Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe een slechte werkgewoonte toch veranderen?

Hoe een slechte werkgewoonte toch veranderen?

 

We ontwikkelen allemaal gewoontes en op een dag vallen die gewoontes ons niet meer op. Zo kunnen ook gedragingen en persoonlijke eigenschappen gewoontes worden. Als die gewoontes gewenst zijn is er geen vuiltje aan de lucht. Maar wat als die gewoontes ons helemaal niet dienen? Deze slechte gewoontes veranderen is niet zo makkelijk. Mogelijks omdat we problemen wijten aan dingen die buiten ons bereik liggen (opvoeding, genen, ...)

Wat is zo een slechte werkgewoonte die je graag zou afleren?

 

Het goede nieuws is dat je je gewoontes wel degelijk kan veranderen. Hoe doe je dat dan?

 

Investeren

Een gewoonte veranderen vraagt een investering: in tijd, én energie. Een hardnekkige gewoonte veranderen zal zelfs nog meer tijd en energie kosten.

Stoppen met je werkdag te beginnen met uitgebreid de krant te lezen op kantoor kan een paar dagen duren, terug gaan sporten kan een aantal weken in beslag nemen, en je boosheid onder controle leren houden kan maanden vragen.

Call to action: Hoeveel tijd geef je jezelf om van deze slechte gewoont af te geraken?

 

Terug voeden

Feedback staat lettelijk voor het woord ‘terug voeden’. Het gaat dus eigenlijk over voeding geven, over doen groeien. Er bestaan verschillende manieren om te voeden (zowel naar jezelf toe als naar anderen).

Door elke keer dat je ergens in geslaagd bent hier ergens nota van te nemen, of het nu in je agenda, in een notitieblokje of op een muurbord is.

Je kan ook je omgeving aangeven wat je probeert te veranderen en hen vragen je te ‘voeden’ door je erop te wijzen wanneer je terug in je oude gewoonte vervalt. Elke keer dat het misgaat doe je bijvoorbeeld een euro in een pot. Dit werkt echter enkel als je de ander echt toelaat om de opmerking te maken.

Dagelijks zou je jezelf ook een cijfer van 0 tot 10/10 kunnen geven in welke mate dat je zelf vindt dat je succesvol geweest bent in het aanleren van nieuw gedrag. Deze cijfers zou je kunnen bijhouden in een grafiek. Mogelijks zie je patronen dat het onder bepaalde omstandigheden makkelijker of moeilijker is om je gewenste gedrag vol te houden.

Call to action: Welk systeem zal je opzetten om je te voeden?

 

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Bij het aanleren van nieuw gedrag is het niet de bedoeling te focussen op de momenten dat het niet lukt want dan zullen we het niet lang volhouden. Veel beter is het om je te realiseren dat een gewoonte veranderen een proces is dat met vallen en opstaan gebeurt. Fouten maken is dus heel normaal! Hoe meer je oefent hoe meer je na een tijdje in staat zal zijn om het gedrag te stellen dat je wilt stellen.

Call to action: Hoe zie jij dit oefen deel? Hoe zal je met jezelf omgaan als het een keertje niet lukt?

 

Winst

Als je voor ogen houdt wat de uiteindelijke winst kan zijn van het afleren van je slechte gewoonte is dat mogelijks ook een stimulans om niet op te geven. Vb niet meer nagelbijten levert verzorde nagels, stoppen met boos worden helpt in je relaties met je collegas, ...

Call to action: Beeld je eens in dat je je doel bereikt hebt... Hoe zien je handen er dan uit? Hoe ga je dan om met je collegas? Welk gedrag stel je dan? Wat zegt dat over jou?

Wat is de winst die jij zal halen uit te stoppen met je slechte gewoonte?

 

Vieren

Elke klein succesje kan en mag je vieren. Elke keer dat je erin slaagt om je doel te bereiken is het het waard om te vieren. Hoe meer complimenten je jezelf geeft (of mensen rondom jou) omdat je geslaagd bent in je opzet, hoe makkelijker de nieuwe gewoonte vanzelfsprekend zal worden. Wanneer het ook lukt om de slechte gewoonte te veranderen, hoe meer je zal openstaan voor andere nieuwe uitdagingen.

 

Call to action: Hoe zal je je succes vieren?

 

Proost op je eerste succesjes!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#calltoaction #mindset #foutenmaken