Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Positieve gedachten die je werk en leven vergemakkelijken

Positieve gedachten die je werk en leven vergemakkelijken

 

We piekeren wat af met zijn allen, niet alleen privé maar ook als het op onze job aankomt. Over de collega die jou een keer per ongeluk geen koffie bracht of over je baas die zomaar tegen je uitviel. Zouden ze je niet mogen? En had je die mailing eigenlijk nog op tijd de deur uitgestuurd, of zijn ze daar boos over?

Het is normaal om dit soort gedachten af en toe te hebben. Als je merkt dat deze gedachten wel erg vaak door je hoofd spelen, kan het zijn dat jij jezelf ermee belemmert in het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden. Je gedachten zijn dan je grootste vijand. Ze zijn je zelfsaboteur.

Je kunt zelfs thuis komen te zitten als je teveel stress ervaart en het idee hebt dat al het werk perfect moet worden afgehandeld. Je bent dan vaak ongezond hard aan het werk en kunt weinig meer van anderen hebben. In je hoofd is er simpelweg geen ruimte meer voor rust of andere helpende gedachten.

Als jij op dit moment gevangen zit in je eigen belemmerende gedachten over je job of loopbaan, zijn hier een aantal tips met positieve gedachten, die tegenwicht bieden.

 

Laat je perfectionisme los

In onze huidige samenleving zijn we gericht op prestatie: alles moet maar beter, harder en sneller. Daarom is het niet gek dat veel werknemers zich opgejaagd voelen om zo goed mogelijk hun werk te doen. Wanneer een ander het beter doet, kun je er zomaar uitliggen denk je misschien, dus blijf je superhard presteren (ook al zegt je lijf ‘stop’).

Toch is het belangrijk om te beseffen dat niet alle details in je werk perfect hoeven te zijn. Soms is goed genoeg ook prima, ook voor een werkgever. Die heeft er geen belang bij wanneer jij een burn-out krijgt, omdat je elke avond overwerkt en alles zo goed mogelijk af wilt maken. Bovendien ben je minder productief als je altijd alles tot in de puntjes af wilt hebben.

Probeer dus af en toe je perfectionisme eens los te laten en wees tevreden met een voldoende resultaat. Een positieve gedachte in dit geval is: ‘Wanneer ik voldoende rust pak voor mijzelf, kan ik mijn werkzaamheden zo goed mogelijk uitvoeren.’ Of: ‘Van mijn fouten kan ik leren, het is menselijk om niet perfect te zijn.’ Of ‘Ik lever goed genoeg kwaliteit af, zoals gevraagd, en ben daardoor productiever.’ Wanneer je deze gedachten regelmatig voor jezelf herhaalt, scheelt dit jou een heleboel frustratie in het dagelijks leven.

 

Accepteer de situatie zoals hij is

Het kan altijd gebeuren dat iets niet loopt zoals jij graag zou willen. Een onverwachte situatie die een hoop extra werk met zich meebrengt, bijvoorbeeld. Of een relatie die opeens wordt beëindigd. Je kunt je hierdoor uit het veld laten slaan, maar je kunt ook nadenken over een oplossing die voor jou op dat moment het beste werkt. Als je boos wordt of geïrriteerd, zal de situatie er niet door veranderen.

Probeer flexibel te zijn en hanteer de volgende vragen wanneer zoiets gebeurt:

  • Wat werkt er in deze situatie het best voor mij en/of mijn collega’s’

  • hoe kan ik dit probleem zo snel mogelijk tackelen zonder dat ik er veel last van heb?

Of probeer flexibel mee te bewegen door te denken:

  • Als ik toch niets aan deze situatie kan veranderen, waarom zou ik me dan druk maken?

  • Ik kan alleen maar zorgen dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost door hulp te vragen aan mijn collega’s en/of partner

  • ik kan me er simpelweg bij neerleggen.

Met andere woorden ‘wat er ook gebeurt, ik kan het aan’ of ‘ik accepteer de situatie zoals het is en maak er het beste van.’

 

Kijk naar wat er wel goed gaat

Het is vaak veel gemakkelijker om te kijken naar wat er niet is, dan naar wat er wel is. Je leven wordt hier overigens niet echt leuker van. Wanneer jij je constant richt op de negatieve dingen die er gebeuren, gaat jouw energie omlaag en wordt het steeds moeilijker om uit deze negatieve spiraal te komen. Je baalt of voelt je niet meer happy op je werk, omdat je enkel de tegenvallers ziet.

Wanneer jij je gaat richten op de zaken die wel goed gaan in je job of in je leven, zul je ook veel meer van dit soort fijne situaties aantrekken. Je voelt je vrolijker en kunt er veel beter tegen wanneer je eens te maken krijgt met tegenslag. Denk er dus aan om positieve gedachten uit te zenden, door te letten op wat er wel goed gaat.

Heb je een bepaald doel behaald? Vier het samen met je collega’s. Heb je een salarisverhoging gekregen? Sta er echt eens even bij stil en voel je dankbaar voor deze positieve gebeurtenis. Denk dus niet: ‘Deze job valt me elke dag steeds meer tegen en ik heb altijd tegenslag,’ maar denk: ‘Vandaag kijk ik naar wat er allemaal wel goed gaat.’ Zo ga je steeds vaker ervaren dat er veel in je leven al wel goed gaat, waardoor jij weer veel lekkerder in je vel zit. Ook erg fijn voor je directe omgeving trouwens :-).

 

Daag je gedachten uit

Probeer eens stil te staan bij eventuele doemgedachten die jij ervaart op je job. Heb je weleens het idee dat je collega’s achter je rug om kletsen of dat je baas de pik op je heeft? De volgende vragen helpen jou om erachter te komen of de negatieve ideeën die je soms hebt, ook echt wel waar zijn. Vraag jezelf af: ‘Waar is mijn idee of gedachte op gebaseerd? Welke positieve intentie zou de ander voor zichzelf kunnen hebben? Welk bewijs heb ik dat wat ik denk waar is?’.

Tip: de enige manier om wat klaarheid te hebben is het gewoon eens direct te vragen in een persoonlijk gesprek. Op deze manier kom je er al snel achter dat veel van deze ‘doemgedachten’ die je hebt, eigenlijk vooral bestaan uit jouw persoonlijke aannames die niet op de realiteit gebaseerd zijn. Wanneer je na een gesprek bent gerustgesteld en je beseft dat de meeste mensen er nooit zomaar op uit zijn om een ander te kwetsen, kun je weer verder gaan met datgene waar je mee bezig was, zonder je hier steeds zorgen over te blijven maken of er ‘s nachts over te piekeren.

 

Focus je op dankbaarheid

Zoals ook al is aangegeven bij tip nummer drie, is het belangrijk om je zoveel mogelijk te richten op de positieve kant van een verhaal of gebeurtenis. Nog een stapje verder is om daadwerkelijk ook dankbaarheid te voelen voor de zaken en mensen die bij jou een glimlach op je gezicht hebben getoverd of waardoor jij je oprecht gewaardeerd voelde.

Om hierover na te blijven denken, is het slim om er een dagelijkse gewoonte van te maken. Schrijf bijvoorbeeld elke dag voor het slapen gaan drie positieve dingen op waar je die dag dankbaar voor was. Als je hieraan denkt, zul je automatisch ook een positiever gevoel in jezelf ervaren. Plus nog veel leuker, als je op het einde van de maand of het jaar door je nota’s gaat zal je verbluft zijn hoe leuk het is om al die dingen terug te lezen. Vele die je ondertussen waarschijnlijk al weer vergeten bent.

Probeer het maar eens: ‘ik ben dankbaar voor….

Lukt het je echter helemaal niet meer om positieve gedachten te hebben voor de collega’s op je werk, een vriendelijk woord van je baas of de inhoud van de job zelf? Dan zit je mogelijk niet op de juiste plek en kun je samen met een loopbaancoach gaan onderzoeken wat beter bij je zou passen. Omdat je job een groot deel van je leven in beslag neemt, is het erg belangrijk om je daar ten allen tijde happy bij te voelen. Maak in eerste instantie gebruik van bovengenoemde helpende gedachten om te kijken of je situatie hierdoor verbetert, zodat jij je weer dankbaar kunt voelen.

Hoe kweek jij positieve gedachten?

Call to action

Als je last hebt van perfectionisme, welke helpende gedachten zou je je dan graag eigen maken?

Hoe flexibel ben je als er iets onverwacht gebeurt?

Hoe zou je in de toekomst anders met zo’n situatie kunnen omgaan?

Wat gaat er wel al goed vandaag? Waar ben je fier op? Wat is al gelukt?

In welke mate zijn je gedachten aannames? Hoe ga je ervoor zorgen dat ze de realiteit reflecteren?

Waar ben je dankbaar voor? Noem minstens 5 zaken

Proost, op fijne gedachten die je succesvoller maken in werk en leven

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#mindset #powerfulmind #versterkendegedachten #dankbaarheid #perfectionisme

Accepteer de situatie zoals die is

Kijk naar wat er wel is

Daag je gedachten uit

Focus op dankbaarheid

Laat perfectionisme los