Deel dit bericht
- Nadia Verhaegen

Verhoog je competentie-imago (met de glimlach)

Verhoog je competentie-imago

 

Ontspannen mensen zijn aantrekkelijker

We hebben allemaal graag ontspannen mensen in ons leven. Relaxe mensen stralen zelfzekerheid en kracht uit. Ze geven ons het gevoel dat we op hen kunnen rekenen. Ze zijn aangenaam in de omgang en zien er doorgaans gelukkiger uit.

In het werkveld kan dit goed van pas komen. Met een rustige uitstraling zie je er meteen veel competenter uit. Door ontspannen in je schoenen te staan, geef je anderen het vertrouwen dat alles goed komt. Dit zorgt ervoor dat ze ook sterker in hun schoenen zullen staan, en hun werk ook vlotter zal verlopen.

 

Schone schijn?

Dus als ik gewoon wat glimlach en m’n schouders laat zakken, dan zie ik er bekwamer uit? Neen hoor. Het gaat hier niet enkel om een rustige ‘indruk’ geven, maar om echt en oprecht de rust in jezelf te voelen stromen. Stressgedachten en -gevoelens gewoon wat camoufleren achter een gemaakte glimlach kan het omgekeerde effect scheppen. Veel mensen zullen je spanning alsnog oppikken. Je zendt dan een tegenstrijdig signaal uit met je glimlach. Hierdoor zullen ze net minder vertrouwen in je krijgen.

 

Verhoog je innerlijke rust

Iedereen is in staat om zijn of haar innerlijke rust te voelen en ook uit te stralen. Waarom lukt het ons dan vaak niet? Omdat we het nooit écht geleerd hebben. Onze ouders hadden misschien constant zorgen en stress, onze leraren werden krikkel wanneer iets hen niet aanstond, .. Als kind leren we van de groten rondom ons, en doen hen na. Zo programmeren we onszelf voor de rest van ons leven.

 

Stap uit je programma!

Een leven zonder stress, is dat mogelijk denk je? Of geloof je, net zoals zovele anderen dat het gewoon niet haalbaar is? De meeste mensen denken dat een leven zonder stress niet bestaat, en daarom zoeken ze duizenden manieren om de stress te managen en onder controle te krijgen. Ze weten echter niet dat ze geprogrammeerd werden om stress te blijven ervaren. Al wat nodig is, is een nieuw programma installeren dat je in staat stelt je innerlijke rust te ervaren.

 

Een magische formule

Een volledig nieuw en blijvend programma installeren vergt moed en ook doorzetting. Je hebt meer slaagkansen als je jezelf laat begeleiden in je proces. Wil je toch al aan de slag? Dan geef ik je hier 1 magische formule.

Stel, je voelt stress en spanning opkomen in je systeem. Dat kan een gedachte zijn over iets dat staat te gebeuren, of een sensatie in je lichaam, soms ook een emotie zoals bv. kwaadheid of frustratie over het verleden. Op het moment dat de stress of de spanning naar boven komt, kijk er dan naar alsof het een klein monstertje is dat je aandacht wilt opeisen. Oordeel er niet over, laat het gewoon zijn wat het is. Zeg dan luidop, of in gedachten: ‘Aha, daar ben je stress (of frustratie, of..), ik heb je gezien, en ik weet dat je mijn aandacht wilt opeisen. Maar op dit moment kies ik voor rust (of vertrouwen, of..). Misschien luister ik een andere keer wel naar je, maar op dit moment, hier en nu, geef ik je geen aandacht.’

Kijk dan naar buiten, naar de blauwe hemel, adem eens diep in en uit, en laat een oprechte glimlach naar boven komen.

 

Nadia

voor A-Lissome

 

Over de auteur

Deze gastblog werd geschreven door Nadia Verhaegen. Ze is burn-out coach en levensgids in haar praktijk Pure Balance. Ze is ook actief in groepspraktijk LeefJeWijzer. Haar missie is om gedreven dienstverleners uit hun hoofd te halen, naar de rustige bron in zichzelf. Hierdoor zien ze overal creatieve oplossingen ipv problemen en pijn. Ze helpt je om je kritische saboteur aan te pakken. Haar 2 belangrijkste tools hierbij zijn de kracht van focus en sound-balancing. Vanuit je balans ervaar je steeds meer geluk, het basis-recht voor ieder mens.

 

#competentie #zelfvertrouwen #stress