Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Stop met je aan te trekken wat anderen van je denken

Hoe stoppen met me alles aan te trekken?

 

Ieder van ons kent wel momenten waarop onze omgeving een mening over ons heeft en die ook uit.

Je bent te veel zichtbaar. Je hebt te veel energie. Doe toch normaal, … als we alles zouden volgen wat anderen van ons vinden dan is het triestig gesteld en zal deze wereld weldra vol lopen met ‘grijze muizen’.

Is dat ook wat we willen of mag iedereen echt wel zijn wie hij of zij is?

Er is absoluut niets mis met een mening hebben en dat uiten en toch wil dat volgens mij nog steeds niet zeggen dat je ermee moet akkoord zijn en mee in dat verhaal moet stappen en je anders gaan voordoen dat je bent.

Er zal immers altijd wel iemand zijn die een mening over je heeft want voor de ene ben je te zichtbaar aanwezig en voor de andere niet zichtbaar genoeg.

Wat is dan de gulden middenweg?

Voor mij is er geen gulden middenweg. Het enige wat je kan doen is trouw blijven aan jezelf, zijn wie je bent en doen waar jij zelf in gelooft. Anderen hoeven daar helemaal niet mee akkoord te zijn…

Op een of ander moment in ons leven hebben we ons allemaal de mening van anderen te veel aangetrokken. We gaan twijfelen om creatief te zijn, of onze mening te uiten, of een innovatief voorstel te doen, of… want niemand wil te horen krijgen dat de creativiteit waardeloos is of de mening niet gewaardeerd of het innovatieve voorstel een grove fout zou zijn.

Of misschien gaat het zelfs verder en zijn we op dat vlak onze eigen grootste criticus en doen we onszelf te kort omdat we bang zijn dat we niet goed genoeg zouden zijn, of bezorgd dat wat we voorstellen niet zou werken.

In veel gevallen is het ‘angst om te falen’ dat ons tegenhoudt om iets (niet) te doen, maar evenzeer is het de ‘angst voor kritiek’ die opspeelt. Deze angst voor kritiek zou je ook kunnen zien als angst voor het (harde) oordeel van iemand anders.

Hoe kan je stoppen met je zorgen te maken wat andere mensen denken?

Een eerste stap is om te beseffen dat je niet alleen bent.

Er zijn veel mensen die zich zo gevoeld hebben (en zelfs voelen) en toch zijn ze succesvol. Elk op hun eigen manier. Ze hebben hun angst om te falen en hun angst voor kritiek overwonnen.

Bij succesvolle mensen houdt de kritiek hen niet tegen.

Als jij graag wilt ontwikkelen van diegene die bang is om iets te zeggen in vergaderingen naar diegene die zelfzeker zijn mening uit, dan ben je hier aan het juiste adres.

Als jij graag wilt evolueren van diegene die bang is om te gaan ondernemen naar diegene die er toch bewust stappen in zet, dan is deze blog absoluut een hulpbron.

Als jij graag wilt groeien van diegene die waardering nodig heeft van anderen om iets af te werken naar diegene die vertrouwt op zichzelf, dan is dit ‘the place to be’.

Maar hoe doe je dat dan? Hieronder vind je 4 mogelijkheden die je los van elkaar kan gebruiken of beter nog, die je meer en meer allemaal kan toepassen.

Wat als ik niets doe?

Marie Forleo, een Amerikaanse onderneemster en life coach zegt dat elke keer dat er een leuke opportuniteit langs komt of je uit je comfort zone kan komen het meest waardevolle is jezelf de vraag te stellen ‘wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik dat doe?’.

Met andere woorden, deze vraag stel je jezelf voor je zelf met allerlei excuses komt en jezelf tegenhoudt omdat je mogelijks kan falen of kritiek krijgen. Kan je failliet gaan? Kan je eraan sterven? Kan je plat op je gezicht gaan? Misschien.

Je kan het echter ook vanuit een ander perspectief bekijken ‘wat als je niets doet?’. Wat mis je dan? Wie ben je dan? …

Je kan dit overzichtelijk maken door een lijst aan te leggen van alle mogelijke scenario's die zich kunnen afspelen als je er toch voor gaat en na te gaan hoe erg dat dan is. Voeg zeker ook al je bezorgdheden rond falen en mogelijke kritiek die je zal krijgen toe.

Maak daarnaast een lijst van alle dingen die zullen (en niet zullen) gebeuren als je er niet voor gaat. Als je je wensen al hebt gedeeld met de buitenwereld – dat je ‘dat’ echt wilt gaan doen -, voeg dan zeker ook toe welke bezorgden je hebt rond het feit wat mensen dan van je zullen denken – als je toch niet gaat voor wat je eerst had aangekondigd.

Vergelijk beide lijsten en beslis welke voor jou de beste optie is. Beslis niet enkel met je hart of je verstand, maar combineer beiden. Zit je in een lastige periode? Dan kan het slim zijn om je beslissing uit te stellen.

Omarm oordeel en feedback

Stel jezelf deze 2 vragen:

  • Als ik hier kritiek op krijgt, welk voelbaar effect zal ik daar dan echt van ondervinden?

Zal je je job verliezen? Een promotie missen? Slaag krijgen? Een belangrijke vriendschap verliezen? Iets anders?

Als het enige impact is dat je je slecht zal voelen door de kritiek of feedback, dan wordt het tijd dat je dat slechte gevoel vergelijkt met het voordeel dat het je zal leveren om toch te doen wat je wilt doen omdat het waardevol is voor jou. Opmerkelijk zijn is spannend, leuk, winstgevend en geweldig goed voor je carrière.

Je slecht voelen verdwijnt na verloop van tijd. En dan, als je die twee eenmaal vergeleken hebt, en je hebt gekozen voor het nemen van het opmerkelijke pad, beantwoord dan deze vraag die je nog wat verder uitdaagt.

  • Hoe kan ik iets creëren of neerzetten waar de criticasters zeker kritiek op zullen hebben?

Omdenken. Als jij stopt met kritiek of feedback te zien als een teken dat je iets mis gedaan hebt maar als een teken dat je iets opmerkelijk gedaan hebt, dan is feedback krijgen toch een mooi compliment? Dan is kritiek toch minder beangstigend?

Feedback, oordeel of kritiek wordt dan bij manier van spreken een ereteken dat je iets gedaan hebt waar ander mensen de tijd voor nemen om er commentaar op te geven. En dat vraagt verdomd veel moed van jou, om daarvoor te durven gaan.

Je bent je werk niet

Een heel aantal mensen laten toe dat hun werk hen definieert. Ze zijn bij manier van spreken hun werk. Maar wat gebeurt er dan met die persoon als die ontslagen wordt of ziek uitvalt of op pensioen gaat?

Wat belangrijk is, is dat je beseft dat je niet je werk bent. Je bent ook een broer of zus, een ouder, een vriend, een minnaar, een sportieveling, een creatieveling, … (vul maar in voor jezelf want deze voorbeelden zullen niet voor iedereen kloppen).

Je bent niet je CV of je LinkedIn profiel, je bent zoveel meer.

Duidelijke grenzen trekken tussen jezelf (je zijn) en je werk is dan ook noodzakelijk en daar moet je je elke dag bewust van zijn. Als je beiden kan scheiden is het veel minder erg om een fout te maken of wegens economische redenen een andere job te moeten zoeken of…

Vanuit een ander perspectief kan je dus wel zeker een uitdaging aangaan of een promotie ambiëren maar als dat niet lukt wil dat nog altijd niet zeggen dat jij als mens, als persoon gefaald hebt of bent.

Als jij je herinnert dat je je werk niet bent ben je al een eind onderweg. Lijst voor jezelf eventueel eens op wie of wat je allemaal bent.

  • Ik ben … (een natuurliefhebber)

  • Ik ben … (een levensgenieter)

  • Ik ben … (een fiere mama)

  • Ik ben … (een empathische vriendin)

  • Ik ben …

Laat oordeel van een ander je niet klein krijgen

Je eigen interne criticus het zwijgen opleggen is één ding. Je moet er echter ook klaar voor zijn dat anderen je zullen beoordelen.

Theodore Roosevelt heeft het er al over in 1910. Mijn vrije vertaling is:

“Het is niet de criticus die telt; niet de man die aangeeft hoe de sterke man struikelt, of waar de doener van daden het beter had kunnen doen. Het krediet is van de man die daadwerkelijk in de arena is, wiens gezicht wordt ontsierd door stof en zweet en bloed; die moedig streeft; die dwaalt, die telkens weer tekort komt, omdat er geen moeite is zonder fouten en tekortkomingen; maar wie er daadwerkelijk naar streeft om de daden te doen; die groot enthousiasme kent, de grote devoties; die gaat voor een waardig doel; die uiteindelijk de triomf kent van hoge prestaties, en die in het slechtste geval, als hij faalt, ten minste faalt terwijl hij enorm durfde, zodat zijn plaats nooit zal zijn bij die koude en bedeesde zielen die noch de overwinning noch de nederlaag kennen.”

Stel je voor, hebben we sindsdien dan echt niets geleerd?

Jawel hoor! Brené Brown (gekend van deze TED Talk en de vele boeken die ze schreef) geeft aan dat als personen die haar bekritiseren niet ook in de ‘arena’ staan en hun nek uitsteken en er keihard voor gaan, dat ze geen nota zou nemen van wat ze te zeggen hadden. Ze doet dit niet door die persoon te negeren maar aan te geven dat ze hoort wat er gezegd wordt en dat ze toch haar eigen pad zal volgen en er blijven voor gaan.

Het is ok om niet akkoord te zijn met de mening van iemand anders. Je hoeft niet te doen alsof mensen die het niet met je eens zijn niet eens bestaan voor je. Je hebt immers ondertussen hopelijk al beslist dat actie meestal beter is dan inactiviteit en dat als je een fout maakt dat het je niet bepaalt.

Het is heel normaal dat je op sommige momenten twijfelt aan jezelf of dat je toelaat dat feedback van anderen je raakt. Als je echter bovenstaande mindsets meer en meer oefent zal je merken dat je stap voor stap je angst om te falen en je angst voor kritiek kan overwinnen en datgene bereiken waar je zelf je zinnen op gezet hebt.

Call to action

In welke mate trek jij je vandaag de mening van de ander aan en ga je daar ook in mee? (op een schaal tussen 0 en 10 op 10?)

Wat is het effect daarvan op jezelf? Je werk? Je leven?

Welke van bovenstaande tips heb je nog nooit toegepast

Met welke ervan wil je de eerstkomende tijd graag aan de slag gaan? (kies er eentje uit)

Wie kan je daarin je buddy zijn en je ondersteunen?

Wat zal mogelijk het effect zijn als je die tip dan ook echt gaat toepassen?

Proost op jezelf mogen zijn (en je de mening van anderen niet meer aan te trekken)!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#mindset #goedgenoeg #powerfulmind #feedback #identiteit

Besef dat je niet alleen bent

Kijk naar wat er gebeurt als je niets zou doen

Omarm oordeel en feedback

Je bent veel meer dan je job

Het is oké om niet akkoord te gaan met andermans mening