Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Je wilt succesvol worden? Deze 12 tips helpen je daarbij!

Tips om succesvol te worden

 

Als je kijkt naar mensen die volgens jou succesvol zijn, die het goed voor elkaar hebben, wat kunnen we daar dan van leren om toe te passen op ons eigen leven om succesvol te worden?

 

Doe elke dag iets goed voor iemand anders

Wie heb je vandaag geholpen?

Wat heb je vandaag bijgedragen aan de maatschappij?

Wie heb je kunnen opvrolijken?

Wie zijn ‘last’ heb je mee kunnen verlichten?

Wie heeft zijn hart bij je kunnen luchten?

Als je te druk bezig bent (met jezelf) om anderen te kunnen helpen dan zal je minder ver komen want wie zal er dan voor jou klaarstaan als jij het eens nodig hebt? Anderen helpen is een van de grootste plezieren dat je jezelf kan doen. Bovendien verbind je dan met een zachtere kant van jezelf en is het makkelijker om dieper te connecteren met iemand anders.

 

Elimineer alle niet essentiële dingen uit je werk en leven

  • Hoeveel kleren heb je die je nooit meer aandoet?

  • Hoeveel keukengerei ligt er in je schuiven of kasten dat je nooit gebruikt?

  • Welke andere prullaria liggen er verspreid door je huis waar je nooit naar kijkt of nooit iets mee doet?

  • Wat ligt er allemaal in je laden en op je bureaublad op het werk waar je al maanden niets mee gedaan hebt?

Met veel van de dingen die je bezit doe je niets. Opruimen en dingen weggeven of wegdoen die je niet gebruikt scheppen ruimte in je huis, op je werkplek én ook in je hoofd, wat bijdraagt aan succesvol zijn.

 

Vertrouw dat er iets is, groter dan jezelf

Een fundamenteel principe van je goed voelen met jezelf is vertrouwen hebben, het kunnen visualiseren en geloven dat wat je wilt ook kan (niet alleen met de wet van aantrekking maar vooral ook met de wet van actie). Napoleon Hill schreef al “Whatever the mind can conceive and believe, the mind can achieve.”

Als je niet gelooft dat wat je droomt ook echt kan is de kans dat je je droom zal bereiken en dus succesvol zult zijn heel erg klein. Als je daarentegen volledig gelooft dat wat je wil waarheid kan worden zal ‘iets groter dan jou’ ervoor zorgen dat het ook gebeurt.

 

Schenk jezelf elke dag wat ontspanning, zonder schuldgevoel

Terwijl we onze dromen najagen (of die van iemand anders) vergeten we soms dat we workaholic geworden zijn. Lezen, sporten, met vrienden pintelieren of naar de sauna is er al lang bij in geschoten.

Ontspanning is nochtans noodzakelijk voor een gezond (professioneel) leven. Dat is ook de reden dat, als je onder begeleiding gaat sporten, je niet constant onder dezelfde druk traint. Af en toe zijn er rustigere momenten of zelfs ontspanningsmomenten om daarna nog effectiever te zijn.

Velen onder ons (ik soms ook, zucht) benaderen hun werk en leven als een sporttraining maar dan zonder rustpauzes. Sommigen nemen zelfs middelen om te kunnen blijven gaan. Dat is noch gezond, noch duurzaam. Bovendien is het op korte en lange termijn slecht voor je productiviteit en creativiteit.

Wat zal je vanaf vandaag veranderen om ervoor te zorgen dat je genoeg ontspanning hebt?

 

Sluit vriendschappen met je inspiratiebronnen

Wist je dat je het gemiddelde bent van de mensen waar je mee optrekt? Kies dus bewust wie je in je close kring toelaat en wie niet want met wie je je tijd doorbrengt bepaalt ook wie je bent.

Zijn de mensen rondom jou harde werkers of luiaards? Een voorbeeld van ‘walk your talk’ of net niet? Welke overtuigingen hebben ze? Welke dromen gaan ze achterna? Hoeveel verdienen ze? Wat doen ze om gezond te zijn en te blijven?

Wie wil je zijn en omring je je dan vandaag met de juiste mensen?

 

Leer een slechte gewoonte af door ze op te volgen

Heb je jezelf voorgenomen om een slechte gewoonte af te leren? Bijvoorbeeld je laatste mails lezen in bed voor het slapengaan of als je wakker wordt je GSM nemen om te kijken wat er zich al op sociale media afspeelt?

Wanneer je iets meet en opvolgt maakt dat de kans op slagen groter. Als je dus iets écht wilt afleren, meet dan hoe je erin evolueert. Dit opvolgen kan creatief gebeuren. Je GSM aan je partner geven als je gaat slapen of tussen bepaalde uren de push-pull afzetten (zonder terug aan te zetten) of…

Het is maar op het moment dat je begint consistent te meten dat je je er bewust van wordt, je je er verantwoordelijk voor voelt en mogelijk ook echt mee aan de slag gaat.

Welke slechte gewoonte wil je afleren en hoe zal je je evolutie hierin opvolgen?

 

Wees spontaan

Vorig jaar las ik op facebook een post van een lieve college Myriam die naar America verhuisd was:

“I was about to order a coffee in Starbucks and a lady wanders in and gives a giftcard to the barista. She turns around, taps me on the shoulder smiles at me and leaves. I was a bit "euh, what is this" but left it and ordered my coffee. When i ask the barista for the bill, she says: the lady paid for you! I was completely gobsmacked and started ranting: "i don’t know her, why would she pay for me, why did she pick me, she must have mistaken me for somebody else, I did not say thank you, etc." By then the 2 baristas are staring at me, one says "mam, the lady just wanted to be nice, people are friendly around here." ... (and me embarrassed) . I have never had a stranger pay for my coffee. It is such a nice and -in my world- unusual gesture. Thank you stranger for my coffee! I am enjoying it.”

Als de stranger in kwestie niet dit geweldig spontane gebaar had gemaakt zou dat toch zonde geweest zijn? Heb je een zot idee, doe het. Wil je iemand zeggen dat je hem of haar graag ziet, waar wacht je op? Ga je graag lopen in de regen, laat niemand je tegenhouden.

 

Geef (handgeschreven) complimentjes

De lading van een compliment heeft dikwijls een groter impact als het handgeschreven is versus via mail. De traditionele manier van communiceren heeft op dit vlak nog steeds een beentje voor.

Handgeschreven boodschappen worden meestal ook bewaard, soms een heel leven lang. Volgens Jack Canfield verbeteren handgeschreven berichten de relatie.

Ze zijn misschien minder efficiënt, maar relaties gaan niet over efficiëntie. De dingen die je schrijft blijven ook langer bij dan de dingen die je typt waardoor zowel jij als de ontvanger kunnen terugkijken op een mooi gedeeld moment.

Als we een handgeschreven boodschap koppelen aan de spontaniteit van hierboven dan kan je briefjes achterlaten op het WC deksel, de frigo deur, de badkamerspiegel, de zonneklep van de auto, een hoofdkussen, de boterhamdoos, …

Kan je je inbeelden wat er zou gebeuren moest je handgeschreven complimentjes op de spiegels van de toiletten in je bedrijf hangen?

Wie verdient er nu welk compliment? Schrijf het op en leg het op een leuke plek!

 

Zeg 'nee' tegen alles wat niet in je visie past…

…en zeg zo ja tegen jezelf. Wil je succesvol worden? Dan is het in eerste instantie belangrijk om te weten wat je wilt en wat daar essentieel in is.

Aanvragen, verplichtingen, mensen, … die je vragen iets te doen en dat past echt niet in jouw plan, daar kan je toch zonder schroom ‘neen, dank je’ tegen zeggen? Anders zal je overladen worden met de plannen en de agenda’s van al diegenen rondom jou.

Als je weet wat je wilt zal je de kracht en het inzicht hebben om neen te zeggen tegen de dingen die niet passen en ja tegen de geweldige opportuniteiten die je visie voor de toekomst ondersteunen. Een geweldige opportuniteit is immers irrelevant als het de verkeerde opportuniteit tov je visie is.

Wat zijn zo de dingen die je vandaag toch hebt gedaan en eigenlijk ‘nee’ had willen tegen zeggen? Hoe zorg je ervoor dat je volgende keer echt wel ‘nee’ zegt? Welke boodschap ga je dan brengen?

 

Zeg ‘sorry’ als je anderen slecht behandeld hebt

Het is nu eenmaal menselijk om fouten te maken. Niet luisteren, kortaf reageren, we maken het allemaal wel eens mee.

Heel volwassen is het echter niet als we de schuld van ons slechte gedrag toewijzen aan externe factoren. Mensen die zich nooit verontschuldigen blijken ook een hoger niveau van stress en angst te kennen. Niet echt wat je wilt, toch?

Pas dus je gedrag aan en als het daar te laat voor is is het nooit te laat om ‘mijn excuses’ te zeggen.

Wie heb jij onlangs niet zo netjes behandeld en zou je eigenlijk je verontschuldigingen willen aanbieden?

 

Zeg ‘dank je’ als anderen je helpen of ondersteunen

Herinner je je de laatste keer dat iemand echt uit de grond van zijn of haar hart ‘dank je wel’ tegen je heeft gezegd? Wat deed dat toen met je? Wanneer heb jij dat voor de laatste keer gedaan?

Dank je zeggen schept verbinding en is een basisvorm van beleefdheid. Het toont aan dat je erkentelijk en nederig bent. En helpt je om succesvol te worden.

Dank je zeggen is ook een attitude dus wees niet verrast dat als je meer welgemeend ‘dank je wel’ zegt je meer en meer dingen zal zien waar je dankbaar voor kan zijn.

 

Proost op succesvoller worden!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#dankbaarheid #neenzeggen