Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Je loopbaan verandering waar maken in 9 stappen

Stappen om je loopbaanverandering waar te maken

 

In een aantal eerdere blogs hebben we genoeg tekenen of signalen gezien die kunnen aangeven dat je in de verkeerde (loop)baan zit. Nu is het tijd om na te gaan wat de volgende stappen kunnen zijn die je kan zetten om te gaan voor een (loop)baan waar je je passies kan botvieren.

Als je onderstaande stappen volgt zal je (binnenkort) “bye bye huidige baas” kunnen zeggen en een nieuwe (loop)baan kunnen verwelkomen.

 

Welke zijn dan de te nemen stappen?

 

Kies waar je naartoe wilt

Waarschijnlijk heb je verschillende ideeën over waar je professioneel naartoe wilt. Stilaan wordt het tijd om het aantal mogelijkheden te verminderen en een beslissing te nemen. Hier een aantal vragen die je misschien kunnen helpen

  • Wat wil je écht doen? (als tijd, geld, leeftijd, … niet zouden uitmaken)

  • Denk eens na over de dingen die je energie geven… als je die bundelt, wat voor een soort job komt er dan tevoorschijn?

  • Wat vind je in je huidige job super? Wat haat je er?

  • Wat zijn je passies? (hier vind je extra vragen over je passies)

  • Wat maakt je gelukkig?

  • Loondienst? Freelancer? Ondernemer?

 

Verbeter je vaardigheden

Eens je weet waar je naartoe wilt is het belangrijk om te weten of je de juiste vaardigheden hebt om deze in te zetten en op die manier je eigen (loop)baan vorm te geven. Bijvoorbeeld, als je beslist hebt om loopbaancoach te worden, heb je hiervoor de juiste vaardigheden zoals krachtige vraagstelling, actief luisteren, …? Moet je je vaardigheden- palet verrijken of verbeteren voor je je nieuwe (loop)baan in kan stappen? Of misschien moet je een opleiding tot (loopbaan)coach volgen voor je er verder stappen in zet. Of je hebt nog nood aan extra (werk)ervaring in datgene wat je wilt gaan doen voor je er je voltijdse beroep van kan maken. Cursussen genoeg te vinden, online en offline.

 

Werk met een mentor

Samenwerken met iemand die je de knepen van het vak kan leren in het domein waar jij naartoe wilt evolueren is van onschatbare waarde, meer nog als je je eigen business wilt opstarten, ga dan zeker praten met mensen die ooit het zelfde hebben gedaan en waar jij van kan en wil leren. Waarom zou je van je eigen fouten moeten leren als je kan leren van die van anderen (en zo die fouten niet meer zelf hoeft te maken)? Je kan beginnen met veel vragen te stellen en aandachtig te luisteren naar het antwoord. Ga er niet van uit dat je de antwoorden kent.

 

Verbeter je netwerk

Begin met het opbouwen van een ondersteunend netwerk terwijl je nog in je huidige job zit. Misschien wil je graag zo snel mogelijk evolueren maar te vroeg je ontslag indienen is niet altijd de juiste keuze. Je collega’s, werkgever, klanten, leveranciers, … zijn ook de linken die je verbinden met je toekomst, zeker als je in het zelfde domein wilt gaan freelancen. Ze zouden dus wel eens de sleutelgifuren voor je toekomstige job kunnen zijn. Hoe dan ook, met hen wil je geen ruzie en ook geen bruggen opblazen want dat brengt alleen maar schade met zich mee.

Deel je ideeën, vraag hen wat je sterktes en valkuilen zijn, brainstorm over mogelijke projecten (what if…). Alle contacten die je hebt zijn waardevol en hebben zelf ook terug contacten. Een goede reputatie is zeer snel afgebroken en het duurt eeuwen om ze terug op te bouwen… Ga naar (netwerk)events, ontmoet nieuwe mensen want deze kunnen je ambassadeur, werkgever of klant worden later. Verzamel hun business kaartjes, connecteer via LinkedIn en zorg ook dat jou naam bekend wordt.

Een belangrijk element bij een loopbaan verandering is het besef dat je het helemaal niet alleen moet doen.

 

Bouw aan je ‘persoonlijke merk’

Je persoonlijke merk is je “unique selling point” (zoals ze het zo mooi zeggen in het Engels). Als een job hunter of een potentiële freelancer is het merk dat je verkoopt JEZELF :-). Het lijkt heel simpel, en toch zijn er veel mensen denken er niet aan om ermee bezig te zijn. Hoe zit het met je aanwezigheid op Facebook, LinkedIn en Twitter? Gebruik ze om in contact te komen met andere professionals in je domein. Indien nodig kan je hun hulp inroepen of ze een vraag stellen. Als toekomstige werkgevers of klanten je online zien reageren op iets dat in je gebied van expertise ligt kan je dat alleen maar ten goede komen.

Zorg er wel voor dat je professionele informatie op LinkedIn up to dat is en dat je een recente professionele foto gebruikt. Waarom? Potentiële werkgevers of klanten zullen je zeker opzoeken op Google als ze je CV binnenkrijgen dus zorg ervoor dat je LinkedIn profiel schittert en overeen komt met wat er in je CV staat.

Wacht er niet mee! Je online aanwezigheid is een extensie van jouw ‘business brand’ en een volledig gratis advertentie tool voor wie je bent en wat je doet.

 

Denk na of je wilt freelancen

Heb je er al over nagedacht of je wilt gaan freelancen? Indien niet, waarom niet? Als je het moeilijk hebt in het huidige bedrijf waar je werkt, het gevoel hebt dat er niet naar je ideeën wordt geluisterd, … waarom dan niet de kans nemen om zelf in de ‘driving seat’ te gaan zitten?

Het kan angstaanjagend zijn, en het is zeker geen kleine beslissing, maar meer en meer mensen stappen over naar het zelfstandige statuut omdat het dikwijls makkelijker is om de work-life balans te creëren die ze wensen gecombineerd met een job doen die hen vreugde brengt.

Met je juiste vaardigheden, contacten en ervaringen kan je elke dag een andere of afwisselende job doen, nieuwe mensen ontmoeten, kersverse uitdagingen voorgeschoteld krijgen, werken in een mooie omgeving, functioneren in een organisatie (jouw klant) waar jouw waarden in lijn liggen met die van het bedrijf, dingen doen die je energie geven, … en ondertussen nog een centje verdienen. En weet je wat het beste ervan is? Jij hebt dit zelf bereikt met je harde werk!

 

Stel jezelf doelen

Eigenlijk had deze topic ergens in het begin van deze blog moeten staan… stel jezelf concrete doelen. Gebruik ‘ik ben supergoed in administratie’ niet als een excuus om ongelukkig in een job te blijven voor de rest van je leven. Het is niet omdat je iets goed kan dat je dat ook met hart en ziel graag doet.

Iedereen kan een lijst van doelen opstellen, jij ook! Zorg ervoor dat deze doelen P-SMART genoteerd worden:

  • Positief (ik wil minder stress is niet positief geformuleerd… wat wil je dan meer? Rust? Ontspanning? Lezen? Wandelen? …)

  • Specifiek: waar, met wie, hoeveel, in welke context, …

  • Meetbaar

  • Acceptabel voor jou en je omgeving

  • Realistisch, haalbaar (doe jezelf een plezier en geef jezelf wat meer tijd dan je nodig acht, er kunnen altijd tegenslagen zijn)

  • Tijdsgebonden: tegen wanneer

Kom regelmatig terug op je doelen om na te gaan hoever je erin staat en bij te sleutelen als het nodig is. Mogelijks laat je iets vallen of voeg je iets toe, het kan allemaal!

 

Schrijf een actieplan

Eens je je doelen hebt neergepend is het ook belangrijk dat je de essentiële stappen gaat noteren die er nodig zijn om dat doel te bereiken en tegen wanneer dat doel dan haalbaar is. Vergeet niet dat je voor sommige stappen misschien een opleiding of ervaring of materiaal of een bepaald persoon erbij moet betrekken dus vergeet niet om dat ook in te calculeren.

Ook al zit je tijdelijk nog in een job die je niet gelukkig maakt, zorg dan dat je elke dag iets kleins van je actieplan kan doen. Al is het maar met iemand praten, een gratis online training volgen, een pagina of hoofdstuk in een boek lezen, iets opzoeken online, … elke stap is een stap vooruit!

Vergeet niet om je lange termijn doelen zichtbaar te houden terwijl je met je dagdagelijkse acties bezig bent. Dit zal je er aan blijven herinneren waarom je die stappen aan het zetten bent.

 

Zorg voor een sociaal veiligheidsnet

Een sleutel tot een succesvolle carrière verandering is je realiseren dat je dit niet alleen moet doen. Vrienden, familie, kennissen, buren, (ex)collega’s… zijn dikwijls maar al te blij als ze je kunnen verder helpen met iets. Ze kunnen je een luisterend oor bieden, een schouder, een kritische blik … Vraag hen om hulp als je er nood aan hebt.

Motiveer elkaar, steun, wees constructief, houd elkaar verantwoordelijk. Je zal versteld staan hoeveel sneller je vooruit gaat wanneer je anderen meeneemt op deze boeiende (niet altijd even makkelijke) reis.

 

Call to action

Waar sta jij vandaag in je (loop)baan of carrière verandering?

Welke van bovenstaande stappen heb je eventueel al genomen?

Wat is het resultaat daarvan?

Wat zou er anders moeten om sneller te evolueren?

Welke stappen zet je daartoe? Wie uit je sociale vangnet zou je hierbij kunnen steunen?

 

Proost op een succesvolle carrière verandering!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#loopbaan #LinkedIn #doelenstellen #beslissen #netwerken #personalbranding