Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

20 signalen dat je in de juiste job zit

Hoe weet je dat je in de juiste job zit?

 

Er zijn zo van die momenten dat we ons afvragen of we in de juiste job zitten of een andere baan moeten beginnen zoeken…

Hoe weet je dan dat je (toch) in de juiste job zit? Als je job het ‘Walhalla’ zou zijn waar iedereen lacht, plezier maakt en de meest geweldige tijd heeft, elke dag opnieuw, dan zou het duidelijk zijn: je blijft. Helaas zijn de meeste jobs niet zo en is het soms moeilijk om te bepalen of je blijft of vertrekt. De meeste jobs zijn noch extreem verschrikkelijk noch duidelijk ‘amazing’ waardoor we soms niet weten wat te doen.

 

Je zou kunnen nakijken of je huidige job voor jou voldoende punten bevat van onderstaande lijst, en zo niet dan is het tijd om het job-hunten te starten of intern het gesprek aan te gaan.

Hier 20 signalen dat je in de juiste job zit (want zowel je hart als je verstand zijn erbij betrokken):

 1. Je haalt energie uit je werk – je kan je competenties en talenten volop inzetten! De tijd vliegt hierdoor voorbij.

 2. Je kijkt er naar uit om je to do list aan de pakken en evolutie te zien in de dingen waar je mee bezig bent.

 3. Je krijgt waardering of complimentjes voor wat je doet, van meerderen, of peers.

 4. Als je een fout maakt wordt dat geschouwd als ‘part of the job’, als een deel van het leren. Er zijn geen vingerwijzingen. Fouten maken is feedback dat het anders moet…

 5. Je respecteert je manager en kan er eerlijk tegen zijn, en omgekeerd.

 6. Je hebt het gevoel dat je loon goed zit tov je inspanningen en hebt ook andere (extralegale) voordelen die horen bij de positie die je uitoefent.

 7. Je vertrouwt je teamleden en dat vertrouwen is wederzijds.

 8. Je werk is deels in je comfortzone en deels een stretch en uitdaging. Hierdoor blijft je kaarsje branden en leer je ook nog bij.

 9. Je kan openlijk aangeven wat er niet goed loopt, wat er meer aandacht verdient (of het nu technisch, operationeel, interpersoonlijk, …) is. Aandachtspunten krijgen tijd en ruimte en worden niet onder het tapijt geveegd.

 10. Je werkplek is inspirerend, veilig en gezond en ondersteunt jou en je collega’s.

 11. Het energieniveau in het team en de tevredenheid van de teamleden krijgt ‘evenveel’ aandacht als operationele zaken. De organisatiecultuur is dus een van de prioriteiten voor de leiders van de organisatie waarvoor je werkt.

 12. Je kan jezelf zijn op de werkvloer en heb niet het gevoel dat je je moet voordoen als iemand anders. Je kan met je collega’s lachen, brainstormen, samenwerken én van mening verschillen en dat ok vinden.

 13. Je gelooft in de missie, visie en strategie van het bedrijf omdat ze gealigneerd zijn met de jouwe. De waarden die geleefd worden in het bedrijf komen overeen met je persoonlijke waarden.

 14. Er is geen weerstand als je met nieuwe (verbeter) ideeën afkomt: er wordt geluisterd en geëvalueerd wat de ideeën waard zijn en mogelijks geïmplementeerd.

 15. Er is échte samenwerking versus job-protectionisme, paraplu-politiek, …

 16. Je gelooft in de organisatie, het product of de diensten dat het levert.

 17. Je voelt je gelukkig, optimistisch en positief ingesteld.

 18. Je hebt een (professioneel) toekomstperspectief binnen de firma waar je werkt.

 19. Je hebt collega’s waar je naar opkijkt en van kan leren, op elke laag van de hiërarchie.

 20. Je kan op een creatieve manier werken, problemen oplossen, … en dit eventueel zelfs vanuit een ‘out of the box’ standpunt.

 

Call to action

Welke van bovenstaande punten komen voor in je huidige job? Welke niet?

Wat concludeer je hieruit?

Welke punten ben je bereid intern aan te pakken of bespreekbaar te maken?

Wat is het (lange termijn) effect als je niet aan de slag gaat met de zaken waar je negatief op scoort?

 

Proost op een 'juiste job' of het inzicht dat het tijd is om te veranderen!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobtevredenheid #energie #signalen