Deel dit bericht
- Nele De Boeck

7 tips om beter op feedback te reageren

Hoe beter op feedback reageren?

 

Feedback krijgen: you hate it or you love it. Eigenlijk mag je geen problemen hebben met het krijgen van feedback. Inderdaad, het is soms confronterend en ook wel eens een deuk in je imago, maar ze zeggen het tenminste. Dan pas kan je er iets aan doen. Ik hou er helemaal niet van dat ze niets zeggen en achter je rug dan tegen anderen over je roddelen. Het rechtuit in je gezicht zeggen (op een constructieve manier) is zoveel duidelijker.

Sommigen laten hun aandacht verslappen als ze feedback krijgen waarmee ze niet zo akkoord zijn. Anderen reageren dan meer agressief of ontwijkend op feedback. Ze beschouwen het als kritiek in plaats van feedback. Welk type ben jij? Als jij alles als kritiek beschouwt is het misschien beter om je perceptie te veranderen en het te bekijken als feedback.

 

Hier volgen enkele technieken om constructiever te reageren op feedback.

 

Luister kalm en aandachtig

Laat ook zien dat je aandachtig luistert door bv. regelmatig "mmm" te zeggen of te knikken. Als de spreker voelt dat je echt luistert, gaat hij of zij het ook op een prettige manier vertellen. Zorg ook dat je een volledig beeld van de feedback krijgt en kijk uit met negativiteit.

 

Concentreer je op de boodschap, niet op de persoon

De persoon die je feedback geeft wilt je iets vertellen waarvan je kunt leren. Hij of zij valt niet jouw persoontje aan maar zegt iets over je gedrag of actie zodat dat in de toekomst beter kan. Wees blij dat die persoon zo betrokken is met jou en/of met je werk. Kijk of je iets kunt doen met die feedback. Jij beslist immers zelf if je je gedrag al dan niet wilt veranderen. Zeg wel "dank je" tegen de feedbackgever, hij of zij heeft immers de moed gehad om het je te zeggen. En zo zijn er - spijtig genoeg - niet veel! Ik heb ooit een supercollega gehad: in het begin hadden we echt problemen om samen te werken. Ik was gewoon om alleen te werken, zij steeds in een team. Ze geloofde echter in mij, en daarom zaten we elke week samen en gaf ze mij de nodige feedback op mijn handelingen ... Ik heb er veel uit geleerd. Ik voelde me daardoor niet minder waard want ze had het niet over mijn persoonlijkheid, wel over mijn handelingen.

 

Vraag verduidelijking indien nodig

Stel gerust vragen om te controleren of je de feedback goed begrepen hebt. Vraag echt door en vat samen. Let wel op dat je niet teveel vragen stelt, dat is vrij irritant. Ben je niet akkoord met de feedback, laat dat niet merken in je vraag naar verduidelijking. De persoon die jou feedback geeft mag niet het gevoel krijgen iets verkeerd te hebben gedaan.

 

Laat zien dat je het standpunt van de ander begrijpt

Meld dit ook: “ik begrijp je situatie, een volgende keer kunnen we misschien zo aanpakken?” Zoek samen naar een oplossing op een constructieve manier.

 

Ga niet verdedigen of verklaren

Als je onjuistheden hoort, mag je dit wel corrigeren maar hou het wel kort. Neem je tijd om na te denken over een gepast antwoord maar wees blij dat je de informatie krijgt zodat je verbeteringen kunt aanbrengen.

 

Stel iets voor

Bedenk wat je kunt doen in de toekomst om tegemoet te komen aan de eisen, de wensen en/of de verwachting van die persoon. Als je zelf al met een constructieve oplossing komt aandraven, toon je respect voor diegene die je de feedback heeft gegeven.

 

Wees dankbaar en uit dit ook

Waarschijnlijk is die persoon uit zijn comfortzone moeten treden en heeft hij of zij alle moed bij elkaar geschraapt om jou deze feedback te kunnen geven. Wees dankbaar zodat je kunt leren en sterker in je schoenen kunt staan.

Vind je deze informatie nuttig? Aarzel dan niet om het te delen.

Wil je meer tips om sterker in het leven te staan? Tweewekelijks krijg je tools mee via mijn nieuwsbrief: wanneer je je hier aanmeldt krijg je bovendien een Instant zelfvertrouwen-booster naar je thuis gestuurd.

 

Nele De Boeck

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Nele De Boeck is zelfvertrouwencoach voor vrouwen, mental coach, inspirator, systeemcoach en lifecoach. Vrouwen die sterker in hun schoenen willen staan, hun kracht terug willen vinden, hun missie willen vinden … kunnen bij haar terecht. Dit doet ze via persoonlijke coaching, lezingen en workshops. “Ik geloof dat elke vrouw van nature al krachtig is en dat zij het verdient om die kracht terug te vinden en ze te houden! Als een vrouw gelukkig is , heeft dat een positieve invloed op haar omgeving.” is Nele’s standpunt. In mei komt haar eerste boek “Sterker in je schoenen” uit bij Borgerhoff & Lamberigts. Meer info over Nele vind je op www.neledeboeck.be of op Facebook.

 

#feedback #dankbaarheid #mindset