Deel dit bericht
- Inge Ketels

Jezelf wegcijferen geeft stress, geen succes

Cijfer jezelf niet weg, dat geeft stress

 

‘Als mijn collega of baas iets vroeg, liet ik alles vallen en werkte meteen aan een goed gedetailleerd document. Pas ’s avonds kon ik vaak beginnen aan mijn eigen lijstje. Thuis waren ze met mijn overwerk niet tevreden.’: vertelt Frank.

Karen vult aan: ‘Ik deed erg mijn best. Mijn punctuele collega vond het echter nooit goed genoeg. Van mijn leidinggevende kreeg ik vooral kritisch commentaar. Ik had last van stress en van weinig zelfvertrouwen.’

Mieke is werkzoekende en vindt geen tijd om cursus te volgen om haar werkzekerheid te vergroten. De kinderen rekenen op haar als chauffeur.

Veerle is gepromoveerd in een job die ze echter niet graag doet. Ze krijgt geen ondersteuning. Ze voelt zich op het randje van burnout.

Herkenbaar?

Cijfer je jezelf weg in één of andere vorm?

 

Wegcijferen, veel voor anderen doen, niet opkomen voor jezelf en je grenzen, anderen ‘pleasen’,… komt veel voor. Zeker als je onder druk staat. Je wilt het graag goed doen en hoopt zo beter gezien en gewaardeerd te worden.

Doorgaans werkt dit echter tegen je, dan echt voor je. Je komt niet toe aan wat belangrijk voor je is. Het heeft uiteindelijk een negatieve impact op je carrière, zoals het minder kunnen doen waar je echt goed in bent en in straalt, je relaties en gezin, mogelijk ook op je eigenwaarde.

Wat kan je doen als je merkt dat je jezelf wegcijfert? Als je meer voor leidinggevende, collega’s of omgeving in het touw bent, dan je eigen programma volgt? Als dit je nog meer stress en onrust oplevert?

 

3 tips voor meer succes

 

Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen heeft te maken met iemands mindset: hoe iemand kijkt naar zichzelf, de eigen prestaties en het werk. Vaak richt iemand met minder zelfvertrouwen de aandacht eerder op wat nog niet goed is, nog niet af is. Dit is geen helpende kijk. Het ondermijnt. De eigen zienswijze is (te) kritisch.

Eén van de sleutels om zelfvertrouwen te vergroten is dan ook om te leren kijken naar wat wel goed gaat. Jezelf daarvoor te leren waarderen.

Zo breng je balans tussen kritische kijk en waarderen, waardoor je productiever en prettiger in je leven kan staan.

‘Het was nooit goed. Daar had ik last van’, zegt Francine, ‘Nu ben ik meer ‘gedoseerd’. Ik heb meer zicht op de bouwstenen van zelfvertrouwen en dat maakt me rustiger en vol vertrouwen. Ik durf nu ook meer.’

 

Hoe zorg je voor je eigen ‘onderhoud’?

Onderhoud staat hier voor mentaal en emotioneel onderhoud.

We vinden het normaal om tijd, energie en geld te steken in het wekelijkse onderhoud van ons huis, en af en toe een nieuwe inrichting, tapijtje of bloemetje. We vinden het evident om de auto te laten onderhouden, geld uit te geven aan vakantie, te investeren in onze kinderen.

Hoe investeer je echter in je mentaal en emotioneel onderhoud?

Fien merkte op: ‘Mijn energie was totaal op. Ik heb me laten coachen. Dat heeft veel opgeleverd. Zonder zou ik opgebrand zijn geraakt. Maar nu, een jaar later, merk ik dat ik terug laag zit in mijn energie. Heb ik er dan te weinig uitgehaald?’ Fien ziet nog te weinig de waarde van blijvend investeren in eigen onderhoud. Voor je huis denk je ook niet: het is nu schoongemaakt, dat is goed voor de komende 20 jaar.

Investeren in eigen onderhoud brengt op. Het maakt mirakels mogelijk. Een ander perspectief, een bredere kijk, tools die je helpen … veranderen je in het moment en maken dingen mogelijk die ervoor niet mogelijk leken.

 

Je echte potentieel komt naar buiten als je kan ontspannen

We draven door. To-do lijstjes worden steeds langer. We leven met druk en deadlines. De erbij horende adrenaline kan het idee geven goed bezig te zijn. Toch kan ook het gevoel de kop op steken iets te missen. Te veel voorbij lopen aan wat essentieel is. Geleefd te worden. Niet echt gelukkig te zijn.

Rust vinden in jezelf is essentieel. Om je levenskwaliteit te vergroten, om controle te krijgen over de situatie én je denken, om helderder en meer gefocused te zijn.

Zorg voor jezelf en leer een goede tool aan om te ontspannen, zodanig dat je dit op elk moment kan inzetten. Hartcoherentie is zo een tool. Wetenschappelijk onderbouwd, met bewezen resultaat.

Frank getuigt: ‘Ik ben nu rustiger, meer gefocused, heb meer controle. Ik pak de dingen anders aan. Ik kan meer relativeren. Het bijzondere is dat ik nu, sinds ik mij leer ontspannen met o.a. de hartcoherentie technieken, ik 3 functies heb aangeboden gekregen in mijn bedrijf. Ze vechten om mij! Het is ontzettend prettig me zo gewaardeerd te voelen.’

Karen zegt ‘Ik blijf meer bij mezelf. Als iets mijn taak is, overweeg ik het en beslis hoe het aan te pakken. Vroeger zei mijn collega dan het beter zus of zo te doen en volgde ik dat. Ik kom meer en gemakkelijk voor mezelf op. Ik heb geen last meer van me verward te voelen in alle drukte en heb meer controle. Ik krijg nu zelfs complimentjes van mijn leidinggevende!’

 

Conclusie

Vind een manier om je zelfvertrouwen te vergroten, te zorgen voor je eigen ‘onderhoud’ en voor ontspanning. Veel makkelijker kun je dan vanuit rust je grenzen trekken, opkomen voor jezelf, je richten op wat voor jou belangrijk is. Zo kan je meer stralen en je potentieel tot uiting laten komen.

 

Inge

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Inge Ketels helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap en flow.

Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang het gratis e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op de website (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven)

De workshop ‘Zelfvertrouwen’ helpt je om je de bouwstenen van zelfvertrouwen eigen te maken. Zodat je durft… en (weer) optimaal in je werk/leven kan staan.

 

#zelfvertrouwen #perfectionisme #controle #rust #stress