Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Naar C-Level? Overwin deze 7 obstakels

Overwin deze obstakels en groei door naar C-level

 

Op de hiërarchische ladder tot het C-level geraken gebeurt niet per ongeluk, met toeval, of puur door ‘chance’. Ook zal het niet enkel en alleen het gevolg zijn van hard werken, slim zijn, talenten gebruiken… Het pad moet grondig voorbereid worden, en dan stap voor stap doelbewust bewandeld, terwijl ondertussen alle mogelijke obstakels op het pad diplomatisch hersteld of weggewerkt moeten worden.

In mijn werk en privé omgeving kom ik wel eens C-niveau-leiders tegen die vertellen over de obstakels die ze hebben moeten overwinnen om te geraken waar ze vandaag staan. Wil jij hier graag uit leren? Lees dan zeker verder.

Velen onder hen ontdekken hun leiderschapscapaciteiten al vrij vroeg. Sommigen weten zelfs voor ze de carrière-ladder beklimmen, tijdens hun studies, dat ze later verantwoordelijkheid willen nemen, een leidinggevende functie willen uitvoeren, de finale strategische beslissingen willen nemen, het directieteam willen aansturen, ... Voor de meesten onder hen heeft dat niets met ego of status te maken maar zijn dat gewoon de zaken waar ze energie van krijgen, het geeft hen een enorme boost dat dit in de toekomst waarheid zou kunnen worden en ze hebben de drive om dit (zo snel mogelijk) te laten gebeuren.

 

Uiteraard moet je er voor een deel aanleg voor hebben, echter het ander deel dat helpt is een goed plan. Wat zijn de obstakels die je best vermijdt?

 

Bepaal geen richting en heb vooral geen plan

Versus : Plan je pad richting C-niveau. Stap één is het herkennen van de noodzaak en het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden en hier ook tijd en energie in steken. Technische vaardigheden, zakelijk inzicht en leiderschap zijn de kern van je succes en zorgen ervoor dat je bij manier van spreken naar de volgende ronde mag. Welke zijn de vaardigheden die aangescherpt moeten worden om meer en meer te gaan meespelen op het hoogste niveau? Het aantonen van consistente excellentie in deze gebieden, kan je al snel brengen richting ‘high potential’.

 

Kweek gebrek aan zelfvertrouwen

Versus : Bouw aan je zelfvertrouwen. Onvoldoende zelfvertrouwen is een van de grootste loopbaan obstakels. Dat hoeft voor jou niet het geval te zijn. Zelfvertrouwen zou je kunnen vergelijken met een spier, een gedachten spier die je kan ontwikkelen van binnen naar buiten. Als je voor je zelfvertrouwen afhankelijk bent voor waardering van de externe wereld zal je ook altijd anderen nodig hebben om je zelfvertrouwen te voeden. Op deze manier riskeer je je zelfvertrouwen te verliezen als je onder druk staat en helemaal alleen een doel moet bereiken.

Voorzie dus ZELF voor jezelf een quasi constant druppel effect van zaken die je zelfvertrouwen een positieve boost geven.

 

Blijf stilstaan

Versus : Ga door naar de volgende ronde. Wees ‘top notch’ wat betreft je sleutel vaardigheden. Doe je huiswerk, bereid je voor, onderzoek, ... Wees je bewust dat niemand echt alleen werkt en ‘flying solo’ maar weinigen echt succes gebracht heeft. Leer hoe men je kan beïnvloeden en hoe je zelf ook anderen kan beïnvloeden. Schep inzicht in je werk tov het grotere geheel en hoe alles in een zakelijk plaatje aan elkaar hangt. Ken je branche, je klanten, leverandiers, je collega’s en blijf bovenal op de hoogte van wat er zich in je markt afspeelt.

 

Bereik alles op eigen houtje

Versus : Ontwikkel een support systeem via je netwerk. Zodra je de stempel van ‘top notch’ gekregen hebt zal je die ook nog moeten zien te bewaren. Je moet je imago dus onderhouden. Dit kan door je netwerk en zo ook je support syteem te ontwikkelen. Wie zijn je fans? Wie zijn je, toch wel nuttige, critici? Welke relaties zijn essentieel? Wie kan je hulp gebruiken? Bij wie kan je je ideëen aftoetsen? Welke ambassadeurs steunen je door dik en dun en helpen je naam te verspreiden? Wie zijn je mentoren? Je sponsors? Wie zijn die mensen die je vertrouwt en die je zullen ondersteunen om je ambities waar te maken, die je zullen helpen om je dromen te verwezenlijken? Al deze mensen zitten in je netwerk. Bouw erop, voedt hen, geef vertrouwen, ... continu. En als het eens nodig mocht zijn dan kan je ook wel eens in je support syteem snoeien.

 

Lever geen toegevoegde waarde

Versus : Los problemen op. Je kan je netwerk uitbouwen én je geloofwaardigheid en zichtbaarheid doen stijgen door met mensen te praten. Ontdek wat hun grootste nog onopgeloste problemen zijn. Weet je niet hoe je zo’n gesprek moet aangaan? Dan kan je simpelweg delen dat je graag een toegevoegde waarde levert en vragen wie je moet aanspreken om de behoeftes van het bedrijfsleven te leren kennen. Met wie moet je praten om inzicht te krijgen in wat er fout loopt? In het begin ben je misschien een illustere onbekende maar als jij hun problemen oplost stijgt je visibiliteit en waarde voor mensen die later mogelijks iets kunnen betekenen in je loopbaan.

 

Zwijg over wat je bereikt hebt

Versus : Maak je resultaten kenbaar (zonder te stoeffen). Als je op een integere manier deelt hoe je bepaalde zaken bereikt hebt, hoe je een probleem hebt aangepakt, geef je anderen de kans om te groeien. Zij kunnen immers jouw aanpak gaan toepassen in hun specifieke situatie. Op die manier maak je niet alleen een verschil voor je eigen business maar mogelijks ook voor de business van iemand anders.

 

Leer niet van je rolmodellen

Versus : Fake it till you make it. Wees het C-level ook voordat je het bereikt. De manier waarop je spreekt, je houding, hoe je (jezelf) presenteert, de onderbouwdheid en/of snelheid van je beslissingen maken wel degelijk een verschil. Observeer diegenen die de functie hebben die jij ambieert en leer ervan. Zie jezelf al op die positie staan. Wees authentiek en trouw aan wie je bent en laat anderen weten dat je capabel bent om vanaf dat C-niveau te gaan leiden.

 

Call to action

Wat zijn jouw ambities wat betreft je loopbaan?

Welke bovenstaande obstakels herken je bij anderen? En bij jezelf?

Wat pas je al toe?

Wat is de next step die je graag zou willen ontwikkelen voor jezelf?

 

Proost op een geplaveid pad naar C-level!

Alies

 

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#zelfvertrouwen #clevel