Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Je loopbaan beschermen? Vermijd deze 5 fouten

Je loopbaan beschermen? Vermijd deze 5 fouten

 

We zijn net over de jaarhelft – wat jij van je jaar maakt, kan je dus zelf nog verder bepalen. Je kan fouten maken en eruit leren. Je kan fouten voorkomen, …

Ongeacht hoe veilig je je momenteel voelt in je huidige positie, het moet ook nooit te comfortabel worden. Dingen gebeuren: Bedrijven worden overgenomen, sommige gaan failliet, de eigenaar verandert, activiteiten worden naar een ander land verplaatst. Of je besluit eenvoudigweg dat het tijd is om verder te gaan naar “groenere weiden”.

Als je de beste carrièreweg wilt hebben en in staat wilt zijn om snel een nieuwe baan te vinden wanneer - of als - de tijd komt, vermijd dan deze vijf potentieel rampzalige carrièrefouten.

Bruggen verbranden

In de wereld van carrièreplanning is er een krachtige metafoor die vaak wordt gebruikt: "Bruggen verbranden." Dit verwijst naar het verbreken van professionele relaties of het achterlaten van een voormalige werkplek op zo'n manier dat er geen mogelijkheid meer is om terug te keren. Hoewel dit soms onvermijdelijk is of zelfs noodzakelijk om vooruit te komen, kan het verbranden van bruggen een van de meest kostbare carrièrefouten zijn die iemand kan maken. Hier is waarom en hoe dit verband houdt met de vijf te vermijden carrièrefouten.

Slechts één onprofessioneel, respectloos moment kan een carrièrekans, zoals een promotie of nieuwe baan, ruïneren. Een verbrande brug betekent het verlies van een mogelijke kans. Behandel anderen altijd met respect en wees professioneel, stop met roddelen, of het nu met je collega's, de baas, klanten of klanten is. Dit geldt ook voor sociale media. Onthoud dat anderen in staat zullen zijn om ongepaste foto's en taalgebruik te bekijken en op de knop 'Delen' te drukken.

Niet meer bijleren, noch jezelf uitdagen

kan leiden tot verveling, ontevredenheid en zelfs een afname van je motivatie. Het is belangrijk om te streven naar een baan die je voortdurend stimuleert en de kans biedt om te groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Als je jezelf niet meer uitdaagt, is het misschien tijd om je carrièredoelen te herzien en te overwegen welke stappen je kunt nemen om je carrière weer op het goede spoor te krijgen en een gevoel van prestatie en vooruitgang te herwinnen.

Ook als je achterop raakt op het gebied van kennis en technologie en koppig vasthoudt aan de oude vertrouwde wegen, zullen je vaardigheden uiteindelijk verouderd of volledig achterhaald worden. In plaats daarvan blijf je alles leren wat je kunt over je vakgebied en daag je jezelf uit om nieuwe projecten aan te nemen. Houd gelijke tred met de razendsnelle vooruitgang van technologie en blijf op de hoogte van de nieuwste best practices in je vakgebied.

Je CV wegleggen

Het gebeurt zo vaak dat als we onze droomjob hebben bemachtigd, dat ons CV in en vergeethoekje terecht komt. Wanneer de tijd komt voor een jobwissel, van welke aard dan ook, wordt het een zeer moeilijke taak om rap rap je cv op te poetsen. Je moet je dan immers nog herinneren aan alles wat je hebt bereikt de afgelopen tijd en als je dat niet goed bijgehouden hebt is dat niet zo evident. Veel mensen gebruiken tegenwoordig LinkedIn of vergelijkbare websites om een actuele registratie bij te houden van hun posities, voortgang, prestaties, opleiding enzovoort. Deze websites zijn eenvoudig te raadplegen door je baas en je netwerk. Bovendien is het een uitstekende plek voor een bedrijf dat in jou geïnteresseerd is om je te te volgen doorheen je loopbaan maar ook na te gaan wat je al verwezenlijkt hebt. Houd dus je CV actueel – zowel op een online site als in word/PDF - en let op de typefouten en grammaticale problemen, want te veel daarvan kunnen fataal zijn.

Niet netwerken, noch mogelijkheden onderzoeken

Als je keer op keer kansen afwijst om deel te nemen aan evenementen in de industrie of binnen je bedrijf, ben je jezelf aan het isoleren. Als je niet aan het netwerken bent en geen contacten opbouwt, hoe verwacht je dan dat iemand weet wie je bent of wat je professioneel doet? Wees sociaal en ontmoet zoveel mogelijk mensen binnen je branche en bedrijf - er zijn veel mensen die jobaanbiedingen ontvangen vanwege wie ze kennen en niet noodzakelijk vanwege wat ze weten.

Je kunt ook enorm profiteren van het verkennen van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt - ontdek wat andere mensen doen en hoeveel geld ze verdienen in een positie vergelijkbaar met de jouwe. Het bijhouden van de huidige trends binnen je vakgebied geeft je ook onderhandelingskracht.

Niet alles geven

Dagelijks alleen maar voldoen aan de minimum werkvereisten, nooit extra moeite doen om je bedrijf of een klant te helpen, of niet goed samenwerken in een team, zal je niet ver brengen. Het zendt de boodschap de wereld in – jaja, mensen praten - dat je eigenlijk niet geeft om je werk of gewoonweg lui bent. Maak je deze op langere termijn dan kan het je kans op een uitstekende carrière ruïneren. Hier is de essentie: Wees zo vaak mogelijk de beste versie van jezelf, en wees niet bang om nieuwe uitdagingen of kansen aan te gaan.

Maak jij deze carrièrefouten?

Voor iedereen die streeft naar een succesvolle en bevredigende loopbaan is het belanrijk niet te veel grove fouten te maken in hun loopbaan. Wat zijn dan ook alweer de zaken die je best niet doet? En wat moet je dan wel doen?

  • Niet: Bruggen verbranden
    • Wel: Behandel anderen altijd met respect en wees prfessioneel, stop met roddelen, of het nu met je collega's, de baas, klanten of klanten is. Dit geldt ok voor sociale media.
  • Niet: Niet meer bijleren, noch jezelf uitdagen
    • Wel: Zek de mgelijkheid om voortdurend te leren, te groeien en nieuwe vaardigheden te ontwikkelenn streef naar een baan die je voortdurend stimuleert en de kans biedt om te groeien, zowel professioneel als persoonlijkblijf je alles leren wat je kunt ver je vakgebied en daag je jezelf uit om nieuwe projecten aan te nemen.
  • Niet: Je CV wegleggen
    • Wel: Hud dus je CV actueel – zowel op een online site als in word/PDF
  • Niet: Niet netwerken, noch mogelijkheden onderzoeken
    • Wel: Wees sciaal en ontmoet zoveel mogelijk mensen binnen je branche en bedrijf, ontdek wat andere mensen doen
  • Niet: Niet alles geven
    • Wel: Wees z vaak mogelijk de beste versie van jezelf, en wees niet bang om nieuwe uitdagingen of kansen aan te gaan.

Bovenstaande zaken die je niet moet doen, kunnen allemaal leiden tot stagnatie en zelfs het beëindigen van veelbelovende carrièrekansen. Carrièrebeheer vereist voortdurende aandacht, toewijding, en het vermogen om effectief te communiceren en relaties te onderhouden.

Door deze fouten te vermijden en in plaats daarvan proactief te werken aan hoe het wel kan of moet kun je je carrièrepad vormgeven en uiteindelijk succesvol zijn in wat je doet. Onthoud dat je carrière een reis is, en het vermijden van deze valkuilen kan je helpen om die reis soepel en lonend te maken.

Proost, op geen carrièrefouten maken,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#Carrièrefouten #Loopbaanadvies #Carrièreontwikkeling #ProfessioneleGroei #Carrièrestrategieën #Loopbaanadvies #Carrièreplanning #Succesopwerk #Carrièrekansen #Loopbaanfouten #Carrièretips #PersoonlijkeOntwikkeling #ProfessioneelSucces #Carrièreadvies #Levenslangleren #Loopbaanmanagement #Werkplekadvies #Carrièreverbetering #Loopbaanadviezen #Carrièrevooruitzichten