Deel dit bericht
- Veerle Steyaert

4 unieke eigenschappen van een creatieve generalist

Eigenschappen van een creatieve generalist

 

Tot een tijd geleden keek ik altijd vol bewondering naar mensen die één grote passie hadden en daar voluit voor gingen.

Denk aan muzikanten die leven voor hun muziek. Of dokters en piloten die van kleins af wisten dat dat was wat ze wilden doen.

Ik had dat niet, zo één grote passie. Integendeel, ik wou duizend-en-één dingen doen en het liefst allemaal tegelijk.

Tot ik tijdens het grasduinen op het internet op de website creatievegeneralist.be van Silvia Derom terecht kwam en daar op de term creatieve generalist stootte en een nieuwe wereld voor mij open ging.

Ik had als kind dan ook verschillende hobby's en koos een studierichting waarin je 'van-alles-wat' kreeg. En als mensen mij vroegen wat ik nu het liefste deed, dan brak het koud zweet mij uit omdat ik onmogelijk op die vraag kon antwoorden. Ik deed het allemaal graag en vond het allemaal interessant!

Met de jaren bleven mijn interesses groeien, waardoor mijn omgeving vaak niet kon volgen. Eens ze wisten wat mij boeide, was mijn interesse al vervlogen en had ik mij in iets anders vastgebeten. Ik werd er zelf ook soms moe van en bleef me afvragen wanneer ik nu mijn ene grote passie zou vinden waar ik volledig voor zou gaan!

Tot ik tijdens het grasduinen op het internet op de term creatieve generalist stootte en een nieuwe wereld voor mij open ging.

Creatieve generalisten zijn mensen met veel interesses, een onstilbare leerhonger en een grote behoefte aan variatie. Ze willen niet kiezen voor één domein of interesse, want dat beperkt hun.

Ze willen alle mogelijkheden openhouden. Binnen de creatieve generalisten zijn er twee groepen. De ene groep beleeft zijn of haar verschillende interesses na elkaar en de andere groep beoefent zijn of haar verschillende interesses tegelijkertijd.

Ik besefte dat het normaal is om verschillende interesses te hebben en dat ik helemaal niet hoefde te kiezen! Oef.... Sindsdien is er terug wat rust in mijn hoofd (toch op dat vlak...)

Onze maatschappij is echter nog erg gericht op specialisten.

Het hebben van meerdere interesses is voor velen iets moeilijk om mee om te gaan. 'Kies dan toch gewoon één iets' is een vaak gehoorde reactie. Maar zoals ik hierboven schreef, is dat als generalist niet mogelijk.

Veel creatieve generalisten botsen dan ook op de heersende overtuigingen in de maatschappij. Zo zou het niet goed zijn om verschillende korte jobs op je cv te hebben staan en als je een nieuwe job zoekt, is dat er best eentje die je de komende tien jaar zal doen. Dat laatste is bijna een nachtmerrie voor creatieve generalisten.

Terwijl creatieve generalisten net die eigenschappen hebben die specialisten minder hebben en daardoor vullen ze elkaar mooi aan. Ik som er hier enkele op:

 

Hebben snel door hoe iets werkt

Generalisten hebben de gave om snel te zien hoe bepaalde systemen en processen in elkaar zitten. Ze hebben niet veel uitleg nodig en zien snel verbanden.

Op die manier hebben generalisten meestal niet veel inlooptijd nodig en zijn ze snel gerodeerd.

Projectmatig werken of werken via outsourcing kan voor hen een goeie optie zijn. Ze kunnen snel opstarten in een nieuwe project of op een nieuwe werkplek en eenmaal ze weten hoe alles in elkaar zit en ze dreigen hun interesse te verliezen, is het project afgerond en kunnen ze iets nieuw starten.

 

Verbanden zien

Zoals hierboven vermeld, zien creatieve generalisten gemakkelijk verbanden. Doordat ze veel interesses hebben, zullen ze sneller verbanden leggen tussen zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.

Dit leidt tot creatieve oplossingen waar anderen niet aan denken omdat ze teveel op één bepaald aspect gefocust zijn. Een generalist kan op die manier een nieuwe wind doen waaien in een bedrijf door de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

 

Leergierig

Creatieve generalisten hebben een voortdurende honger naar nieuwe kennis.

Ze hebben geen schrik om dingen bij te leren of zich te smijten op nieuwe materie. Integendeel, ze willen er zoveel mogelijk over te weten komen.

Daardoor kunnen ze gemakkelijk veel informatie verwerken en hoofd- van bijzaken onderscheiden.

 

Geen schrik voor verandering

Hun leerhonger en veelheid aan interesses maakt dat creatieve generalisten veel nood hebben aan verandering.

Eens ze weten hoe iets in elkaar zit, verliezen ze vaak hun interesse. Dan gaan ze op zoek naar iets nieuws waar ze zich kunnen in vastbijten.

De keerzijde hiervan is echter dat generalisten geen schrik hebben voor verandering. Integendeel, verandering doorbreekt het dagelijks patroon en dat is wat generalisten zo plezant vinden.

Als je bovenstaande eigenschappen leest, verwondert het je misschien niet dat veel creatieve generalisten kiezen voor het ondernemerschap.

Op die manier kunnen ze hun werk volledig naar hun hand zetten. Ze kunnen er hun veelheid aan interesses in kwijt en kunnen bijsturen als de nood aan iets anders de kop komt opsteken. Zaken die binnen loondienst soms wat moeilijker zijn.

Maar ik ben er van overtuigd dat creatieve generalisten in de toekomst ook in loondienst zeer gegeerd zullen zijn, gezien onze maatschappij beetje bij beetje aan het veranderen is.

De 'millennials' die binnenkort op de arbeidsmarkt komen hebben een heel andere visie op werk omdat zij van kleins af zijn opgegroeid met de snel evoluerende technologie die er de dag van vandaag is.

Zij willen niet per se van 9 tot 5 op een kantoor zitten, maar werken waar en wanneer dat voor hen het beste uitkomt. Zij willen geen baas, maar een inspirator. Zij willen geen omgeving met veel vastgelegde regels en procedures, maar willen kunnen 'spelen' en experimenteren. En ze willen alle mogelijkheden van het online gebeuren benutten. Dit alles is een generalist op het lijf geschreven!

Dus laat je als creatieve generalist niet teveel leiden door de heersende overtuiging dat je één passie moet hebben waar je in uitblinkt, maar plaats het in een ander perspectief: je specialisatie of passie is dat je veel interesses hebt! Omarm dit en speel er de voordelen van uit, ook naar je werkgever!

En jij? Ben jij een generalist of een specialist?

 

Veerle Steyaert

Voor A-Lissome

 

Over de auteur

Veerle werkte lange tijd als hulpverlener in de Bijzondere Jeugdzorg, maar besliste een hele tijd geleden om haar job even 'on hold' te zetten om te doen wat ze graag doet, namelijk plannen, inspireren en coachen. Als creatieve generalist merkte ze dat het tijd was voor iets nieuws. Ze is er van overtuigd dat iedereen een leven kan leiden waar hij of zij gelukkig van wordt en wil mensen ondersteunen in het realiseren van hun dromen en doelen zodat ze met plezier en goesting in hun job en in het leven staan!

 

#creatievegeneralist #verandering