Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

5 signalen dat het hoog tijd is om na te denken over een carrièreswitch

Signalen die duiden op en carrièreswitch

 

Te lang blijven hangen in een job waar je geen voldoening uithaalt is niet goed voor je algehele welzijn. Niet voor je fysiek en mentale gezondheid, niet voor je energie, niet voor je ambitie en ook niet voor je groeimogelijkheden op lange termijn.

Maar toch maken veel mensen geen carrièreswitch en blijven ze hangen in een baan waar ze niet zo heel gelukkig van worden. Het is ook wel lekker veilig om bij je huidige baan te blijven. Je weet in ieder geval zeker dat je inkomsten binnenkomen en je weet precies wat je te wachten staat op je werk.

Een nieuwe baan daarentegen kan allerlei angsten naar boven brengen. De angst of je het wel goed genoeg kan. De angst voor het onbekende. Of de angst dat je überhaupt wel een andere baan gaat vinden. Maar als je eenmaal die angsten overwint, kan het de beste keuze voor je zijn!

Maar hoe weet je wanneer het tijd is voor een carrièreswitch? Als je een keer geen zin hebt om te werken betekent dat nog niet direct dat je van baan moet wisselen. Lees hier 5 signalen die erop wijzen dat het hoog tijd is om je huidige job in vraag te stellen.

 

Je hebt geen zin

We hebben allemaal wel eens een dag waarop het niet zo lekker gaat. Een dag waarbij je niet zoveel zin hebt om te gaan werken. Misschien heb je gewoon slecht geslapen of een druk weekend achter de rug. Die dagen hebben we allemaal wel eens. Niets om je zorgen over te maken. Zelfs mensen die hun droombaan hebben, hebben wel eens mindere dagen ertussen zitten.

Maar wat als dit elke dag het geval is? Wat als je jezelf elke dag naar je werk moet slepen? Wat als je leeft van weekend naar weekend? En elke maandag met tegenzin weer aan de week begint?

Als je geen zin hebt om te werken is het ook onmogelijk om productief te zijn. Als je de halve dag door Facebook zit te scrollen of stiekem andere dingen aan het doen bent, dan weet je dat het tijd is voor een verandering.

Dan weet je dat het niet goed zit. Als je dan nog langer doorgaat zal je lichaam ook steeds meer protesteren. Je kan last krijgen van allerlei vage klachten, zoals hoofdpijn, rugklachten of chronische vermoeidheid. Niet met plezier naar je werk gaan is namelijk een vorm van stress voor je lichaam. Je lichaam geeft heel goed aan of jij wel of niet op de goede plek zit. Luister hier naar en neem actie indien nodig!

 

Je verveelt je kapot!

Als je niks nieuws meer leert op je werk gaat het voelen als een vaste routine waarin je totaal niet meer wordt uitgedaagd. Je staat stil, waardoor je geen voldoening meer ervaart. Als mens willen we groeien en ontwikkelen. Dat is waar we energie van krijgen. Het maakt ons brein weer wakker en alert. Als je huidige werkgever dat niet kan bieden aan jou, is het wellicht tijd om van job te switchen. Hoe blij ze ook met je zijn en hoe goed jij je werk ook kan, jij bent op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Doe je dat niet, dan ligt een bore-out op de loer. Een bore-out kan hetzelfde voelen als een burn-out want de symptomen zijn dezelfde. Het verschil is alleen de aanleiding. Bij een bore-out moet je juist meer uitgedaagd worden (cfr de blog die we eerder schreven: 'ik verveel me te pletter op het werk')! Neem dus geen genoegen met een baan waarin je je verveelt. Ook al vind je het spannend om voor een nieuwe en meer uitdagende baan te gaan, uiteindelijk kom je door die nieuwe uitdagingen weer tot leven en ga je persoonlijk enorm groeien! Dan krijg je weer energie van je werk in plaats van dat het je alleen maar energie kost.

 

Je interesses en talenten komen niet meer overeen met je vaardigheden

Je interesses en doelen zullen hoogstwaarschijnlijk veranderen gedurende je leven. Je vaardigheden en interesses komen dan wellicht niet meer met elkaar overeen. Dan kun je ergens wel heel goed in zijn, maar als je interesse daar niet meer ligt zal je er ook geen plezier en voldoening uit halen. Je carrière kun je beter afstemmen op dat wat je leuk vindt in plaats van op je vaardigheden. Uiteindelijk zal je ook sneller goed worden in dat wat je leuk vind, omdat je er met plezier mee bezig bent en je daardoor sneller leert.

 

'Choose a job you love and you'll never work a day in your life'

(Confucius)

 

Je kunt niet helemaal jezelf zijn

Soms lukt het maar niet om die klik met je manager of collega’s te voelen, hoe hard je het ook probeert. Je voelt dat je niet helemaal (meer) in de bedrijfscultuur past. Misschien zijn jouw interesses veranderd, heb je nieuwe inzichten gekregen of is juist de bedrijfscultuur veranderd. Je hebt geen interessante gespreksonderwerpen meer die je kunt delen met je collega’s en de humor is totaal niet jouw humor. Eigenlijk voel je je continu het buitenbeentje, terwijl je zo hard probeert om ‘mee te doen’.

Je thuis voelen in je team en bedrijf is belangrijker dan je denkt. Als je je niet op je plek voelt, kun je daar behoorlijk ongelukkig van worden. Je gaat je ergeren aan anderen en ook dat levert stress op.

Ook dan is het tijd om verder te zoeken. Je kunt jouw werk zeker ook doen binnen een team en in een bedrijf waar jij beter tot je recht komt!

 

Je droomt niet meer

Als mensen zich niet meer gelukkig voelen op hun werk - maar ze blijven er toch werken - kunnen ze behoorlijk cynisch worden. Onvrede wordt vaak geuit in klachten naar de baas of naar collega’s. Je bent er eigenlijk alleen nog voor het geld. Je staat niet meer positief in het leven en je denkt dat dit het is. Hier moet je het maar mee doen. Dromen doe je niet meer. Beter dan dit wordt het toch niet. Dat is althans jouw overtuiging.

Als dat zo is, dan is het sowieso tijd om een flinke carrièreswitch te doen. Doe je ogen weer open, kijk om je heen en zie welke mogelijkheden er allemaal zijn. Je hoeft niet genoegen te nemen met een baan waarin je je ongelukkig voelt en waar je moe en chagrijnig van wordt. Het leven heeft veel meer te bieden dan dat. Als loopbaancoach begeleiden we ontzettend veel mensen om die dromen en passies in zichzelf weer terug te vinden!

 

Call to action

Welke van bovenstaande signalen vang je op bij jezelf?

Welke andere signalen vertoon je nog?

Wat zegt dat over je huidige job?

Wat merk je van deze signalen bijvoorbeeld bij je partner of collega?

 

Proost, op een job die bij je past

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be .

 

#energie #werkplezier #talent #dromen #boreout