Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Match jij met de bedrijfscultuur van je (nieuwe) job?

Match jij met de bedrijfscultuur van je (nieuwe) job?

 

In het ene bedrijf wordt het juist op prijs gesteld als je in een jeansbroek komt opdagen, terwijl het andere bedrijf erop staat dat je een net pak aantrekt om bijvoorbeeld klanten te woord te staan. Bij het ene bedrijf maakt iedereen graag een persoonlijk praatje met je en is iedereen gelijk en bij het andere bedrijf is er vooral veel formaliteit en een duidelijke hiërarchie.

Maar hoe kom je er nu achter wat de bedrijfscultuur is bij een organisatie voordat je er gaat solliciteren? Je kunt natuurlijk letterlijk tijdens je kennismakingsgesprek vragen hoe de bedrijfscultuur is en wat er van je wordt verwacht, maar je krijgt veel meer informatie over het bedrijf wanneer je vragen stelt over de waarden die je nieuwe collega’s belangrijk vinden. Zo kan je deze met je eigen waarden vergelijken en besluiten of jij zelf binnen de bedrijfscultuur past. Want we weten allemaal dat je succesvoller en gelukkiger zult zijn in je werk als je echt ergens op je plek zit en jezelf kunt ontwikkelen.

In dit blog deel ik met jou welke verschillende vragen je kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek om uit te vinden hoe de bedrijfscultuur daadwerkelijk in elkaar zit, zodat je weet of er een match tussen jullie zal zijn.

Vraag de medewerkers het hemd van het lijf

Het is belangrijk om bij medewerkers van het bedrijf na te vragen hoe zij de werksfeer ervaren. Kijk of zij genoeg groeimogelijkheden hebben en of zij worden gesteund op de momenten dat het erop aankomt. Ook als zij een keer een fout maken. Krijgen ze dan opbouwende feedback of kunnen ze direct vertrekken? Je kunt de volgende vragen stellen om uit te vinden welke waarden je toekomstige collega’s belangrijk vinden en hoe betrokken ze zijn bij de organisatie:

  • Wat maakt dat jij trots bent om voor dit bedrijf te werken?
  • Hoe steunt jouw leidinggevende jouw professionele ontwikkeling en groei?
  • Wat gebeurt er als mensen fouten maken/falen? Wat als jullie als team falen?
  • Hoe belangrijk is het om bepaalde waarden te hebben binnen dit bedrijf? Welke zijn dit?
  • Als je één ding mocht veranderen binnen dit bedrijf, wat zou dat dan zijn?
  • Wat zorgt er voor dat je in je rol/dit bedrijf blijft werken?

Luister goed naar de antwoorden, sta er open in en beslis of jij je hier ook goed bij voelt.

Zoek uit hoe er wordt omgegaan met conflicten

In ieder bedrijf komt er weleens een conflict voor. Het blijft natuurlijk mensenwerk, dus dit is heel gewoon. Bij een gezonde conflicthantering mag iedereen zijn zegje doen en wordt er naar ieders feedback geluisterd. Iedereen voelt zich gezien en gehoord. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat er wordt gedaan alsof de leidinggevende of het bedrijf altijd gelijk heeft en dat er geen tegenspraak wordt geaccepteerd van de medewerkers. Het is een goed teken als de mensen op de leidinggevende posities zowel zeggen wat er goed gaat als zeggen wat er beter kan, op een constructieve, opbouwende manier.

Conflicthantering

Hier zijn vijf vragen die je kunt stellen om erachter te komen hoe er met conflicten wordt omgegaan binnen de organisatie waar je solliciteert:

  • Wat zorgt er voor conflicten tussen collega’s op de werkvloer en hoe worden deze conflicten opgelost?
  • Hoe gaat de leidinggevende / het bedrijf te werk als er een conflict opgelost moet worden?
  • Hoe worden beslissingen genomen wanneer er geen overeenstemming met elkaar is, maar er wel veel op het spel staat?
  • Op welke manier vinden de medewerkers het hier prettig om feedback te ontvangen en te geven en op welke momenten gebeurt dit?
  • Wie maakt hier binnen de organisatie uiteindelijk de eindbeslissingen?

Je kunt uit de antwoorden die hier worden gegeven enorm veel opmaken over de werksfeer, het probleemoplossend vermogen en de tevredenheid van je collega’s. 

Hoe ervaren je nieuwe collega’s de dagelijkse werkomgeving?

Als je een nieuwe job zoekt, wil je natuurlijk op een plek zijn waar plezier wordt gemaakt, waar mensen elkaar helpen waar het kan en waar je je echt gewaardeerd voelt. Het is belangrijk dat de organisatie ieders successen viert en geeft om de mensen die er werken. Het is uiteraard niet fijn als je voor hen slechts een nummertje bent. Misschien is het voor jou ook wel van belang dat het bedrijf flexibel is, omdat je graag thuis of parttime werkt.

Stel de volgende vragen aan je collega’s om inzicht te krijgen in de dagelijkse manier van werken:

  • Op welke manier worden successen gevierd?
  • Hoe ondersteunt je leidinggevende jou en je collega’s?
  • Hoeveel ruimte is er voor eigen inbreng?
  • Hoe flexibel zijn ze als je bepaalde afspraken wilt maken, bijvoorbeeld over vaker thuiswerken of je kinderen eerder uit school halen?
  • Welke leuke teamuitjes zijn er om de collegialiteit onderling te versterken? Wat wordt er zoal georganiseerd?

En vraag eventueel aan de recruiter of de persoon die jou interviewt of ze aan bepaalde verzoeken willen voldoen (zoals de mogelijkheid tot parttime werken).

Let er wel op dat je niet teveel vraagt al voordat je aangenomen bent. Natuurlijk vind jij het fijn als een bedrijf flexibel is en met je meedenkt, maar dat verwachten ze van jou uiteraard ook. Wees dus niet direct te gretig en vraag eventueel om meer op het moment dat je daadwerkelijk bent aangenomen.

Voorkom onaangename verrassingen en verdiep je in de organisatie

Onthoud dat elk bedrijf uniek is, dat elke organisatie conflicten op zijn eigen manier aanpakt en dat ook de dagelijkse werkomgeving van dag tot dag kan verschillen. Je voelt natuurlijk pas echt hoe het is om ergens te werken als je er al een aantal weken meeloopt. Toch is het slim om van tevoren je onderzoek te doen aan de hand van deze vragen en veel te leren van de antwoorden die je erop krijgt. Dit scheelt vaak een hoop onaangename verrassingen en het helpt je inzien of jij daadwerkelijk binnen de bedrijfscultuur past.

Een andere manier om dingen te weten te komen over een bedrijf is via Glassdoor, via de website of persartikels over het bedrijf en natuurlijk ook via mensen die er werken.

Hoe ga jij na of een bedrijf bij je past?

Iedereen heeft natuurlijk nood aan andere dingen. En iedereen solliciteert op zijn of haar eigen manier. Toch wilt iedereen terechtkomen bij een werkgever die echt wel bij hen past. Daarvoor moet je je echter wel goed voorbereiden.

  • Welke feedback vind je in Glassdoor over het bedrijf waar je solliciteert?
  • Wat vind je op de website en sociale media van het bedrijf? Wat kan je daaruit afleiden?
  • Welke input krijg je van mensen die al in het bedrijf werken?
  • Wat ervaar je tijdens de sollicitatiegesprekken?
  • Welke antwoorden krijg je op de vragen die je tijdens de sollicitatiegesprekken stelt?

Maak de balans op en besluit of je graag bij dat bedrijf wilt werken, of niet.

Proost, op een fijne bedrijfscultuur,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#waarden #waardenpatroon #waardenladder #werkplezier #bedrijfscultuur #werksfeer

Inleiding

Vraag de medewerkers het hemd van het lijf

Zoek uit hoe er wordt omgegaan met conflicten

Hoe ervaren je nieuwe collega's de dagelijkse werkomgeving?

Voorkom onaangename verrassingen en verdiep je in de organisatie