Deel dit bericht
- Inge Pauwels

Wat kan loopbaanbegeleiding voor jou betekenen?

Wat kan loopbaanbegeleiding voor jou betekenen?

 

Een heel groot deel van de dag en je leven spendeer je op je werk, met je baas en collega’s. Het is dan ook belangrijk om de job te kiezen die echt bij je past. Een job waar je op zijn minst geen hekel aan hebt en die qua energie een goede wisselwerking heeft tussen geven en nemen.

Neem daarom verantwoordelijkheid voor je eigen carrière en loopbaan. Volg je hart, en je talent. Stel (zo vroeg mogelijk) vast wat je graag doet en doe er alles aan om daarin uit te blinken.

 

Ontdek je talenten en kernkwaliteiten met loopbaanbegeleiding

Jouw talenten ontdek je door zelfkennis en door jezelf te blijven ontwikkelen. Een open mind, een kritische geest en een gezonde dosis zelfreflectie heb je hierbij zeker nodig. Jezelf zo onder de loep nemen, is echter niet makkelijk. Vaak is een helpende hand hierbij nodig en krijg je zo een vernieuwde kijk van buitenaf. Deze helpende hand is de loopbaancoach. Een onpartijdige persoon die geschoold is in loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching en persoonlijke ontwikkeling.

De loopbaancoach gaat in zijn of haar traject gebruik maken van verschillende tools, op maat van jouw wensen en behoeftes, om je zo vooruit te helpen in je zoektocht. De tools kunnen gaan van communicatietechnieken, enneagramtypes,… tot het doorbreken van nefaste gedrags- of gedachtenpatronen en inzichten in de arbeidsmarkt.

Als je, door veel je talenten te oefenen, niet gewoon goed, maar uitstekend presteert in je job zullen de erkenning en het loon dat je ervoor terug krijgt, zorgen dat je meer energie en een beter gevoel krijgt. Je gaat van je job houden en uiteindelijk zal je ook in staat zijn om je eigen loopbaan zelf meer vorm te geven, je meer te specialiseren of te richten op de aspecten van je job of loopbaan die je het liefste doet en het meeste plezier uit haalt.

 

Vind de juiste sector om in te werken via loopbaanbegeleiding

Vind binnen je huidige job waar je echt goed in bent, je kernactiviteiten en welke van die activiteiten je voorkeur genieten. Als jij goed bent in één van de kernactiviteiten waar het bedrijf zich in onderscheidt, dan komt dat jou als persoon ten goede.

Sectoren kan je indelen naar de middelen waarover ze beschikken. In een coole branche wordt er veel geïnvesteerd. Denk hierbij aan een restaurant, werken bij de film of magazine. Er wordt vaak bespaard op het loon. Je kan er wel geestelijk heel veel uit halen, maar het rendement op je rekening zal wat lager zijn. Het is ook moeilijk om hier een plekje te veroveren en je kan snel(ler) vervangen worden door jongere of hippere kandidaten.

Een grote onderneming in een grote sector of een kleine onderneming in een minder toffe branche zoals bijvoorbeeld begrafenisondernemer biedt je een loopbaan met 'makkelijker' promotie en meer zekerheid. Dat laatste is belangrijk als je een gezin wil stichten of onderhouden.

Het is dus de kunst een baan te vinden die bij je persoonlijkheid past, je talenten ondersteunt en toch een redelijk salaris geeft die hoort bij je levenssituatie.

 

Een carrièreswitch maken en zorgen voor een goed work/life balance

Het kan ook zijn dat een bepaald stuk in je loopbaan niet zo loopt als je het liefst zou willen. Dan kan je samen met je loopbaancoach beslissen om een carrièreswitch te maken. Je gaat dan op zoek, met jouw normen, waarden en talenten, naar de sector en ook de job die het beste bij je past. Het kan zijn dat je een opleiding dient te volgen. Vervolgens helpt de loopbaanbegeleider je graag met je communicatietechnieken om te solliciteren, maar ook met je onderhandelingstechnieken, grenzen stellen, enz… om een goed salaris te bekomen.

Als het niet lukt om dadelijk je droomjob te vinden via loopbaanbegeleiding wees dan misschien geduldig en focus je op wat wel goed loopt in je huidige job. Of je kan alsnog je hart volgen door terug een goede balans te brengen tussen werk en vrije tijd. Ook die zoektocht naar de perfecte work/life balance kan je aangaan in een traject van loopbaancoaching.

 

Loopbaancoaching om te reïntegreren op de arbeidsmarkt

Zelfs na een tijdje thuis te zijn geweest door bijvoorbeeld een burn-out kan een goede loopbaancoaching wonderen doen om je terug te integreren in de arbeidsmarkt. In plaats van te zoeken naar rechtvaardigheid en eerlijkheid of eeuwig te blijven hangen in het verleden waarin je onmogelijk je werk kon doen en mislukkingen waar je geen invloed op had, leer je ermee omgaan of zoek je een andere job. De loopbaancoach helpt je daarbij. Als je besluit te vertrekken, dan is dat ok. Blijf altijd vriendelijk en blaas geen bruggen op. Mensen onthouden meer hoe je bent vertrokken dan hoe je was toen je er nog werkte. Focus je op groeien en een beter leven te leiden en laat het verleden achter jou.

Een goede voorspelling van je succes in je job is de hoeveelheid energie die jij hierin steekt, je zelfzorg daarbuiten gerekend. Je hoeft geen sporter te zijn, maar wel fysiek en mentaal sterk in je schoenen te staan. Mensen die erin slagen fysiek en mentaal fit te zijn, zullen minder snel depressief worden, helderder denken, beter kunnen beslissingen nemen, opstaan na een tegenslag, beter slapen en uitgerust zijn. Leer omgaan met en rustig te blijven in tijden van stress in je job. Zie een probleem als een uitdaging en ga deze tegemoet met enthousiasme en energie. Leer met loopbaancoaching je eigen grenzen op vlak van je job kennen, leer beter te communiceren om die grenzen aan te geven en sta in je kracht met die zelfkennis en zelfzekerheid die je kreeg van je loopbaantraject.

Kortom in loopbaanbegeleiding gaat de loopbaancoach samen met jou en op jouw tempo je loopbaankeuze bekijken, ontdekken, ontwikkelen en versterken van je loopbaancompetenties, het voorkomen van of de reïntegratie op de arbeidsmarkt na bvb burn out en een betere balans vinden tussen werk en privé.

Uiteraard zijn er nog veel andere mogelijkheden via loopbaanbegeleiding: leiderschap bespreekbaar maken, timmeren aan je groei en uitdaging, jobdoelwit bepalen, arbeidsmarktanalyse, en ga zo maar door.

 

Hoe start je een loopbaancoaching in Vlaanderen op?

Loopbaancheques vormen een steuninitiatief van de Vlaamse Overheid waarmee zij de behoefte aan loopbaanbegeleiding ondersteunen voor werknemers die meer voldoening in hun werk zoeken of aan een nieuwe carrièrestap toe zijn, een andere functie, een andere werkgever of jawel, de stap naar een zelfstandige onderneming willen overwegen.

De loopbaanbegeleiding houdt in dat u ondersteund wordt bij het nemen van loopbaanbeslissingen, op heel veel verschillende vlakken.

Je hebt recht op een gratis intake gesprek en max 8 uur begeleiding met loopbaancheques (elke 6 jaar). Deze 8 uur zijn verdeeld in 2 cheques van 4 uur die je kan opnemen naar believen.

Stappenplan:

  1. Je maakt hier een afspraak bij de loopbaancoach

  2. Je bestelt via deze link de eerste loopbaancheque

  3. Je gaat samen het loopbaantraject aan voor 4 uur

  4. Als je dat wilt bestel je de 2 de cheque en vervolgt je loopbaanbegeleiding met nog eens 4 uur

  5. Je past toe wat je hebt ontdekt en geleerd uit je loopbaancoaching. En indien nodig ga je nog een persoonlijk life coachingstraject aan of volgt een workshop in kleine groep in het kader van zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling.

 

Zoek je een loopbaancoach in je buurt? Klik dan onderaan verder op je kaart om direct in contact te komen met je persoonlijke coach.

 

Inge Pauwels

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

In 2019 vierde ik het 16-jarig bestaan van mijn zaak Toscanzahoeve. Als ik terugkijk naar de beginjaren, waren deze gevuld met avontuur en onzekerheid, maar ook boordevol passie en innovatie! Ik kon een relatief onbekend nieuw concept aanvullen met mijn ervaring en kennis binnen de communicatiewereld en er een succesvolle onderneming van maken, waar werkelijk mijn hart en ziel in ligt.  Ik hou ervan om ook anderen te begeleiden in hun proces van creatie en het blootleggen van ieders mogelijkheden en uniekheid. De vertaling hiervan naar de inhoud van een onderneming en de diverse uitingsvormen hiervan naar de klant toe, zoals ondermeer op het vlak van marketing en branding, werk ik graag mee uit. Met een open geest en veel enthousiasme heb ik mijn opleidings- en dienstencentrum voor het welzijn van mens en dier laten groeien en ook veel nieuwe onderneemsters kunnen inspireren met het zetten van de eerste stappen of het heroriënteren van zichzelf (en hun zaak). Daarom zit ik ook in het bestuur van MIA en dit meer bepaald voor groot Langdorp.

 

#coaching #loopbaan #talent #loopbaanbegeleiding