Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

8 gemeenschappelijke kenmerken van succesvolle mensen

Kenmerken van succesvolle mensen

 

Er wordt enorm veel geschreven over succes en hoe het te bereiken. Niet altijd even makkelijk en het lijkt niet voor iedereen weggelegd te zijn. En toch, wat zouden een aantal simpele trucjes kunnen zijn die ervoor zorgen dat we meer succes hebben, dat we fier kunnen zijn op datgene wat we bereiken?

 

Maak fouten

Fouten maken is essentieel om te groeien.

Als succesvolle mensen fouten maken zullen ze geen tijd verspillen aan klagen en zagen, aan anderen of zichzelf de schuld geven, of in het uiterste te stoppen waarmee ze bezig zijn. In plaats daarvan zien ze het als een leerervaring en proberen ze voort te bouwen op deze wijze lessen om hun toekomstige inspanningen succesvoller te maken. De mindset rond fouten maken is dus een ‘make’ of ‘break’ regel.

 

Ik beschouw elke nederlaag als een kans. (Jean Monnet)

 

In welke mate ben jij bereid om te experimenteren en fouten toe te laten? Uit onderzoek blijkt dat de bereidheid om 5 tot 10% van je tijd te besteden aan experimenteren je op de lange termijn een meer open ingesteldheid bezorgt, meer creativiteit en ondernemerschap met als opbrengst, eventueel, een aantal nieuwe opportuniteiten die je op voorhand nooit voor mogelijk had gehouden.

 

Weet wie je bent

In zijn essay Managing Oneself is Peter Drucker heel duidelijk: negeer je zwakke punten en blijf je sterke punten verbeteren. Hiervoor is het echter wel essentieel dat je je zwakke en sterke punten kent. Verspil dan ook geen tijd aan dingen die je niet goed kan en niet graag doet maar focus je op die dingen die je al goed kan en zelf nog graag wil aanscherpen.

Dit betekent dat je weet wie je bent, wat je bent, wat je goed kan, wat je talenten zijn en welke je waarden zijn. Ben je niet zeker hoe dit voor jou zit? Coaching kan je hierbij helpen!

 

Bouw netwerken op

Hoewel het soms eenzaam is aan de top is niemand alleen tot die top gekomen. Die persoon heeft een netwerk gebouwd en dat op allerhande manieren ingeschakeld: om kennis te vergaren, om een nieuwe job te zoeken, om partnerships aan te gaan, ...

De grote netwerkers der aarde gebruiken ook hun contacten om te geven, advies te voorzien, ... iemand het vertrouwen te geven dat ze iets kunnen bereiken... want geven loont!

 

Zeg gewoon ‘neen’

Wat er mee voor zorgt dat succesvolle mensen bereiken wat ze willen is omdat ze 'neen' durven zeggen tegen alles wat niet bijdraagt tot hun doel. Door op die manier neen te zeggen is er ‘tijd over’ om te focussen op wat wel van belang is.

Prestatie en doelen bereiken vereist focus. En focus betekent 'nee' zeggen tegen alles wat afleiding is.

 

Het verschil tussen succesvolle mensen en zeer succesvolle mensen is dat zeer succesvolle mensen 'nee' zeggen tegen bijna alles. (Warren Buffett)

 

Drukdrukdruk

In het boek Daily Rituals: How artists work heeft Mason Curry het over hoe kunstenaars werken, onderzoekt hij de werkgewoonten van meer dan 150 van de grootste schrijvers, kunstenaars en wetenschappers.

Wat hebben ze met elkaar gemeen hebben? Een meedogenloos werktempo waarbij ze bij manier van spreken nooit stoppen met werken, er geen seconde verloren gaat en een 60-urenweek de normaalste zaak van de wereld is. Het werken op zich blijkt niet afmattend te zijn maar in tegendeel, het geeft energie en kracht, deze mensen zijn in flow.

 

Creëer geluk

Geluk is niet iets magisch, iets dat maar voor enkele mensen is weggelegd. Geluk is iets dat je zelf kan creëeren door de manier waarop je tegen het leven en werk aankijkt. Met andere woorden, ook geluk is deels een mindset.

  • Zie jij vooral de dingen die er niet zijn? Of die die er wel zijn?

  • Zie je beperkingen? Of zie je mogelijkheden?

  • Zie je vooral de doelen die je nog wil bereiken? Of al het gene je al bereikt hebt?

  • ...

Het klinkt misschien raar maar sommige persoonlijkheidstypes zijn gelukkiger dan andere omdat ze zich gedragen op een manier die de kans op geluk maximaliseert. Door meer extravert te zijn, open te staan voor nieuwe ideeën, optimistisch te zijn,... zien gelukkige mensen meer mogelijkheden.

Ik hoor de sceptici al zeggen: werkt dat wel, om dat soort van principes toe te passen? Professor Richard Wiseman creëerde een "geluk school" om de ideeën te testen en het bleek een succes. In de Luck Factor beschrijft hij dat in totaal 80 % van de aanwezigen zeiden dat hun geluk was toegenomen.

 

Maak gebruik van je doorzettingsvermogen

Met intelligentie en creativiteit kom je al heel ver, maar dat is niet voldoende als je iets groots wil neerzetten of bereiken. Op dat moment heb je doorzettingsvermogen nodig. Zoals het spreekwoord zegt: when the going gets tough, the tough get going. Het is net dat doorzettingsvermogen, en de passie voor het onderwerp, dat success kan voorspellen wat betreft een lange termijn doelstelling.

 

Leer van je mentoren

Last but nog least: Je kan niet alles alleen doen. Vast en zeker heb je voorbeelden in je bedrijf (of daarbuiten) waar je naar opkijkt en enorm veel van kan en wilt leren. Zij hebben inzichten, ervaringen, ... die jij nog niet hebt en waar je mogelijks kan van aftappen. Met andere woorden, je hebt iemand nodig die ‘been there, done that’ uitstraalt tov jou en die je de kneepjes van het vak wilt leren.

Vergeet niet dat de meest succesvolle mensen ook een coach hebben die hen begeleidt naar hun succes.

 

Call to action

Welke 3 tips zal je morgen proberen toe te passen?

Wat zou voor jou het effect kunnen zijn van het toepassen van deze tips?

Hoe zal je evalueren of de tips voor jou werken?

Superbenieuwd naar je opmerkingen en commentaren!

 

Proost op een succesvolle jij!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#calltoaction #geluk #mindset #persoonlijkheid #coaching #foutenmaken #neenzeggen #doorzettingsvermogen #powerfulmind #talent