Deel dit bericht
- Lieselot De Tant

Voel jij je zoals (een mannelijke) Assepoester?

Voel jij je zoals (een mannelijke) Assepoester?

 

Ken je het verhaal van Assepoester nog? 

Dat mooie meisje die graag naar het bal van de prins wil, maar er niet geraakt omdat ze alle vuile klusjes in de plaats van haar boze stiefzussen moet doen. Ze voelt zich heel ongelukkig, vindt het niet eerlijk dat ze onderdrukt wordt door haar stiefzussen, maar om de vrede te bewaren doet ze wat haar stiefzussen haar opdragen. 

Gelukkig komt de lieve toverfee langs, die pompoenen omtovert tot een elegante koets en vervolgens een prachtige jurk tevoorschijn tovert met bijpassende, glazen muiltjes. Ze beleeft de avond van haar dromen tot wanneer ze ervandoor moet omdat de betovering bijna is uitgewerkt. Terwijl ze wegloopt verliest ze één van haar glazen muiltjes. 

Vervolgens gaat het leven verder zoals voorheen: ze moet heel hard werken, heeft weinig tijd voor zichzelf omdat ze altijd het werk van de anderen moet doen. Wanneer de prins op zoek gaat naar de vrouw van zijn dromen komt hij na een lange zoektocht in het huis van Assepoester terecht. Daar wordt ze door haar stiefzussen in een hoekje geduwd en lijkt het erop dat ze de prins niet zal kunnen tonen dat het háár glazen muiltje is dat hij gevonden heeft.

Tegen alle verwachtingen in merkt de prins Assepoester op en hij staat erop dat ze uit de schaduw treedt en het glazen muiltje past. Daarna haalt Assepoester het andere muiltje tevoorschijn, waarna Assepoester en de prins nog lang en gelukkig samen verder leven.

 

Hoe kan je dit verhaal vergelijken met je loopbaan? 

Ik hoor in de praktijk veel mensen die zich voelen zoals Assepoester: ze moeten hard werken en krijgen van bepaalde collega's alleen maar meer werk doorgeschoven. Ze hebben goeie ideeën en leuke projecten in hun achterhoofd, maar ze hebben geen tijd om die ideeën verder uit te werken tot iets concreets. Het lijkt wel alsof alle leuke projecten en interessante uitdagingen aan hen voorbij gaan. Erger nog: anderen maken promotie, krijgen plots een bedrijfswagen of loonsverhoging. En het toppunt van al: die collega's lijken minder hard te werken dan zijzelf. 

Het grote verschil met het sprookje van Assepoester: er is geen prins(es) die hen uit een hoekje komt halen en hen ineens een loonsverhoging, bedrijfswagen of promotie aanbiedt.

 

Herken jij je in die situatie?

Ben jij ook één van die mensen die constant zichzelf voorbij loopt en steeds harder moet werken? Ben jij bang dat je een flinke uitbrander zal krijgen als je niet snel genoeg doet wat je gevraagd wordt? Of erger nog: ben je bang om je job te verliezen als je niet alle 'vuile klusjes' opknapt?

Denk je soms: ziet dan niemand hoe hard ik hier werk, hoezeer ik mijn best doe? Hoe komt het dan dat er nooit een (financieel) voordeel aan verbonden zit?

De kans bestaat dat jouw leidinggevende en jouw collega's niet precies weten hoeveel werk jij juist verricht. Ze zien wel dat het werk gedaan wordt, maar hoeveel werk jij nu exact verricht weten slechts heel weinig mensen. Weet jij exact wat jouw collega allemaal doet? Of durf je dat ook weleens te onderschatten?

In sommige versies van het Assepoester verhaal redt de prins Assepoester niet van de stiefzussen, maar neemt Assepoester zélf het initiatief om het andere muiltje te tonen. Dat is wat jij ook kan doen: zelf het initiatief nemen om iets te veranderen aan jouw situatie.

 

Enkele tips

Maak een lijst

Lijst alle projecten/taken waarmee je bezig bent op en toon ze aan je leidinggevende. 

Deze zou wel eens kunnen inzien dat hij of zij niet besefte dat je met zo veel zaken bezig bent.

Durf te vragen

Heeft jouw leidinggevende jou een tijd geleden een belofte gedaan en is hij of zij er nooit op terug gekomen? De kans is groot dat die belofte uit zijn of haar gedachten gegaan is en jij hem of haar er opnieuw moet aan herrineren.

Maak loonsverhoging bespreekbaar

Vind je dat het tijd wordt om die langverwachte loonsverhoging nu eindelijk in de wacht te slepen? Bespreek dit met je leidinggevende. Als het mogelijk is en je verdient het, zal je het wel krijgen. Als het niet mogelijk is, weet je dat tenminste ook.

Verwacht je hulp van collega's?

Bespreek dit met je collega's en je leidinggevende. Niemand weet immers exact waar jij de hele dag mee bezig bent noch wat er allemaal door je hoofd gaat. 

 

De enige manier waarop collega's en leidinggevenden kunnen begrijpen wat er in jou omgaat is als je het bespreekbaar maakt en zaken durft te vragen.

Wees eerlijk: hoeveel bedrijfsleiders heb jij al gekend die spontaan naar je toe komen en zeggen: “Jij bent goed bezig, ik ga jou promotie, loonsverhoging en een bedrijfswagen geven, gewoon omdat je het verdient.”?

 

Vind jij bovenstaande tips mooi in theorie, maar durf je ze niet in praktijk omzetten?

Kan je een zelfvertrouwen boost gebruiken? Wil je je grenzen beter leren kennen en aangeven?

 

Dan is loopbaanbegeleiding iets voor jou. 

Onze loopbaancoaches helpen jou graag verder.

 

Lieselot De Tant

 

Over de auteur

Lieselot is apotheker en loopbaancoach en ziet hierin het ideale evenwicht tussen haar beide passies: mens en wetenschap. Als loopbaancoach begeleidt ze je naar meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en dat doet ze door zonder oordeel naar je te luisteren en met jouw specifieke noden aan de slag te gaan. Ze heeft zelf een heel traject afgelegd van een stressvol bestaan en leven in functie van anderen, naar meer voor zichzelf kiezen zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Naast doen waar je voor staat gelooft ze ook heel erg in kwaliteitsvolle opleidingen en een leven lang leren. Je vindt Lieselot in het mooie en groene Pajottenland.