Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe begrijpen ‘waar je gek van wordt’ je werkgeluk verhoogt

Verhoog je werkgeluk via datgene waar jij gek van wordt

 

Als ik je zou vragen ‘wat maakt je gek?’ of ‘waar gaat je haar van recht staan?’ op het werk... welke antwoorden komen er dan naar boven? Het kan zijn dat je gek wordt van iets dat niet op zijn plaats ligt, of een vuiltje op je boekenkast of vloer, het kan zijn dat je haar gaat rechtstaan als iemand gewoon afval naast de vuilbak gooit, het kan een collega zijn die altijd het negatieve van alles ziet, ... het kan evengoed zijn dat je gek wordt van helemaal alleen binnen te blijven als het dagen aan een stuk regent, of iemand die op kantoor binnenkomt ’s morgens en je niet eens ‘goededag’ wenst. Als je grondig nadenkt over de 2 bovenstaande vragen (en aanverwanten) dan kan je dat iets leren over jezelf. Het onthult iets wat je werk en leven zou kunnen verbeteren.

Hoe werkt dat dan? Iets wat je gek of zot maakt, of waar je haar van recht gaat staan duidt meestal op een achterliggende persoonlijke waarde, iets wat je belangrijk vindt in werk (en leven) en dat op dat moment met de voeten wordt betreden. Een manier om je persoonlijke waarde te vinden is om te identificeren wat het tegenovergestelde is van datgene wat je gek maakt.

Bijvoorbeeld:

 • Je collega die alles negatief ziet, je bijhorende persoonlijke waarde zou positiviteit kunnen zijn

 • Iets wat niet op zijn plaats ligt zou kunnen staan voor de persoonlijke waarde van orde en/of netheid

 • Alleen binnenblijven omdat het regent zou kunnen betekenen dat ‘gemeenschap’ of ‘samenhorigheid’ voor jou belangrijke waarden zijn

 • Iemand die geen goededag wenst zou de waarde vriendelijkheid of respect kunnen vertegenwoordigen

Het gebeurt wel eens dat dingen niet goed voelen: te veel stress in je werk, ondankbare relaties met collega’s, de plaats waar je werkt zuigt de energie uit je weg, ... de kans zit er dan dik in dat je waarden niet stroken met de realiteit. Met anderen woorden, je waarden worden niet erkend en ge-eerd. Door diep(er) inzicht in je persoonlijke waarden is het mogelijk om gelukkiger en met meer vervulling door werk (en leven) te dansen.

 

Doe eens een waarden-bepaling!

 • Maak een lijst van alle dingen die je zot maken op het werk (je kan dit ook doen voor je prive)

 • Zet daartegenover de waarden die deze vertegenwoordigen (dit is het tegenovergestelde van wat je gek maakt)

 • Duidt voor elke waarde (op een schaal van 0 tot 10 op 10) aan hoe graag je zou willen dat deze deel uitmaakt van je werk – met andere woorden: hoe warm wordt je van deze waarde? Dit is de gewenste score.

 • Duidt voor elke waarde aan hoe je ze (be)leeft op dit moment, wat de realiteit ervan vandaag is (ook op een schaal van 0 tot 10 op 10). Dit is de huidige score.

 • Bereken de delta tussen gewenste en huidige score (gewenste score min de huidige score)

 

Hieronder vind je een voorbeeld van een werksituatie:

Als je je scores gegeven hebt

 • Welke zijn de hoogste gewenste scores? Dit zijn je belangrijkste waarden.

 • Welke zijn de laagste huidige scores? Dit zijn de waarden die vandaag het minst aanwezig zijn.

 • Bij welke waarden vind je de grootste delta’s? Hoe hoger de delta, hoe groter het verschil tussen de realiteit vandaag en wat je graag zou willen. Als de delta hoog is samen met een hoog gewenst moet je nog meer uitkijken want dan zit je op die bepaalde waarde met een groot energielek.

 

Call to action

Wat zijn de zaken die je kan ondernemen om de grote delta’s dicht te rijden?

Hoeveel controle heb je hier zelf over?

Indien je zelf weinig controle hebt over die bepaalde waarde, hoe zou je dan beter kunnen omgaan met die situatie? Of wat zijn andere mogelijke stappen die je zou kunnen nemen?

 

Proost op een gelukkig(er) werk (en leven)!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #waarden #energie #calltoaction