Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe gelukkig blijven op je werk als je vele interesses hebt?

 

Je kent ze vast wel. Van die mensen die alles leuk vinden en duizend en één projecten tegelijk oppakken waardoor je je weleens afvraagt: ‘Hoe komt het dat zij nog geen burn-out hebben?’ Of misschien ben je zelf wel een zogenoemde multipotential. Dit is iemand met heel veel uiteenlopende interesses die vaak aan meerdere projecten tegelijk werkt. Ook kan het zo zijn dat je heel veel ideeën hebt, maar dat je niet de tijd vindt om ze allemaal uit te voeren. Het liefst wil je helemaal niet kiezen, maar alles doen wat je leuk vindt. Want als je te lang hetzelfde doet, ga je je vervelen. Het gevaar daarvan is dat je nooit een job vindt die jou voldoende afwisseling biedt. Of je wisselt je job ieder jaar om voor een nieuwe, omdat je er geen uitdaging meer in ziet. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor om ervoor te zorgen dat je toch voldoening ervaart tijdens je loopbaan. Ik deel ze graag verschillende oplossingen met je in dit blog.

Maak tijd voor hobby's naast je job

Uiteraard is het fijn als je binnen jouw job alle prikkels krijgt die je nodig hebt als multipotential, maar het is niet altijd realistisch om dat te verwachten. Onthoud dat je job slechts één aspect is van je leven en dat je daarnaast je hobby’s kunt uitoefenen. Kijk of je een job kunt vinden waarbij je je eigen uren mag bepalen zodat je aan het eind van de dag op tijd naar bijvoorbeeld dansles of zangles kunt gaan, of iets totaal anders doen natuurlijk. Ook kan je een interessant boek lezen om je brein te prikkelen ‘s avonds in plaats van gedachteloos naar series kijken. Vaak is het zo dat als je wat nieuws leert, je ook weer nieuwe energie krijgt om de dag erna in je job aan de slag te gaan. Jouw creativiteit en inspiratie worden hierdoor letterlijk weer aangezet. Bedenk ook dat je niet betaalt hoeft te krijgen voor je hobby, waardoor je het gevoel krijgt dat je lekker mag spelen en experimenteren. Op deze manier ontdek je mogelijk heel veel nieuwe interesses die bijdragen aan een leven vol voldoening. En is het nieuwe eraf en wil je iets anders, ga dan verder op zoek naar een nieuwe hobby.

Start een klein bedrijf op naast je werk

Vind je het toch belangrijk om extra inkomsten te genereren naast je vaste salaris, dan kan het een idee zijn om een bedrijf op te starten waar je ook geld mee verdient. Dat kan eventueel gewoon als een zelfstandig bijberoep zonder al te veel heisa. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van grappige t-shirts, speel in op de actualiteiten of verkoop al je overgebleven kinderspeelgoed op de verschillende online platforms. Denk bijvoorbeeld na over datgene wat je nu mist in je huidige job en kies er dan voor om dat element in je bedrijf te stoppen. Zo kan je ook een deel van je identiteit daarin kwijt en voel je je gelukkiger in je huidige job, omdat het bedrijf en de job elkaar aanvullen. Je hebt dan niet meer het gevoel dat je wat mist in je huidige job en hebt minder sterk de neiging om van job te willen wisselen.

Pak extra projecten op bij je huidige werkgever

Kan je je huidige job interessanter maken voor jezelf door extra projecten op te pakken? Doe dit gerust. Misschien vind je het wel leuk om samen te werken met een ander team of om een nieuwe vaardigheid te leren waar je alle kanten mee op kunt (marketing of administratieve werkzaamheden bijvoorbeeld).

Als je weet wat je wilt, kan je aan het bedrijf waar je werkt laten weten welke interesses je hebt en laten zien hoe jouw projecten bij gaan dragen aan de groei van de organisatie en van het team. Laat ze weten wat het hen oplevert en welke toegevoegde waarde het heeft voor al je collega’s. Als je dit overtuigend weet te brengen, hebben zij (meestal) geen reden om jou dit te weigeren.

Wissel van functie (binnen je huidige organisatie)

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat jij om het jaar van job wisselt omdat je als multipotential verveeld bent geraakt of een nieuwe uitdaging zoekt. Vaak zijn er ook mooie kansen te vinden binnen de organisatie waar je nu al werkt en waar de meeste mensen je al kennen. Je kunt altijd aan je leidinggevende vragen of er nog andere functies zijn waarop jij kunt solliciteren. Of je kan contact nemen met HR. Zolang het maar functies zijn die bij jou en je interesses passen en waarin je voldoende je passie kwijt kunt. Hebben ze nu geen functies die jou aanspreken, dan kan je zelfs een nieuwe functie bedenken (daar waar je hiaten ziet). Let er wel op dat de functie dan aansluit bij de wensen van de organisatie. Stel dat jij heel erg sterk bent in het bedenken van bepaalde strategieën om nieuwe medewerkers aan te trekken via de website en je doet dit al jaren, dan kan je als aanvulling kijken of een tijdelijke functie als HR medewerker voor jou is weggelegd. Zodat je niet alleen vanaf de voorkant mensen naar binnenhaalt, maar ook in het eindproces mee kunt beslissen of het de juiste mensen zijn voor de job. Op deze manier giet je je oude functie in een nieuw jasje en kan je weer een aantal jaar vooruit bij hetzelfde bedrijf.

Tot slot

Als je een multipotential bent, betekent dat niet dat het je lot is om altijd een leven te leiden waarin je nooit langdurig een vaste job hebt of een (te) onvoorspelbaar salaris. Als je het nu leuk vindt op je huidige job, dan kunnen bovenstaande oplossingen je zeker helpen. Mocht je echt niet weten wat je nu het allerleukste vindt om te doen, neem dan gerust contact op met een loopbaancoach. Het is natuurlijk ook helemaal prima om jezelf als multipotential niet voor altijd in hetzelfde werkveld te begeven. Doe vooral waar jij gelukkig van wordt. Als jij nu voelt dat het tijd is voor een carrièreswitch omdat je echt niet meer op je plek zit, schroom dan niet om er voor te gaan!

PS ook een aantal van onze coaches zijn creatieve generalisten dus zij weten echt wel wat het is…

5 oplossingen voor multipotentials of creatieve generalisten

Heb je een breed interesseveld, nood aan variatie, een grote leer honger? Dat zijn signalen dat je een creatieve generalist kan zijn. Een creatieve generalist wordt ook wel multipotential genoemd.

Door hun grote honger naar ontwikkeling en leren is het voor hen professioneel niet altijd even makkelijk. We bieden daarom met plezier 5 mogelijke oplossingen.

  • Maak werk van hobby’s
  • Start een klein bedrijf
  • Werk mee aan extra projecten
  • Wissel van functie bij je huidige werkgever
  • Doe waar je gelukkig van wordt (en trek je niets aan van wat iemand anders daarvan vindt)

Proost, op gelukkig zijn op je werk.

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#multipotential #creatievegeneralist #veelinteresses #nietwillenkiezen #emiliewapnick