Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 slechte werkgewoontes die ik dit jaar laat vallen

Slechte werkgewoontes die je best laat vallen

 

Het nieuwe jaar is weer in aantocht. Wat zeg ik? Het is er eigenlijk al! Voor veel mensen een tijd van bezinning en het stellen van nieuwe doelen. Goede voornemens waar enthousiast mee gestart wordt, maar waar na een maand van volhouden, vaak de sleur al op komt. Dit komt omdat er te grote doelen ineens worden gesteld, zoals 15 kilo afvallen, stoppen met roken, iedere dag sporten of nooit meer eten laten bezorgen. Maar wat als je je nu eens focust op het veranderen van kleine, maar enigszins schadelijke werkgewoontes, die je niet meer dienen? En je in plaats van nieuwe doelen te stellen, een aantal slechte gewoontes afleert op het werk, die een stuk gemakkelijker vol te houden zijn?

 

Stop met lunchen achter je computer

Een vrij veel voorkomende slechte gewoonte die je af kunt leren op het werk, is het lunchen achter de computer. Als we erg druk zijn of bepaalde deadlines willen halen, proppen we onze lunch vaak naar binnen om toch nog even wat extra werk af te maken. Maar als jij geen pauzes neemt, zorgt dat er juist voor dat je een stuk minder productief bent. Ga dus iedere dag even 10 minuten naar buiten voor wat frisse lucht, eet je lunch bewust op in een andere omgeving dan je werkomgeving en ga daarna weer een stuk minder gestrest aan het werk. Zeker wanneer je je al gestrest voelt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

 

Stop met het uitstellen van de minder leuke werkzaamheden

Misschien heb je geen zin in het doen van je administratie of blijf je klusjes die je niet zo leuk vindt, steeds voor je uit duwen, tot het moment dat je er echt niet meer onderuit komt. Met als gevolg dat je aan het eind van het jaar een mega to-do list hebt met daarop allemaal saaie werkzaamheden, die nu allemaal tegelijk gedaan moeten worden. Daar wordt niemand blij van, uiteraard. Wanneer je ervoor zorgt dat je de minst leuke klussen in kleine stappen opdeelt en iedere dag een deel ervan afrondt, is het veel gemakkelijker om het vol te houden. Je hoeft dan niet aan het eind van het jaar te schrikken van de grote berg saai werk die nog op je ligt te wachten, omdat je geen zin had om er eerder mee aan de slag te gaan. Negeer ze dus niet, maar pak een deel van de minder leuke klussen direct op aan het begin van de dag, zodat je je erna op leukere werkzaamheden kunt focussen.

 

Stop met werken als je ziek bent

Soms hebben werknemers de neiging om maar door te blijven gaan met werken, ook op het moment dat ze ziek worden. Omdat ze aan hun leidinggevende willen laten zien dat ze echte doorzetters en harde werkers zijn, of niet aan zichzelf willen toegeven dat ze eigenlijk rust nodig hebben. Zodat ze zichzelf met bacillen en al naar het werk slepen, om daar als een slappe vaatdoek achter hun computer plaats te nemen. Met als gevolg dat de rest van de collega’s ook binnen de kortste keren met griepklachten te kampen heeft. Enkel en alleen omdat zij zich zo graag willen bewijzen met het feit dat ze nog steeds veel werk kunnen verzetten. Laat deze slechte werkgewoonte dus voortaan thuis, neem voldoende rust en verschijn pas weer op het werk wanneer de klachten compleet verdwenen zijn. Wanneer je dit niet doet, blijf je kwakkelen met je gezondheid en ben je binnen de kortste keren weer ziek. Dat is niet echt bevorderlijk voor je productiviteit en hier word je werkgever ook niet blij van.

 

Stop met te weinig tijd maken voor je sociale leven

Tegenwoordig zijn we allemaal maar druk, druk, druk. Vooral wanneer we een job hebben waarin veel van ons wordt verlangd. Dan hebben we de puf niet meer om ‘s avonds na het werk gezellig af te spreken met vrienden en hangen we alleen nog maar voor de buis of kijken we een serie op Netflix. Toch is het heel belangrijk om je sociale contacten te onderhouden. Zij zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld in het weekend weer nieuwe energie opdoet en ook nog andere mensen ziet naast je collega’s. Je kunt met hen andere gesprekken voeren dan de gesprekken die je op je werk voert. Daarnaast is het belangrijk om je sociale netwerk te blijven uitbreiden en onderhouden, omdat er altijd mensen tussen kunnen zitten die jou verder kunnen helpen in je professionele loopbaan.

 

Blijf niet hangen in een job waar je niet gelukkig bent

Helaas zijn er nog steeds veel werknemers die het gevoel hebben dat ze niet op hun plek zitten in hun job. Ze krijgen er geen energie van, kunnen niet goed opschieten met hun leidinggevende en collega’s of vinden geen uitdaging in de werkzaamheden die ze uitvoeren. Het is altijd slim om te kijken waar je gevoelens van onrust over je job vandaan komen en wat je er eventueel zelf aan kunt doen. Je kunt wel jaren in een job blijven hangen waarmee je de maandelijkse rekeningen betaalt maar waar jij niet gelukkig van wordt … dat lijkt me niet het leven dat je wilt leiden. Zeker niet wanneer je het grootste gedeelte van je leven op je werk doorbrengt. Bedenk daarom goed of je nog tevreden bent in je huidige job en of je het idee hebt dat je dagelijks groeit en bloeit. Zijn de werkzaamheden nog uitdagend genoeg? Heb je gezellige collega’s? Zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden? Is dit niet het geval, dan kun je bij jezelf eens te rade gaan of het geen tijd wordt om verder te kijken en te solliciteren. Vind je dit lastig of weet je niet waar te starten? Dan kun je natuurlijk altijd eens met een loopbaancoach in gesprek gaan om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Proost, en een fijn 2020 gewenst!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#slechtegewoontes #oudegewoontes #goedevoornemens #nieuwjaar #nieuwjaarsblog #2020

Stop met werken als je ziek bent

Blijf niet hangen in een job die je ongelukkig maakt

Maak tijd voor sociale contacten

Stop met uitstellen, neem actie

Lunch niet achter je PC