Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 tips om niet oververmoeid te raken van online vergaderen

Hoe vermoeidheid door online werken vermijden?

 

Sinds de coronapandemie hebben we er allemaal weleens mee te maken gehad: die vreselijke vermoeidheid na een dag lang videovergaderingen via Zoom of Teams te hebben gevolgd.

Ook als je nu alleen nog maar online werkt, kan je hier nog steeds last van hebben. Die vermoeidheid komt uiteraard ergens vandaan. Er is onderzocht dat het langdurige oogcontact, het proberen oppikken van de non-verbale signalen van de ander terwijl je op afstand werkt en het gebrek aan fysieke beweging vooral zorgt voor de vermoeide ogen en breinpijn aan het eind van de dag.

Langs de andere kant kan ook urenlang naar jezelf staren en kritisch op jezelf zijn bijdragen aan jouw vermoeidheid na het online werken.

Er bestaan gelukkig verschillende manieren om deze vermoeidheid te verminderen. Ik help je hier graag bij. Zo geraak je nooit meer uitgeput na digitale meetings

Staar minder naar jezelf

Hoe vaker je naar jezelf kijkt terwijl je met je collega’s aan het vergaderen bent, hoe sneller je afgeleid raakt van het gesprek. En hoe meer zaken je ziet die je eventueel zou willen verbeteren aan jezelf. Hier kan je heel erg moe van worden. Net als van het constant kijken naar iedereen die in de Zoomvergadering aanwezig is. Hier is een makkelijke oplossing voor te bedenken: je stelt je Zoom of Teams programma zo in dat je jezelf niet meer kunt zien of je kiest ervoor om iedere camera te blokkeren en niemand te zien. Of je kan er ook voor kiezen om geen/minder oordeel te hebben op jezelf, hoe je eruit ziet en hoe je erbij zit. Op deze manier blijf je veel meer betrokken bij het gesprek en ben je niet constant bezig met het uiterlijk van jezelf of je collega’s. Zij kunnen jou dan overigens nog wel zien, maar daar ben jij je dan veel minder van bewust.

Probeer vroeg te starten en plan maximaal 4u vergaderingen per dag in

Het is algemeen bekend dat de meeste mensen in de ochtend meer energie hebben dan aan het eind van de dag. Probeer dus ‘s ochtends als je nog fris en fruitig bent te starten met één of twee vergaderingen en ga daarna productief aan de slag. Soms is dit niet mogelijk wanneer je vanuit verschillende tijdzones werkt, of een zeer drukke agenda hebt waar je met veel verschillende partijen moet afstemmen… maar zorg er in ieder geval voor dat je maximaal 4u vergaderingen per dag inplant om je energieniveau op peil te houden.

Zet de muteknop aan

Wanneer je vanuit huis werkt, zijn er allerlei geluiden om je heen die je op kantoor eigenlijk niet hoort. Denk aan het geroep of gehuil van een kind, het miauwen van de kat of een partner die luidruchtig naast je een telefoongesprek aan het voeren is. Je wilt natuurlijk niet dat je collega’s hier constant getuige van zijn, dus het is het slimst om je microfoon altijd op mute te zetten totdat je wilt spreken. Zo heb je in ieder geval meer rust in je hoofd omdat je weet dat niemand hoort hoe chaotisch het er soms aan toe gaat bij jou thuis. Het is natuurlijk heel prettig wanneer de rest van je collega’s dit ook doet, zodat je niet constant alert hoeft te zijn op allerlei onbekende of vreemde geluiden die je hoort. Die kunnen je namelijk ook sneller moe maken. Enkel luisteren naar de persoon in de vergadering die op dat moment het woord heeft, is wel zo prettig.

Op momenten dat je niet vergadert kan je altijd een stilte-koptelefoon opzetten of naar muziek luisteren die het omgevingsgeluid bij je thuis zo veel mogelijk uitschakelt.

Plan niet voor alles een videovergadering in

Soms kan het veel efficiënter zijn om gewoon een mailtje te sturen naar je collega’s als je een vraag hebt of om even te bellen zonder beeld, of via teams (of een ander kanaal) te chatten. Misschien heb je een aantal korte vragen, lig je lekker thuis in pyjama op bed en moet je je eerst douchen en aankleden voordat je überhaupt een videomeeting kan starten. Dan is het toch een stuk makkelijker wanneer je alleen even audio of tekst inzet? Probeer je videogebruik dus terug te dringen wanneer je voelt dat het eigenlijk niet nodig is. Word door jouw leidinggevende verwacht dat je altijd aanwezig bent tijdens videovergaderingen? Kaart dan aan dat je aan het eind van de dag erg moe bent van het constant ‘aan’ moeten staan tijdens videomeetings en geef ze de suggestie om in plaats van altijd videovergaderingen te starten ook eens met elkaar te bellen of te mailen. Daarna kunnen jullie altijd nog evalueren welke manier het beste werkt om de gedeelde informatie in je op te nemen.

Bepaal van tevoren welke standaarden je hanteert

Weet je van tevoren welke standaarden er worden gehanteerd wanneer jij en je collega’s Zoom gebruiken? Moeten de camera’s altijd aan staan of niet? Moet je altijd met je geluid op stil binnenkomen of niet? Is er de mogelijkheid om eerst een kort praatje te doen of duiken jullie gelijk het thema van de vergadering in? Op welke dagen zijn je collega’s er wel en op welke dagen hebben jullie een vergadering-loze dag? Het kan heel erg handig zijn om van tevoren te bedenken wat jullie belangrijk vinden tijdens de Zoomsessies, zodat je weet wat je kunt verwachten wanneer je deelneemt. Je gaat dan met duidelijkheid de vergaderingen in en ervaart minder vermoeidheid vanwege verwarring bij anderen of op het moment dat iedereen weer iets anders doet en je eerst 10 minuten moet uitleggen wat eigenlijk de bedoeling is.

Blijf de connectie zoeken met je collega’s

Veel mensen vinden het heel erg lastig dat ze nauwelijks tot geen contact hebben met hun naaste collega’s tijdens een Zoomvergadering. Je ziet ze wel op beeld, maar je mist toch de fysieke connectie met elkaar of even het praatje maken bij het koffieapparaat. Er kan dus vermoeidheid ontstaan omdat je die live connectie enorm mist. Wat je dan kunt doen is bijvoorbeeld samen tijdens de lunchpauze je camera toch aanzetten en doen alsof je live met elkaar aan het lunchen bent. Of je kunt aangeven aan je leidinggevende dat het ook fijn zou zijn als er ruimte is voor wat plezier en wat luchtige vragen om iedereen in de meeting wat beter te leren kennen. Natuurlijk is het ook leuk om aan elkaar te laten zien welke huisdieren je hebt of hoe jouw woning eruit ziet. Maar uiteindelijk gaat natuurlijk niets boven een echte fysieke afspraak met elkaar, dus probeer als het lukt ook eens een lunchafspraak in te plannen met je favoriete collega om echt eens bij te kletsen en elkaar een knuffel te geven. Wanneer er geen pandemie heerst, uiteraard. Zodat je juist weer vol van energie in plaats van extreem vermoeid aan het werk kunt gaan.

Hoe zit het met jouw online vermoeidheid?

Hele dagen online werken heeft nadelen voor de gezondheid. Je ogen zijn constant gericht op een scherm en de meeste mensen zitten ook van ’s morgens tot ’s avonds. Hoe kan je van de nood misschien toch ook een deugd maken?

  • Probeer minder naar jezelf te staren
  • Probeer vroeg te starten en plan maximaal 4u vergaderingen per dag in
  • Zet de muteknop aan
  • Plan niet voor alles een videovergadering in
  • Bepaal van tevoren welke standaarden je hanteert
  • Blijf de connectie zoeken met je collega’s

Proost, op fijn online werken,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#onlinevergaderen #onlinemeeting #vermoeidheidvermijden #energiebewaren