Deel dit bericht
- Dana Ketels

De eerste indruk bij je sollicitatie

Maak een goede eerste indruk bij een sollicitatie

 

Men vroeg aan 20 personeelsdirecteuren van grote bedrijven wat de belangrijkste kwalificaties van een sollicitant zijn. Wie denkt dat examencijfers, vakkennis of beroepservaring op nummer 1 staan, heeft het mis. Op de allereerste plaats staat een zelfverzekerd optreden. Dit geldt ook als we een nieuwe klant moeten overtuigen. Of zelf sollicitant zijn.

 

De eerste indruk telt

Veel mensen weten ergens wel hoe ze een goeie eerste indruk moeten maken, maar ze maken niet goed gebruik van die kennis. Door stress of gewoonte vervallen ze in bepaalde patronen. Het is nochtans zeer belangrijk om je lichaamstaal te verzorgen want in de eerste minuten vormen we onbewust en intuïtief een mening over de andere. Die onbewuste mening is zo bepalend, dat deze maar moeilijk te veranderen valt.

Tijdens een sollicitatiegesprek ziet de wereld er een beetje anders uit. Juist in die situatie waar mensen nerveus zijn, merken veel mensen niet wat hun lichaam doet of welke signalen ze uitzenden. Aandacht voor de eigen lichaamstaal kun je niet zomaar eventjes in- en uitschakelen. Wie er in zijn dagelijks leven geen aandacht voor heeft, heeft het moeilijker op belangrijke momenten.

Met introspective kunnen we negatieve gedachten, signalen herkennen en uitwisselen tegen positieve gedachten en lichaamstaal.

Wat moet je doen om in de eerste, beslissende ogenblikken te overtuigen?

Letten op oogcontact, glimlach, handdruk, stemgebruik, voorkomen en lichaamshouding.

 

“Wie niet kan glimlachen moet niet solliciteren"

Net omdat die eerste vier seconden zo belangrijk zijn is een begroeting met zelfverzekerde handdruk, oogcontact, rechte houding en glimlach zo ontzettend belangrijk om vertrouwen op te wekken. Ervaren personeelsverantwoordelijken laten zich natuurlijk niet zo gemakkelijk misleiden. Ze vertrouwen er onbewust wel op dat mensen die contactproblemen hebben in het sollicitatiegesprek, dit later ook zullen hebben in contact met andere stakeholders.

Daarom moeten we eerst leren aandacht hebben voor onze eigen lichaamstaal, het oogcontact, de juiste handDRUK en die glimlach terwijl we werken aan ons zelfbeeld en positieve gedachten.

 

Fake it till you make it?

Onderzoek heeft uitgewezen dat je een onrustige geest kan kalmeren door een rustig lichaam. Wie rechtop zit, voelt zich zekerder. In plaats van negatieve gedachten kun je best in jezelf herhalen: glimlach – blik – houding – handen. Wees ook een OEN. Open, nieuwsgierig en eerlijk.

Als afsluiter geven we ook nog mee dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de buikademhaling en een rustige ademhaling. We kunnen stress letterlijk wegademen. Onthou dat een rustig lichaam dan ook weer kan zorgen voor een rustige mindset. De vicieuze cirkel is rond. Op naar een positief gesprek!

 

Dana

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Dana Ketels is een pur sang onderneemster. Op 25-jarige leeftijd startte ze samen met haar partner “Event Mosaic”, met nu nog een sterke vertegenwoordiging in Vlaanderen. De weg van de events naar coaching, liep via haar passie voor lichaamstaal en emotionele intelligentie. Met haar achtergrond was de link naar coaching, NLP, training en team coaching ook vlug gelegd. Vandaag heeft Dana met haar firma “Inspire to” een partnership met het Centrum voor Lichaamstaal, wereldwijd de grootste in lichaamstaal training voor business met partners in meer dan 30 landen.

Haar motto is levenslang leren en kennis doorgeven. De trainingen en workshops zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden gegeven vanuit de praktijk. Dana is een pragmatische doener wat resulteert in interactieve workshops met maximale praktijkuitwisseling met en via de deelnemers. Authenticiteit en passie zijn voor haar zeer belangrijk.

Haar missie is zowel individuen als organisaties kennis te laten maken met de impact van lichaamstaal op hun persoonlijk – en professioneel vlak. Daarnaast coacht, ondersteunt en motiveert ze op een co-creatieve manier met haar MAGIC ME model ook dynamische professionelen met goesting in verandering om stappen te zetten op weg van droom naar realiteit. Regelmatig komen ook mensen aankloppen voor presentatie- en sollicitatietraining.

Ze werd ook opiniewolf en werkte ook mee als executive producer aan “Destressedfilm.com” in New York met award winning acteur en regisseur Garry Pastore. Deze documentaire heeft als missie de kijkers een moment van bewustzijn te geven rond stress. Ze zet zich vrijwillig in om deze productie bij zoveel mensen te krijgen. Daarbij is het voor haar belangrijk dat mensen vanuit hun mogelijkheden en niet hun belemmeringen naar de realiteit kunnen gaan kijken.

Regelmatig zie je ook haar lichaamstaal analyses verschijnen in de media en jaarlijks zet ze een paar webinars en 1 groot evenement rond stresspreventie op.

In 2017 maakt ze zelf één van haar dromen waar en vertrekt ze met haar gezin op zeilreis naar Australië

Je kunt bij haar boeken voor keynotes, persoonlijke coaching, intervisie momenten, brainstorm sessies, interactieve workshops en trainingen met topic lichaamstaal, Team Dynamics, persoonlijkheidsprofielen en emotionele intelligentie.

 

#sollicitatiegesprek #solliciteren