Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Keuzes maken zonder daar achteraf spijt van te hebben? We reiken je wat handvaten

Hoe keuzes maken zonder spijt?

 

Met de vakantie voor de deur, speelt zich soms het dilemma van keuzes maken. Keuzes over "ga ik wel of niet wat werken in de vakantie?"

Heeft iemand jou vertelt hoe je keuzes moet maken? Als het makkelijk zou zijn zou niemand er ons bij manier van spreken iets over kunnen leren. Voor sommigen is keuzes maken een moeilijk iets en komen ze er helemaal in vast te zitten. Je maakt lijstjes met pro’s en con’s, weegt ze af en doet dan niets meer uit angst om verkeerd te kiezen. Niet kiezen is echter ook een keuze. Uiteindelijk kies je dan maar iets zonder er veel bij na te denken en krijg je later waarschijnlijk spijt.

Vakantie plannen, feestje ineen steken, studie keuze, nieuwe job, het zijn allemaal keuzes en beslissingen.

Als je je lang verwachte en broodnodige vakantie en werk aan elkaar koppelt dan levert dat soms dit soort conversaties op ‘ik weet dat je op verlof bent, maar…’

  • Het zal maar 5 minuutjes duren

  • Ik heb gewoon een ‘ja’ of een ‘nee’ nodig

  • Je zou me écht een enorme dienst doen als...

  • De klant wilt alleen met jou praten

  • Ik heb dit echt nu nodig en vind het niet

Wat doe je dan? Welke keuze maak je? Het lijkt wel kop of munt.

Tijdens je verlof wil je al je tijd met je gezin en of vrienden doorbrengen en dan belt iemand van kantoor… langs de ene kant wil je aan zelfzorg doen en langs de andere kant wil je natuurlijk niet dat je een hinderende factor op het werk bent.

De vraag is in hoeverre je dit zelf in de hand gewerkt hebt. Misschien heb je aangegeven ‘als er iets is, bel me maar’, waarschijnlijk heb je ook je professionele PC mee op reis (er moest maar eens…), je hebt een out of office aangezet maar aangegeven dat als het dringend is ze je via SMS wel kunnen bereiken, tijdens je vakantie antwoord je op je mails (via je telefoon of PC) en/of delegeer je werk. Welk signaal denk je dat je daarmee geeft?

En dan komt het… je zegt aan je partner/vrienden: ‘ik moet eventjes iets doen, het duurt maar 5 minuutjes’. Maar tegen dat je je PC hebt open gedaan en je collega of klant hebt verder geholpen heb je zoveel andere dingen zien passeren en die 5 minuutjes worden…

We zitten dus gevangen tussen 2 keuzes, want wat wil je op verlof? Rusten of werken? Of misschien iets anders? Als je beiden probeert te doen zal je waarschijnlijk in beiden falen. Voor elke keuze zal je iets moeten opgeven. Er bestaat geen keuze waarbij de dilemma’s zomaar verdwijnen. Je kan echter met jezelf op voorhand duidelijke afspraken maken. Als je immers niet op voorhand bepaalt wat je zal doen ‘in geval dat…’ loop je heel erg het risico om in de valkuil te lopen.

 

Hoe maak je dan moeilijke keuzes?

 

Besef dat verschillende deeltjes van jou verschillende dingen willen

De identiteit van ieder van ons is opgebouwd uit verschillende deeltjes of rollen: mama, dochter, vriendin, coach, loopster, hobbykok, luie wannes, …

Het deeltje ‘ambitie’ zal waarschijnlijk willen bezig zijn met het werk. Of misschien is dat het deeltje ‘succes’ of ‘resultaat’ of … Het deeltje ‘papa’ zal willen ravotten met de kinderen. Het deeltje ‘partner’ zal quality time met zijn of haar wederhelft willen doorbrengen. En ga zo maar door.

Je voelt je zelfs mogelijk verscheurd tussen die verschillende deeltjes wanneer je een keuze moet maken. Wie van die deeltjes is dan de echte jij? Wel, ze zijn allemaal een deel van je echte jij en je zal ze allemaal moeten leren appreciëren. Ze hebben allemaal hun toegevoegde waarde en positieve intentie voor jou. Het zijn verschillende onderdelen van je.

Iedereen heeft verschillende deeltjes in zich en soms vechten die deeltjes om aandacht en voorrang.

Bijvoorbeeld: het is tijd om je kindjes van school te gaan halen maar je wilt nog iets afwerken... wat doe je? De boel de boel laten en voor je gezin zorgen of wachten je kindjes wat langer op school en geef je voorrang aan je professionele taken? Als je voor het ene kiest zal het andere mogelijks wel in je achterhoofd blijven spelen. Moeilijke beslissingen zorgen ervoor dat bepaalde deeltjes zich nog meer gaan manifesteren.

 

Geef elk deeltje een naam (rol)

Elk deeltje van je is een soort van innerlijke stem (een interne babbelkous – je kent dat wel, dat gekwetter in je hoofd….). Als een deel van je wil focussen op de kinderen zou je dat deel ‘liefdevolle papa’ kunnen noemen, als een ander deel graag aan zijn conditie wilt werken is dat misschien de ‘naarstige zwemmer’, als nog een ander deel snakt naar tijd met je significante ander dan is dat misschien de ‘speelse schattebout’ en ga zo maar door.

Het belangrijkste is dat je de belangrijkste deeltjes elk een naam geeft (die te maken heeft met de rol die ze vervullen). Het zou dus heel goed kunnen dat er nog andere deeltjes zijn en in geval het werk belt zou het de ‘ambitieuze leidinggevende’ of ‘immer behulpzame assistente’ of … kunnen zijn.

Binnenkort is het kerstvakantie en mogelijks ga je weg (of niet maar heb je wel verlof genomen). Als je nu aan die vakantie denkt en weet dat het werk mogelijks van zich laat horen… Wat zijn dan de deeltjes die zich manifesteren? Welke namen zou je ze geven?

 

Bepaal wat elk deeltje wenst

Als alle deeltjes in jou ‘om het hardst schreeuwen’ is het moeilijk om de bomen door het bos te zien. Eigenlijk zijn elk van die deeltjes of rollen innerlijke onderhandelaars en ze willen allemaal van elkaar winnen. Best is dan ook na te gaan wat de intentie is van elk van de deeltjes in een welbepaalde situatie bij een specifiek te nemen beslissing.

 

Neem de leiding & weeg alles af voor je kiest

Hoe je het ook draait of keert, jij bent teamleider van al die deeltjes of rollen, jij bent ook de eindverantwoordelijke. Als teamleider luister je, bevraag je, probeer je linken te leggen en onderlinge overeenstemming te vinden… zonder je met je individuele delen te identificeren.

Als de deeltjes zelf bij manier van spreken geen consensus vinden dan is het jouw verantwoordelijkheid als teamleider om te beslissen richting het beste resultaat. Als je zelf niet bewust kiest als teamleider zit de kans er dik in dat het teamlid ‘dat het luidste roept’ het haalt en dat innerlijke deeltje zou je keuze later kunnen ondermijnen.

Een goede teamleider wint vertrouwen en maakt de beste keuze door de verschillende concurrerende delen tov elkaar uit te balanceren.

 

Wees niet te streng voor jezelf

Dit soort van interne dialogen kunnen behoorlijk verhit zijn en eens je als teamleider een keuze hebt gemaakt kunnen sommige van die deeltjes teleurgesteld zijn. Als je tijdens verlof een moment dat je met je kinderen had ingepland, je werk voorrang geeft zou het kunnen dat het deel papa daar niet blij mee is – om nog niet van de kinderen zelf te spreken.

Het klinkt misschien raar, maar die deeltjes zijn delen van je identiteit en elk van hen kan gevoelens ervaren. Wees dus wat lief voor jezelf en zoek misschien trade-offs of als … dan… scenario’s. Hoe meer je aan de slag gaat met je innerlijke delen en je lessen trekt uit wat wel en niet voor je werkt, hoe makkelijker het zal worden om keuzes te maken zonder spijt.

Geniet van je vakantie!

 

Call to action

Hoe neem jij beslissingen? Welke deeltjes zijn bij jou een rode draad doorheen het keuzeproces?

Als jij de leiding neemt over de rollen of deeltjes die naar aandacht kunnen vragen tijdens het kerstverlof, welke beslissing neem je dan nu?

Welke deeltjes maak je daar blij mee?

Welke deeltjes stel je daarmee teleur? Wat zou je aan deze deeltjes kunnen geven in ruil voor de vakantie die je jezelf toewenst?

 

Proost op het maken van keuzes zonder spijt!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#vakantie #verlof #beslissen #verantwoordelijkheid #worklifebalans