Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Top 3 excuses om iets niet te doen

Waarom zou je iets niet doen?

 

Als coach zijn we heel vaak bezig met mensen hun volle potentieel te laten beleven. Enerzijds door te onderzoeken wat het is dat de coachee wilt, door dat te laten communiceren aan de buitenwereld (zodat er rekening mee kan gehouden worden) en toch ook door na te gaan welke obstakels er zijn en die op te ruimen. Enkel op die manier kunnen dromen waargemaakt worden, als er aan gewerkt wordt.

We horen ook heel veel redenen waarom bepaalde zaken al dan niet kunnen: geen duidelijk doel voor ogen, een gouden kooi, man zijn (of vrouw), anderen op de eerste plaats zetten, niet (kunnen) overgaan tot actie, het is toch nooit goed genoeg, niet de juiste mensen in het netwerk hebben, …

 

He that is good for making excuses is seldom good for anything else. (Benjamin Franklin)

 

Wat zijn de meest voorkomende excuses die naar voor komen?

 

Ik ben te jong/te oud

Waarvoor ben je te jong/te oud? Om later op je leven terug te kijken en te zeggen ‘ik wou dat ik… ‘ ? Eigenlijk is geen enkele leeftijd te jong of te oud voor iets. Als je iets echt wilt, waarom laat je je leeftijd dan de bepalende factor zijn?

Er zijn toch ook jonge mensen die beginnen ondernemen, hele jonge zelfs, die binnen de kortste keren miljonair zijn. Zijn zij dan te jong? Zij hebben hun leeftijd gewoon niet als een hinderende factor gezien. Idem dito voor een 80-jarige die meeloopt met een marathon of een 100-jarige die begint te bloggen en in een minimum van tijd een half miljoen volgers heeft.

Een ander voorbeeld is een coachee van ergens begin de 60. Ze komt op loopbaancoaching want ze heeft nog 5 jaar te gaan en wil dan graag weer een job die echt bij haar past, eentje waarbij ze én zichzelf verder ontwikkelt, én het bedrijf ondersteunt, én de klanten excellente service biedt. Geweldig, toch? Hier word ik zelf helemaal blij van, ze trekt zich van haar leeftijd niets aan! Waarvoor denk jij dat je te oud bent?

Een lieve collega van me denkt vaak dat ze te jong is om coach te zijn, hoewel het duidelijk haar passie is. Haar jonge leeftijd zou haar coachees verhinderen om haar te vertrouwen waardoor ze minder klanten zou krijgen. Niets is minder waar natuurlijk. Gelukkig heeft ze zich gerealiseerd dat, ook al hebben sommige mensen vooroordelen tegenover jonge coaches, de blokkerende factor voornamelijk door haar eigen gedachten werd gevormd. Van zodra ze stopte met haar jonge leeftijd te zien als een nadeel, deden anderen dat ook. Wat zijn zaken waarvan jij denkt dat je er te jong voor bent?

Grote idealen worden niet verwezenlijkt omdat men er van overtuigd is dat men te jong is, of te oud.

Er zijn uiteraard een aantal vooroordelen wat betreft leeftijd en soms kan het een grote uitdaging zijn. Houd echter in gedachten dat, meestal, leeftijd een overwinbaar obstakel is waar je je rond kan maneuvreren. Leeftijd is dan ook een oppervlakkig excuus om iets niet te doen of te bereiken.

 

Ik heb geen tijd

Ik ben te druk bezig met mijn werk, de kinderen, het huishouden, … Ben je te druk om je dromen waar te maken? Echt? Als je er nu geen tijd voor hebt (of maakt), wanneer dan wel?

Iedereen heeft 24 uur in een dag, of je nu een succesvolle zakenman bent of iets totaal anders doet. Hoe je je tijd besteedt, is echter het verschil tussen succes en mislukking. Als iets belangrijk genoeg is, dan maak je toch tijd?

Vanaf vandaag zeg je niet langer ‘ik heb geen tijd’. Het gaat immers niet om tijd, het gaat om prioriteit: het vermogen om voorrang te geven aan je belangrijkste doelen. Het is een kwestie van het maken van een keuze. En kiezen kan iedereen, al neemt het bij de ene soms (veel) meer tijd in beslag dan bij de andere.

Je heb alle tijd die je nodig hebt als je besluit voorrang te geven aan je doel.

Vanaf vandaag zeg je dus ‘het is geen prioriteit’. Let eens op hoe je je voelt bij deze voorbeelden:

Sporten

  • Tijd: ik zou graag gaan sporten maar heb geen tijd

  • Prioriteit: sporten is op dit moment geen prioriteit voor me

Gezond eten

  • Tijd: ik zou zo graag gezonder eten maar ik heb geen tijd om zelf te koken

  • Prioriteit: vandaag is gezond koken geen prioriteit

Hoe jij verkiest om je tijd te spenderen bepaalt je prioriteiten.

 

Ik heb geen geld

Geld is niet iets dat voor het rapen ligt en is ook niet altijd makkelijk te verkrijgen. Moest dat wel het geval zijn zou iedereen er meer dan genoeg van hebben. Het is er wel, dat geld, en het is beschikbaar, ook voor jou.

In plaats van te denken ‘ik heb geen geld’ kan je dus beter denken ‘op dit moment heb ik het geld niet, maar ik kan het wel verkrijgen’.

Mogelijkheden genoeg; een job, de lotto, lenen, crowd funding, zelfstandige in bijberoep worden of gewoon een bijbaantje nemen. Je kan ook soberder leven of een strak budgetplan maken en je daaraan houden. Alles wat je extra verdient kan je bijhouden voor je droomproject.

De meeste excuses die sales mensen te horen krijgen is ‘het past niet in mijn budget’ of ‘het is te duur’ of ‘ik kan dat niet betalen’ of… Dikwijls gaat dat excuus niet echt over geld. Als je morgen doodziek bent en de enige manier om te overleven is een nieuwe lever kopen, dan zorg je toch ook dat de je nodige middelen hebt om die lever aan te schaffen?

Geld staat voor een groot deel voor veiligheid. Mensen nemen nu eenmaal niet graag afscheid van hun veilige gevoel. Mensen zijn blij hun geld te ‘investeren’ daar waar zij toegevoegde waarde in zien tov dat geld te houden.

Geld is gewoon een makkelijk excuus om te gebruiken om ‘nee’ te zeggen, als je iets niet wilt/er geen meerwaarde in ziet, het kan echter geen excuus zijn om iets niet te bereiken, als je er hard voor werkt dan komt dat geld wel, al is het misschien trager dan je wenst.

 

Your excuses are nothing more than the lies your fears have sold you. (Robin Sharma)

 

Call to action

Welke van bovenstaande excuses gebruik je wel eens?

Wat is het eerste excuus dat je voor jezelf wilt wegwerken?

Waar wil je later absoluut geen spijt van hebben waardoor je er nu actie op zal ondernemen? Wanneer begin je hier aan? Wie kan je hierbij helpen?

 

Proost op werken en leven zonder excuses!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#excuses #tijd #geld