Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 vermommingen van je weerstand waardoor je je doel niet bereikt

 

Je hebt het zeker al wel meegemaakt: Je zet jezelf een (professioneel) doel en je hebt er ongelofelijk veel zin in om dat doel te bereiken. Je ziet jezelf ook al helemaal in de toekomst waar je dat doel ook écht bereikt hebt en met volle teugen geniet van je nieuwe situatie. Echter, om één of andere reden geraak je maar niet gestart of start je vol enthousiasme en na een tijd ligt je mooie doel gewoon stof te verzamelen. Je komt geen stap verder meer. Alsof een onzichtbare kracht je tegenhoudt.

In een eerdere blog ‘weerstand als rem op het bereiken van je droomjob’ vertelden we je over wat weerstand is, wie er last van heeft, wat de positieve intentie van je weerstand is, … Vandaag voegen we daar extra informatie aan toe, namelijk in welke verschijningsvormen kan je weerstand tegenkomen? Je weerstand is immers een echte acteur en kan zich in een heel aantal kostuums vermommen… Dus: In welke vormen kan weerstand zich tonen?

Je denkt dat je het te druk hebt

Druk druk druk is wat de klok slaat. Zo druk dat je geen tijd hebt om iets voor jezelf te doen, laat staan om iets voor jezelf te doen dat écht belangrijk is. Als je denkt dat je druk bent, ga dan eens na hoeveel tijd je doorbrengt met surfen op internet, het kijken naar TV, het bellen van vrienden en vriendinnen, …

Druk bezig zijn met onbelangrijke zaken zou kunnen wijzen op weerstand.

Je bent waarschijnlijk gewoon lui

‘Luie doos’ kreeg ik vroeger heel regelmatig te horen. Ik was niet lui, ik deed aan zelfzorg 

De meesten onder ons zijn aangeleerd dat als we niet doen wat we zouden moeten doen, dat we dan lui zijn. Maar klopt dat wel? Bestaat luiheid in die omstandigheden? Stel dat je in plaats van lui zijn het meest fantastische ding zou mogen doen … dan zou je waarschijnlijk wel de energie vinden om het te gaan doen, niet? Een echt lui persoon is ‘altijd en overal’ lui. Als lui zijn een selectieve keuze is staat weerstand waarschijnlijk aan je deur te kloppen.

Luiheid als vermomming voor weerstand

Misschien wil je het niet hard genoeg?

Ik kan me voorstellen dat je, net zoals ik soms, tegen jezelf zegt ‘k zal het wel niet graag genoeg willen als ik er de moed niet voor kan opbrengen’.

Hoe raar het ook klinkt, hoe belangrijker je iets vindt, hoe liever je iets wilt, hoe meer weerstand zich laat zien. Je belangrijkste wensen kunnen emotioneel zo geladen zijn dat je overlevingsmechanisme weigert om je ernaar toe te laten werken…

Ineens verveel je je

Stel je voor: je bent super enthousiast over een nieuw project en zou er graag direct je tanden in zetten. Ineens interesseert het je niet meer, precies alsof er een schakelaar werd uitgezet. Ver moet je niet zoeken. Als enthousiasme (snel) verandert in verveling dan is weerstand op bezoek.

Verveling als vermomming voor weerstand

Je hebt altijd belangrijkere dingen om te doen

Heb jij als kind ook geleerd ‘eerst het werk en dan het spel’? Of: doe eerst de belangrijke dingen en daarna pas wat je graag doet. Dat is heel goed als je wilt solliciteren of je voorbereiden op een presentatie of wilt studeren op een examen om promotie te kunnen maken… maar voor kleinere zaken zou je je afvragen waarom je ineens zoveel zogezegd belangrijke zaken voorrang geeft. Weet je dat je stappen moet zetten en geef je onbelangrijke taken voorrang? Dat is een vermomming van je weerstand.

Test je weerstand

Wil je weten of weerstand de kop opsteekt? Denk dan aan iets dat je heel erg graag zou willen bereiken en waar je maar niet toe komt. Neem een object dat dat vertegenwoordigt en zet dat ergens neer in de ruimte. Neem dan afstand van het object en zorg dat je het nog ziet. Sta recht en wandel naar dat object toe, alsof het je intentie is om er nu ook echt mee aan de slag te gaan. Wandel traag en terwijl je ernaar toe wandelt, let op wat je voelt.

Als je merkt dat de spanning zich opbouwt in je lichaam en je eigenlijk wilt stoppen met stappen zetten: hallo weerstand.

Weerstand bij externe of interne motvatie

We ervaren allemaal stress en moeten dagelijks dingen doen. Op het werk dikwijls omdat onze baas het vraagt, om een afgesproken deadline te halen, … hier is een kracht aan het werk die sterker is dan onze weerstand. We zijn extern gemotiveerd.

Als we echter iets voor onszelf moeten doen is dat een heel ander verhaal. De wilskracht om onze weerstand te overstemmen is er precies niet meer. Met andere woorden: de weerstand is groter dan de wilskracht. Bij interne motivatie halen we minder gemakkelijk onze doelen.

Weerstand als sterkte: overlevingsmechanisme

Succesvolle mensen lijken geen last te hebben van hun weerstand. En jij wel. Dan moet er wel iets mis met je zijn, niet? Helemaal niet! Weerstand is een teken dat je overlevingsmechanisme volle bak werkt, tot in de diepste vezel van je lijf. Je weerstand vecht tegen datgene dat jij wilt bereiken. Mensen die er geen last van lijken te hebben, hebben gewoon manieren gevonden om om te gaan met hun weerstand. En dat kan jij ook leren, als je wilt.

Weerstand wijst erop dat je jezelf wilt beschermen tegen nieuwe ideeën, tegen risicogedrag of misschien zelfs fatale afloop. Het is een deel van jou dat niet zomaar de controle afgeeft en zal ook nooit zonder slag of stoot vertrekken.

Probeer je weerstand dan ook zoveel mogelijk te zien als je bondgenoot ipv je vijand.

Hoe zit het met jouw weerstand?

Call to action

In deze blog die gebaseerd is op het werk van Barbara Sher heb je meer inzicht gekregen in het belang van weerstand, en de 5 mogelijke vermommingen:

  • Druk druk druk
  • Luiheid
  • Iets niet hard genoeg willen
  • Verveling
  • Ineens zogezegd belangrijke dingen te doen hebben

In welke van de 5 vermommingen herken jij je? Schrijf gerust een aantal situaties uit en ga na op welke manier weerstand zich bij jou manifesteert. Altijd op dezelfde manier? Elke keer anders? Bij welke doelen wel of niet?

Proost, op je doelen bereiken

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#weerstand #overlevingsmechanisme #risicoavers #doelenbereiken #dromenenervoorgaan #jobcrafting #perfectjob #drukdrukdruk #lui

Inleiding + Je denkt dat je het te druk hebt

Luiheid + Het niet graag genoeg willen

Verveling + Je hebt altijd belangrijkere dingen te doen

Test je weerstand + Interne versus externe motivatie

Je weerstand als je overlevingsmechanisme