Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

6 signalen die aangeven dat je waarschijnlijk van job zal veranderen

Welke signalen geven aan  dat je van job zal veranderen?

 

Ofte 6 signalen waar de werkgever best op let omdat het signalen zijn dat de werknemer wel eens zou kunnen vertrekken... en we weten allemaal dat een hoge turnover van medewerkers een hoge kostenpost is.

Een werknemer vervangen kan tot een volledig jaarloon kosten en dat staat los van hoe lang het duurt voor een geschikte vervanger gevonden wordt en hoe lang de onboarding duurt om fully operational te zijn, ... Voor een werkgever is het dan ook belangrijk om de ogen open te houden voor de signalen dat de medewerker wel eens groener gras zou willen gaan opzoeken. Als je denkt dat al je werknemers gelukkige medewerkers zijn, check dan toch maar eens om zeker te zijn... een heel aantal werkenden zijn niet meer gemotiveerd en komen dan bijvoorbeeld bij een loopbaancoach terecht. Zelf heb ik ze dagelijks in mijn praktijk.

 

Hier zijn 6 signalen dat je als werknemer al met 1 voet buiten staat. Aan de werkgever dan ook om ervoor te zorgen dat hun meest schitterende sterren niet stilaan uitdoven en andere oorden gaan opzoeken.

 

Snipperdagen nemen

Als je normaalgezien altijd gewoon doorwerkt en plotseling nu en dan vrije dagen begint te nemen zou het wel eens kunnen dat je je tijd gebruikt om je batterijen op te laden en/of dat je die tijd gebruikt om te solliciteren en op die manier hoopt in de long run terug energie te krijgen van je werk.

 

In vaagheid blijven – afstand beginnen nemen

Ben jij iemand die meestal gepassioneerde en betrokken is bij het werk en daardoor ook op details let? Ben jij iemand die bij belangrijke strategische besprekingen normaalgezien actief meedenkt en de bal verder aan het rollen wilt brengen? Zit je vandaag in een situatie waar je de motivatie en energie niet meer kan opbrengen om geïnteresseerd te blijven en actie te ondernemen? Als je niet meer betrokken en geïnteressseerd bent zal je ook de moeite niet meer doen om je eigen grenzen op dat vlak te verleggen...

 

Plots delegeren van verantwoordelijkheden

In bepaalde managementfuncties is het delegeren van verantwoordelijkheden belangrijk. In niet-management posities kan het echter een teken zijn dat je er niet zoveel zin meer in hebt. De meeste mensen zijn immers trots op verantwoordelijkheden. Het weggeven van je verantwoordelijkheid zou een teken kunnen zijn dat je stilaan een overstap aan het maken bent.

 

Verandering in planning of routine

Wanneer je op zoek gaat naar ander werk, zou het wel eens kunnen dat je plotseling een meeting gaat verplaatsen of eerder gemaakte afspraken niet kan nakomen op het afgesproken tijdstip en dit om een job interviews te kunnen gaan doen. Mogelijks ben je ook beter gekleed dan anders. Wees je ervan bewust dat ook je omgeving dit kan opmerken.

 

Collega’s praten over je

Als je je stilaan klaarmaakt om van werk te veranderen zal dit hoogstwaarschijnlijk opvallen en zullen je collega’s hierover beginnen praten. Of ze dit open en eerlijk naar jou toe zullen doen is nog maar de vraag. Als je performatie te wensen over laat zal er mogelijks geklaagd worden bij je manager. Hopelijk heb jij bij je collega’s dus iemand zitten met wie je een zodanig goede band hebt opgebouwd dat hij/zij je eerlijk vertelt wat de ronde doet. Het is immers niet de bedoeling om je reputatie te schaden, wel?

 

Veranderende lichaamstaal

Wanneer je ergens mee struggelt zit de mogelijkheid er dik in dat dat ook te zien is in je lichaamstaal, reactie naar anderen, soort van gedachtengang, ... dit kan je dikwijls niet verbergen. Mogelijks besef je het niet eens: dromerige ogen, onechte glimlach, wat directer of afweziger uit de hoek komen,.... Als je hier van anderen een opmerking over krijgt, stel jezelf dan eens de vraag wat er mogelijks spaak loopt.

Tips aan de werknemer:

  • bespeek met je manager of werkgever wat je juist mist in je job om met voldoening en energie na een dag werken terug naar huis te gaan, en wat de stappen zijn die je (samen) kan nemen om je daar te krijgen

  • wil je alsnog je werkgever verlaten (voor welke reden dan ook), probeer daar dan duidelijke en eerlijke onderlinge afspraken over te maken

Tips aan de werkgever:

  • als je bepaalde signalen opmerkt, en nog voor je ze merkt, waardeer je medewerker voor het nemen van hun verantwoordelijkheden en beoefen consistent positieve communicatie

  • probeer een open en eerlijk gesprek aan te gaan. Vraag, zonder aan te vallen, hoe ze zich voelen in de huidige werksituatie en wat er aan gedaan moet worden om er eventueel voor te zorgen dat ze toch blijven.

  • ofwel probeer je proactief iets te doen en je medewerker te houden (al dan niet met een beter aanbod) ofwel beslis je om ze te vervangen (wees er dan echter zeker van dat die persoon echt weg wilt en niet bijvoorbeeld kledingadvies heeft ingewonnen...)

  • blijf niet vechten voor een medewerker die toch wilt vertrekken

 

Call to action

Welke van bovenstaande signalen merk je bij je collega’s? En bij jezelf?

Wat heb je al ondernomen om te onderzoeken wat er spaak loopt?

Als je weet wat er schort, welke zijn de acties die je zal nemen om er iets aan te doen?

 

Proost op een boeiende job!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#passie #energie #jobtevredenheid