Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

4 manieren om je authenticiteit te vertalen naar je team of organisatie

Authentieke leider

 

Een maand geleden ongeveer hadden we het over de 8 aspecten van authentiek leiderschap in deze blog. Op welke manier ben je daar ondertussen al mee aan de slag gegaan? Welke evolutie zie je tot op vandaag?

Hopelijk heb je je authentieke eigenschappen al onderzocht, meer zelfs, misschien heb je ze al benoemd. In dat geval: heel goed bezig. Je wordt dus telkens bewuster van jezelf.

Hoe ga je die authenticiteit nu vertalen naar je teamleden toe en zo ook het voorbeeld geven waar ze zich aan kunnen spiegelen? Zo laat je je teamleden ook toe om meer en meer met hun authenticiteit naar buiten te komen.

In datzelfde boek “echte leiders in echte organisaties” heeft Rick Willemsen het ook over de keuze die je hebt wanneer je je authentiek gedraagt en wanneer je je aanpast aan de groep.

 

Je authentiek gedragen vraagt kwetsbaarheid én moed

Welke gedachten komen er bij je op als je eraan denkt om je meer en meer authentiek te gedragen? Zijn dit gedachten die je rust geven? Of stress?

Wat zijn de 4 verschillende manieren waarop je je authenticiteit kan tonen?

Authentiek zijn, BUITEN de groep

Hier is op zich weinig durf voor nodig want je bent jezelf enkel als je buiten de groep staat, bijvoorbeeld alleen op kantoor of in de wagen of… met andere woorden dit is voor de buitenwereld onzichtbaar authentiek gedrag. Hier ben je volledig in je comfortzone waarbij je je batterijen oplaadt omdat je je niet anders moet voordoen dan je bent. Je ‘moet’ niets, buiten gewoon jezelf zijn buiten deze groep.

Deze manier van authentiek zijn is een mooie basis om je af te vragen hoe je op deze manier ook authentiek kan zijn op de werkvloer, als er andere mensen bij betrokken zijn terwijl je tegelijkertijd ook je batterij nog kan opladen.

 

Authentiek zijn, LOS van de groep

Bij deze manier van echtheid ben je autonoom en hoef je geen rekening te houden met verwachtingen van buitenaf. Je kan zelf beslissen wat je doet, wanneer en met wie. Deze vrijheid geeft je waarschijnlijk heel veel energie. Mogelijks word je echter op deze manier als ‘arrogant’ gepercipieerd en kan je andere mensen hiermee voor het hoofd stoten. Dit kan leiden tot ‘onaangepast’ gedrag, en eventueel isolatie van de groep. Een typisch voorbeeld hiervan zouden experten of ‘vakidioten’ kunnen zijn. Voor deze manier van echtheid is er durf nodig om helemaal jezelf te kunnen zijn en je bij manier van spreken niets aan te trekken van de mensen in je omgeving.

De vraag die zich hier stelt is hoe je helemaal jezelf kan zijn, zonder dat je de bevestiging van anderen nodig hebt om te functioneren en dit op een aanvaardbare manier voor je omgeving, waarbij je gedrag dus aangepast is aan je omgeving.

 

Authentiek zijn, DANKZIJ de groep

Een mooi voorbeeld hiervan is de groene insights energie: dit zijn mensen die vanuit interpersoonlijke verbinding gedrag gaan stellen dat aansluit bij wat de groep verwacht (en daardoor zichzelf voor een deel verloochenen). De valkuil van deze meestal altruïstische mensen is dat ze mogelijks te veel zorgen voor anderen en te weinig uitkomen voor hun eigen mening (naast te weinig aan zelfzorg doen). Ze geraken dan ook mogelijks ondergesneeuwd door wat andere mensen denken en zeggen. Hier is weinig durf voor nodig.

Deze mensen zijn flexibel en passen zich makkelijk aan aan verschillende groepsdynamieken. Ze mogen echter hun eigen identiteit niet uit het oog verliezen en op momenten dat ze alleen zijn hun eigenheid bewaren en koesteren.

Belangrijk hier is je de vraag te stellen hoe je jezelf kan zijn in een groep zonder je authenticiteit hierin te verliezen.

 

Authentiek zijn, IN de groep

Wanneer je jezelf kan zijn in een groep dan heb je de nodige assertiviteit om te zeggen wat je denkt, voelt, feedback te geven of te vragen. Je staat voor wie je bent en communiceert op een duidelijke manier. Je toont zichtbaar authentiek gedrag, je doet aan ‘walk your talk’. Je bent jezelf & je gedrag is aangepast aan dat van de groep.

Een nadeel hiervan is dat je je mogelijks onsympatiek kan maken omdat je eerlijk voor je mening durft uit te komen (op een correcte manier), of dat je je kwetsbaar voelt, of denkt te kunnen worden aangevallen. Het gevolg van voor je mening uit te komen is dat je anderen ook de toestemming geeft om dit te doen. Ben je daar ook echt klaar voor? Een open manier van communiceren is immers meer en meer nodig in de veeleisende maatschappij van vandaag.

Een authentieke leider is dus een voorbeeldfiguur die bewust kiest om op een bepaald moment een bepaalde boodschap duidelijk te brengen (zodat de boodschap niet interpreteerbaar is), vanuit zichzelf én rekening houdend met de groep.

Hoe authentiek ben jij als leider?

Call to action

Als je kijkt naar je eigen leiderschapsstijl, ben je dan voornamelijk authentiek buiten, los van, dankzij of in de groep?

Of welke stijl hanteer je in welke context?

En je teamleden?

Welke stijl zou je graag hebben tov je team? Wat moet je hiervoor aanpassen tov je gedrag vandaag?

Proost op jezelf zijn in de groep!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#leiderschap #authenticiteit

Je authentiek gedragen vraagt kwetsbaarheid én moed

Authentiek zijn, BUITEN de groep

Authentiek zijn, LOS van de groep

Authentiek zijn, DANKZIJ de groep

Authentiek zijn, IN de groep