Deel dit bericht
- Meredith Van Overloop

Een positief overloop effect

Positief overloop effect

 

Nadat de Rode Duivels op het EK verloren hadden van Wales zei een vriend mij:

‘Meredith, jij schrijft toch een boek over de werksfeer en de impact ervan op de bedrijfsresultaten? Wel, ik wist al, toen de beide ploegen hun volkslied zongen, dat de Rode Duivels zouden verliezen. De mannen van Wales zongen allen met overtuiging mee en hielden elkaar vast. Ze straalden een sfeer van verbondenheid uit. De Belgen niet. Het leek alsof ze ieder in hun eigen wereld verzonken waren.’

Zou dat kunnen? Zou de sfeer in een ploeg het succes kunnen bepalen?

 

In het boek ‘Het Overloop-effect’ schets ik het effect van de sfeer op factoren zoals productiviteit, kwaliteit, innovatie en de duurzame ontwikkeling van organisaties. De sfeer die tussen mensen heerst is wel degelijk bepalend. Volgens onderzoek van Hay Group bepaalt de werksfeer 30 à 40% van de bedrijfsresultaten. Om maar te zwijgen over de impact van een negatieve sfeer op het werk op stress- en burn-outcijfers.

Maar wat is dat, sfeer? Is dat niet heel vluchtig? Ontastbaar, niet meetbaar? Staan leidinggevenden en mensen aan de top van organisaties eigenlijk überhaupt stil bij wat bijdraagt tot een goede sfeer, en wat de sfeer keldert? Of wuiven ze het weg met een ‘ach, dat gaat wel weer over.’

Ik vergelijk een slechte werksfeer met een verstopt rioolputje. Als je daar niets aan doet, dan loopt dat over. De stank verspreidt zich.

Een aanhoudend slechte sfeer kan de ganse ‘rioleringen’ van een organisatie doen verstoppen waardoor de walm door de hele organisatie gaat en zelfs de klanten en stakeholders bereikt.

De rioleringen van je organisatie regelmatig en preventief onderhouden is daarom de beste oplossing. Het is bewezen dat de nieuwe, frisse geur die zo door de organisatie gaat leidt tot meer medewerkers- en klanttevredenheid, en tot zelfs tot meer dan dertig procent omzet!

Vanuit mijn ervaring en kennis van het bedrijfsleven en doorheen vele gesprekken met leidinggevenden, zaakvoerders en HRM’s ontdekte ik 7 hefbomen om een positief overloop-effect op de werksfeer te creëren.

 

Meredith

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Meredith Van Overloop werkte gedurende 20 jaar bij één van de topspelers in de uitzendwereld. Zij combineerde verschillende functies (consultant, key accountmanager, national salesmanager,…) met een functie als interne business coach. In 2009 besloot ze om haar eigen organisatie op te richten. Triangis Coaching & Training Solutions bestaat ondertussen uit 15 senior coaches/trainers die dagelijks mens en management begeleiden in zelfbewustzijn en groei. Vanuit hun waarden (integriteit, passie, kwaliteit en resultaat) inspireren zij tijdens zowel individuele als groepstrajecten professionals op het vlak van leiderschap, teameffectiviteit, burn-outpreventie en klantgerichte communicatie.

Meredith’s passie ligt bij mensen en levenslang leren. Haar eerste boek “Niet perfect, toch content” (2015, Witsand Uitgevers) was een succes (eerste druk uitverkocht, tweede druk volgt). Op basis van dat boek kreeg ze een maandelijkse column in Goed Gevoel (meest gelezen maandblad van Vlaanderen) waar ze de lezeressen inspireert en prikkelt over thema’s zoals relativeren, niet-perfect zijn, kwetsbaarheid en moed.

Haar tweede boek Het Overloop Effect (7 hefbomen voor een betere werksfeer) is gericht op leidinggevenden, zaakvoerders en HR-medewerkers. Ook voor andere werknemers die iets willen doen aan een slechte sfeer op het werk, biedt het praktische tips en handvaten om mee aan de slag te gaan. Het Overloop Effect zal vanaf midden oktober te verkrijgen zijn in de boekhandels en online stores of bij www.witsand.be

Informatie over de ontwikkelingstrajecten van Triangis kan u vinden op: www.triangis.be

 

#overloop #meredithvanoverloop #werksfeer #hefbomen