Deel dit bericht
- Natascha Vanderlinden

Altijd maar bezig blijven

Bezige bij

 

Hoeveel moet je nog kunnen voordat je mag zijn?

Dat was een vraag die Joep Vesters, talentlobbyist mij jaren geleden stelde. Ik had toen een flinke ’Kennis Vergaren’ verslaving en zat 16 uur per dag artikelen door te lezen, webinars en lezingen te beluisteren. Daarnaast volgde ik de ene training en opleiding na de andere, ging naar seminars, studiedagen en workshops, zowel in Nederland, België als in Groot Brittannië. Tijd om alles rustig te laten bezinken was er niet bij, er was nog zoveel te leren. Want daar was het mij om te doen. Nog meer weten, nog beter worden. Om zo mijn klanten optimaal te kunnen begeleiden, om de beste versie van mezelf te zijn. Alsof ik niet al goed genoeg was…

 

De grap was dat ik natuurlijk helemaal geen klanten had. Want na de marketing training had ik helemaal geen tijd, noch puf om de informatie te implementeren en reclame te maken. Ik was te druk bezig met studeren, met mezelf voortduren uit te dagen. Stiekem was ik ook bezig mezelf te bewijzen en mijn eigen onzekerheid weg te poetsen. Het ‘Ben ik wel goed genoeg?’ verhaal in mijn hoofd.

Ondertussen liep de frustratie behoorlijk op. Geen klanten, geen inkomen, geen rust. Bovendien had ik met mijn zogenaamde drukke leven, helemaal geen echte aandacht voor de mensen om me heen, zoals mijn kinderen. En dat allemaal in het kader van ‘mama moet als zelfstandige zorgen dat het bedrijf een succes wordt in ons aller belang!’ Maar is dat niet wat we allemaal doen? Altijd maar druk bezig zijn en hard werken voor later? Onze levens uitstellen met het vooruitzicht op een geweldig, gelukkig en succesvol leven, later. En dat terwijl het leven NU gebeurt. Hebben we eigenlijk wel echte aandacht voor elkaar? Hoeveel relaties lopen er niet op de klippen doordat er geen echte tijd is voor elkaar? En de tijd die we met de kinderen door brengen is die liefdevol gevoed met echte aandacht…zeg eens eerlijk?

Voor mij was het duidelijk. Het werd hoog tijd om de vicieuze cirkel van het ‘DOEN’ en het alsmaar ’MOETEN’ te doorbreken. Weer adem te halen, rust en balans mijn prioriteit te geven, en aanwezig te zijn bij die dingen die er echt toe doen, wat ik echt belangrijk vind.

Ik zeg je echter één ding. Dat ging niet van de éne op andere dag. Het vergde bewust worden, Mindful zijn en keuzes maken. Telkens kwam ik mijn beperkende overtuigingen tegen maar vond ik ook de moed om ze los te laten. Maar dan ook alles loslaten. Geen trainingen meer, geen gestruin op internet, geen webinars van anderen volgen, alleen wandelen in de natuur en buiten een goed boek lezen. En in de rust, begint alles van nature te stromen. Er is weer ruimte.

 

Stoppen met rennen

Wat een bevrijding. Stoppen met rennen. Los komen van het dwangmatige gevoel dat alles even belangrijk en nodig is. Het was nogal een lastige maar het is gelukt. Je hebt het niet in de gaten, maar we leggen ons behoorlijk wat eisen op. Dat doen we niet alleen om het gevoel van controle te hebben en om ons eigen gevoel op te krikken, maar ook omdat we bang zijn wat de ander er wel van zal denken als we het niet doen. Of omdat we denken dat dit de enige manier is om succesvol te zijn. Pff, ingewikkeld allemaal.

En dat terwijl we alleen maar hoeven te ZIJN. Aandachtig aanwezig zijn bij wat we doen, met wie we zijn. Luisteren in plaats van praten. In de rust, aanwezig zijn bij wat er NU gebeurt. Niet vorig jaar, niet volgend jaar, maar nu, op dit moment. En dan ontdek je iets heel moois. Je hoef alleen maar te ZIJN en je bent goed genoeg. Er ontstaat echt contact met de ander. Je ziet veel meer. Dingen die je anders niet op zouden vallen.

 

Tips

Als je worstelt met de hoeveelheid to do’s op je lijstje, kan je jezelf telkens deze vragen stellen:

MOET IK DIT NU DOEN?

MOET IK DIT NU DOEN?

MOET IK DIT NU DOEN?

MOET IK DIT NU DOEN?

MOET IK DIT NU DOEN?

En draagt dit nu bij aan de dingen die ik belangrijk vind?

 

Nagaan wat en wie er nu echt belangrijk is in je leven

Waar geef jij je tijd aan? Jouw kostbare tijd... Tijd is het enige wat we niet meer terug krijgen.

Lukt het je om stil te zitten en eens niets te doen? Of ervaar je dan meteen onrust waarbij al je to do taken in je hoofd oppoppen?

Probeer de stilte op te zoeken en eens op te schrijven wat en wie er het meest toe doen in je leven. Schrijf je hoofd maar leeg, zonder er bij na te denken.

En wellicht kun je bij je to do’s afvragen: Word ik er blij van? Geeft het me energie?

 

Natascha

Voor A-Lissome

Does it sparkle my JOY?

Nu jij?

Heb jij een mooie aanvulling op deze blog, schrijf hem dan onderaan in de comment box.

 

Over de auteur

Mocht je het fijn vinden om de stilte op te zoeken, uit de rat race te stappen, digitaal te detoxen en te leren hoe je de rust en balans vindt in jezelf, neem dan contact met mij op. Ik organiseer maandelijks Stiltewandelingen, geef outdoor Mindfulness trainingen, leer je vanuit je hart communiceren en echt te verbinden, met jezelf, de natuur, de mensen om je heen. Creatief, verwonderd, gevoed, geïnspireerd en bevlogen te zijn. In de FLOW. www.nataschavanderlinden.nl

#rust #stilte #powerfulmind #mindset #mindful #goedgenoeg #druk