Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Druk, Druk, Druk, ...

Hoe omgaan met druk druk druk

 

Hoe dikwijls horen we dit niet zeggen op de werkvloer of in de privé....en...hoe dikwijls zeg jij het?  

Soms horen we het onszelf graag zeggen!

 

Er is uiteraard niets mis met een druk leven, echter... als dit niet zomaar even is maar een veel voorkomend feit, wordt het tijd om het aan te pakken. 

 

Het is je wel bekend: E-mail checken nog voor het ontbijt (als je al ontbijt nuttigt), vlug nog wat posten en 'liken' op social media,  de file in waarbij je dan maar je GSM neemt om nog wat meer e-mails te checken, op het werk van de ene meeting naar de andere (want dat moet toch hé?... zoveel vergaderen?) ,  liefst nog tijdens de meetings opnieuw die ene dringende e-mail beantwoorden,  altijd achter de feiten aan rennen en brandjes blussen, onophoudelijk gestoord worden, al telefonerend in de wagen retour naar huis, vlug nog wat met de familie bezig zijn, opnieuw mail checken, te weinig tijd nemen of zin hebben om te sporten, wat televisie kijken en ondertussen op Facebook, trachten in slaap te geraken en de volgende dag start je opnieuw met de eerste blik bij het ontwaken die gaat naar de telefoon op je nachtkastje. 

 

Mag dàt dan niet?  Natuurlijk... maar het kan ook anders. 

Drukte brengt nog meer drukte mee... en leidt tot uitstel gedrag!  

Drukte verhindert je van net dat tikkeltje meer te genieten van alles.  Niet alleen thuis maar ook van de dingen die je op je werk doet. Daar zou het ook beter zijn dat we wat meer genieten van wat we uitvoeren. 

 

Tijd dus om te leren vertragen met alles wat we doen! 

Vertragen wil niet zeggen dat je te langzaam bent of werkt en dat je minder zal afgewerkt krijgen.  Integendeel!  Je gaat tijd creëren om meer in het moment te blijven en ten volle bewust aanwezig te zijn met wat je doet.  En dat is net dat dat de productiviteit ten goede komt. Niet alleen die van jou maar ook van diegene die in je omgeving aanwezig zijn. Op het werk en thuis.

 

Wat helpt is om al eens 'neen' te durven zeggen.  We hebben maar al te vaak de neiging om steeds maar 'ja' te zeggen tegen taken of verplichtingen waar we geen tijd voor hebben, of niet binnen onze verantwoordelijkheid liggen.

 

Wat kan je schrappen op het gebied van verplichtingen en afleidingen?

Wat is écht nodig en écht belangrijk en wat niet? 

Neem even de tijd om dit eens te analyseren.

 

Wat geeft jouw leven meer druk? Schrijf het eens op en kijk er eens naar vanuit een andere invalshoek. 

Wat zou het zijn als je die taak of bezigheid anders aanpakt? Of überhaupt weglaat? 

 

Gewoonweg over die bovenstaande zaken even stilstaan en nadenken gaat je al doen vertragen.

 

Over de auteur

Jago Crol is eigenaar van Grow-2 Career & Personal Coaching; Sr. Talent Recruiter en Loopbaancoach bi A-lissome.

Inspirerende Motivator, Diepgaand & Uitdagend, Gedreven.​

Ervaren coach op menselijke & individuele ontwikkeling, zal met zijn gedreven & persoonlijke aanpak jouw coaching vraag en doel volledig ‘ont-misten’ om daarna alle mogelijke paden die leiden naar dat doel samen te bewandelen, in de diepte te exploreren en jouw je actieplan laten opstellen. Bij loopbaanvragen worden o.a. het (her)ontdekken van sterkten en talenten en het ontwikkelen van potentieel in kaart gebracht.

 

#druk