Deel dit bericht
- Jolanda Grevers

Een mindmap maken? Dat kan ook van je droombaan!

Een mindmap maken van je droombaan

Weten welke baan echt bij jou past, wie wil dat nu niet? Maar hoe kom je erachter welke baan echt bij jou past? Mindmappen is een ideaal hulpmiddel bij het in kaart brengen van jouw droombaan: wat doe je het allerliefst? Waar ben je echt goed in? Waar doe je dat het liefst? Wanneer en met wie?

 

In dit artikel leg ik kort uit wat mindmappen is en laat ik zien hoe je een mindmap kunt maken in de zoektocht naar jouw droombaan.

 

Wat is mindmappen?

Kort gezegd is mindmappen een methode waarmee je grote hoeveelheden informatie eenvoudig kunt structureren. Je legt op een grafische manier alle informatie en gedachten vast, en dat helpt je om nieuwe verbanden te leggen, details van hoofdzaken te onderscheiden en gedachten/informatie logisch te ordenen. Bovendien is het heel leuk om te doen.

Vooral op momenten dat er allerlei uiteenlopende gedachten en ideeën door je hoofd spoken, en je er onrustig van wordt, kan mindmappen een hele goede oplossing zijn.

Je geeft jezelf op deze manier de ruimte om eerst lekker alle ideeën en gedachten op papier te zetten om er vervolgens later wat mee te doen.

Een klein beetje uitleg over wat een mindmap is vind je hier.

Een mindmap maken, hoe doe je dat?

 1. Pak een groot vel papier, bij voorkeur A3 formaat, en potloden en/of pennen in verschillende kleuren. Zet je mobiele telefoon uit en ga op een rustige plek zitten.

 2. Leg het vel papier horizontaal voor je neer. Schrijf in het midden van het vel ’MIJN DROOMBAAN’ en teken er een cirkel omheen in je favoriete kleur.

 3. Trek vanaf de cirkel dikke lijnen naar de items:

 4. mijn persoonlijke eigenschappen,

 5. mijn passies,

 6. mijn dromen,

 7. inspirerende activiteiten,

 8. mijn ambities,

 9. mijn interesses,

 10. mijn werkwaarden,

 11. mijn ideale werkomgeving,

 12. mijn ideale organisatiecultuur,

 13. mijn talenten en

 14. mijn vaardigheden.

 

Deze items tezamen geven jou veel waardevolle informatie over jouw droombaan. Ze vormen het fundament van jouw droombaan.

 

 1. Neem de ruimte zodat je gemakkelijk je bevindingen kunt opschrijven en later er dingen aan toe kunt voegen.

 2. Maak vervolgens per item weer kleinere subvertakkingen. Schrijf bij elk item alles op wat je te binnen schiet. Wees eerlijk en realistisch tegen jezelf. Falen is niet mogelijk.

 3. Leg het vel papier één dag weg en laat alles even bezinken. Slaap er een nachtje over. Belangrijk: denk er even niet aan.

 4. Door er even tussenuit te gaan, sta je daarna weer fris tegenover je mindmap. Zo kijk je met een frisse en kritische blik naar alles wat je hebt opgeschreven. Streep indien nodig dingen door en/of schrijf er dingen bij.

 5. Groepeer alle informatie en breng verbanden aan.

 6. Gebruik blokletters, kleine letters, hoofdletters, kleuren, symbolen etcetera om je woorden te accentueren. Laat je creativiteit de vrije loop.

 7. Je kunt er zolang over doen als je wilt, maar blijf niet overal veel te lang over nadenken.

 8. Iedere mindmap is anders en persoonlijk. Het is jouw unieke verhaal.

 9. Het is verstandig om eerst een proefversie met potlood te maken aan de achterzijde van je vel papier. Dan kun je zien hoe het werkt.

Als het goed is heb je nu een prachtige mindmap boordevol waardevolle informatie voor je op tafel liggen. Je hebt jezelf beter leren kennen en je hebt diverse waardevolle schatten opgegraven.

 

Maar welke baan past nu het best bij mij?

Nu je een uitgebreide mindmap hebt gemaakt wil je natuurlijk ook weten welke baan/functie het beste bij je mindmap, en dus bij jou past? Hoe kom je daar nu achter? Simpel. Maak een vertaalslag naar kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Welke functies/banen passen heel goed bij jouw mindmap? Een manier om deze baan/functie te vinden is door middel van een brainstorm.

Voordat je kunt gaan brainstormen om er achter te komen welke baan het best bij jou past, moet je eerst weten wat voor banen/beroepen er allemaal zijn. Kruip achter je laptop of tablet en ga op onderzoek uit. Neem je tijd.

Waardevolle websites waar je veel informatie kunt vinden zijn legio op internet.

Waarschijnlijk spoken er een aantal beroepen/banen door je hoofd. Schrijf ze allemaal op. Verken alle opties op je lijst nader. Bespreek je lijst met iemand die jou heel erg goed kent. Welke baan/functie past het best bij jou?

Ik hoop dat je aan de slag kunt met het maken van een mindmap, zodat je (meer) ideeën krijgt over hoe jouw droombaan eruit ziet.

 

Jolanda Grevers

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Ik ben Jolanda Grevers. Behalve loopbaancoach ben ik ook ervaringskundige. Na een carrière van 18 jaar in het HRM- en re-integratievak heb ik het roer omgegooid en heb ik gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap. Gekozen voor mijn droom, doen wat ik wil en waar ik echt goed in ben.

Als loopbaancoach help ik vrouwen in Nederland bij het ontdekken van hun talenten, passies en drijfveren en hoe zij deze kunnen vertalen naar een baan.

Kiezen voor je droombaan vraagt lef en doorzettingsvermogen, en ik help je graag bij het zetten van je eerste stap: ontdekken van wat je echt wilt.

 

#dromen #passie #energie #talent