Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

3 eenvoudige stappen naar meer geluk

Stappen naar meer geluk

 

Tegenwoordig hoor je meer en meer kommer en kwel. De dingen lopen slecht, het weer werkt niet mee, op de job zit het niet goed, de gezondheid hinkelt wat na, ... enig idee wat het gevolg is van een mindset die alleen maar kijkt naar wat er niet is en/of wat slecht gaat? In plaats daarvan, zou je beter je zegeningen tellen, meer nog: ‘can you count your blessings each day?’. Ikzelf sta er heel vaak bij stil en vanaf het moment dat ik besef dat ik in een negatieve gedachtengang zit heb ik de mogelijkheid om er iets aan te doen. Soms is het zo eenvoudig om zelf geluk te claimen dat een mens er bijna van zou blozen om het niet toe te passen. Hieronder 3 eenvoudige stappen naar meer geluk.

 

Creëer een realistisch beeld op het heden (en de toekomst)

Je denkt dat als je een realist bent en dat je dan automatisch objectief bent... Is dat ook écht zo?

Alles wat je vandaag ervaart is het resultaat van wat er gisteren gebeurd is, of vorige week, vorige maand, enz. De toekomst daarentegen is het resultaat van wat er vandaag is, plus het verleden.

Om het met een voorbeeld te duiden. Stel dat je zegt ‘ik ben blut’. Dit zou kunnen waar zijn, door verschillende zaken die in het verleden gebeurd zijn. Dan ben je een op het verleden gerichte realist als je niet verder kijkt dan dat.

Langs de andere kant is de situatie vandaag zo dat je een job aan het zoeken bent. De realiteit is dus wel dat je blut bent, maar met het oog op het feit dat je werk zoekt sta je in een beter boekje en ben je een realist rekening houdend met de situatie van vandaag. Met andere woorden, je hebt het dan over een realistisch beeld op het heden én de toekomst.

De vraag die je jezelf dus moet stellen is: ben ik écht een realist of ben ik een realist die gefocussed is op het verleden?

Wat zou deze écht realistische manier van denken je kunnen opleveren?

 

Vrijgevigheid in het helpen van anderen

Sinds ik lid ben geweest van BNI (Business Network International) is de slogan ‘givers gain’ of ‘geven loont’ nog meer aanwezig in mijn gedachten dan voordien. Mensen die ‘geven’ en gul anderen vooruit helpen groeien zelf ook sneller dan mensen die ‘nemen’ of anderen onderuit halen om te kunnen groeien (cfr Boek: Give and Take, door Adam Grant).

Los van enig succes- en groeiverhaal is het ook wetenschappelijk bewezen dat als je ‘geeft’, je geluk verhoogt.

Twee vliegen in een klap dus ... waar wacht je nog op?

 

Het beoefenen van dankbaarheid

‘Dank je wel’. Sommigen zeggen het meermaals per dag. En het loont, want dankbaarheid maakt gelukkiger.

Hein Zegers verwoordt het zo:

“Dankbaarheid helpt om ons aandeel realistisch in te schatten en om anderen het krediet te geven dat ze ook effectief verdienen.

Dankbaarheid is als een spier. Als je ze niet gebruikt, verslapt ze snel. Alleen door regelmatig dankbaarheid te beoefenen, kun je de vruchten ervan plukken voor jezelf en voor de mensen om jou heen. “

Meer en meer hoor je vertellen over mensen die dankbaarheidsboekjes bijhouden. Het laat je stilstaan bij zaken die reeds aanwezig zijn, die bijdragen tot je geluk (plus het helpt je een realistisch beeld te scheppen!)

Noteer eens een lijst

  • van 50 items waarvoor je dankbaar bent dat je ze hebt

  • van 50 items waarvoor je dankbaar bent dat je ze kan

  • van 50 items waarvoor je dankbaar bent dat je ze bent

Hoe voel je je nu je dat zo neergeschreven hebt? Wat zou mogelijks het impact zijn moest je dagelijks even kort een dankbaarheidsoefening doen?

 

Call to action

Hoe kan jij deze zaken beginnen toepassen in je dagelijkse leven?

 

Proost op een gelukkiger leven!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #mindset #calltoaction #positive #dankbaarheid

Dankbaarheid draagt bij tot geluk

Geluk ervaren door vrijgevigheid en anderen te helpen