever ingesteld over hun herstel – en herstelden ook sneller;

  • 100-jarigen die werden geïnterviewd gaven aan dat humor een belangrijke pijler in hun leven was en is.

Lach dus tenminste 15 minuten per dag en je gezondheid zal er op vooruit gaan.

 

Humor maakt je meer ontspannen en gelukkiger

Het kan geen verrassing zijn dat lachen je gelukkiger maakt. Het vermogen om te lachen - of het nu om het leven, jezelf, iemand anders of een goede mop gaat – is een bron van voldoening en geluk. Diegenen die af en toe eens goed lachen blijken gelukkiger te zijn dan zij die het grootste deel van de tijd serieus zijn en blijven.

Nochtans houden je hersenen er wel van om eens goed uitgedaagd te worden en verkeerde percepties onder de loep te kunnen nemen. Als je je gestresseerd voelt zou je dus eigenlijk naar humoristische TV moeten kijken en vind je niets op TV dan biedt internet een legio aan mogelijkheden wat betreft bloopers en andere komische mogelijkheden. Humor blijkt trouwens 3 keer zo effectief te zijn als ontspanning of angstremmer in vergelijking met relaxatie zelf (yoga, meditatie, mindfulness, naar kalme muziek luisteren, …). Als je veerkrachtig wilt zijn moet je dus lachen.

A laugh a day keeps the docter away!

Meer humor betekent dus gelukkiger en minder stress. Maar we moeten toch professioneel overkomen? Werk is toch serieus? Neen hoor… zo professioneel en serieus nu ook weer niet!

 

Call to action

Hoeveel humor is er bij jullie op de werkvloer?

Hoeveel humor gebruik je zelf?

Wat is het resultaat daarvan qua productiviteit, professionele relaties, stress en gezondheid, geluksgevoel?

Welke acties wil je zelf ondernemen om ervoor te zorgen dat er meer gelachen wordt op kantoor?

 

Proost op een leven vol met veel humor!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#humor #energie #geluk #productiviteit