Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

11 praktische CV tips

Praktische CV tips

Bijna iedereen moet op een gegeven moment in zijn actieve loopbaan, als werknemer, een CV schrijven als eerste stap naar een hopelijk succesvol sollicitatiegesprek! Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je CV goed in elkaar zit en alle nodige informatie bevat waar de recruiter naar op zoek is.

 

Wat is er dan belangrijk?

Start met een template

Templates kan je gratis of betalend downloaden van internet of je kan er zelf eentje maken. Zorg dat de template past bij je je bent, wat je wilt uitstralen en de positie waarvoor je solliciteert.

 

Wees beknopt, maximum 2 bladzijden

Een CV moet geen eindeloze bloemlezing zijn over alles wat je professioneel al verwezenlijkt hebt. Veel meer is het een overzicht van wat je tijdens je loopbaan gedaan hebt met een zicht op de toekomst. 2 bladzijden lijkt misschien niet voldoende om alles te kunnen vermelden maar je kan de minder belangrijke zaken eruit laten of korter omschrijven. Zorg er dan ook voor dat je CV niet meer dan 2 bladzijden is. De rest kan je altijd mondeling toelichten.

 

Doe je voordeel met paragraaftitels

Als je kijkt naar de structuur van deze blog zie je duidelijk de paragraaftitels die er uit springen tov de rest. Dit maakt de format makkelijker leesbaar waardoor de lezer minder tijd verliest in het zoeken naar bepaalde onderdelen of woorden.

 

Gebruik actieve werkwoorden

De eerste woorden van elk onderdeel kunnen best actieve werkwoorden zijn die je wilt achterlaten bij diegene die je CV leest. Coachen, faciliteren, sturen, … zijn daar mooie voorbeelden van.

 

Kleine veranderingen maken een groot verschil

Elke keer dat je terugkomt bij je CV kan je best nog eens overlopen wat je al geschreven hebt. Zijn de woorden juist? En de nuances van de woorden? Geven ze weer wat jij wilt dat ze weergeven (zonder ruimte voor interpretatie)? Je CV op een regelmatige basis er nog eens bijnemen maakt het alleen maar beter.

Elke toetsaanslag kan een verschil maken. Het toont je aandacht voor detail, je ambacht, het geeft aan tot wat je in staat bent met woorden.

 

Alligneer je CV met je LinkedIn profiel

Je CV en je LinkedIn profiel moeten op zijn minst dezelfde informatie bevatten! Eventueel kan je LinkedIn profiel uitgebreider zijn en is je CV de verkorte versie ervan. Het is echter not done dat in het ene een functie staat en in het andere niet want daar kan je vragen over krijgen…

 

Geef detail met cijfers

In sommige instanties is het belangrijk om met cijfers te werken: hoeveel mensen heb je aangestuurd, welke omzet draaide je, voor hoeveel miljoen euro verkocht je jaarlijks? Dit geeft voor een deel aan waar in de hiërarchie ze je kunnen plaatsen.

 

Vermijd schrijffouten

Doe op je CV een spelling en grammatica check. MS word kan je hier eventueel mee helpen. Je kan evengoed je CV laten nalezen door iemand dat je vertrouwt met de vraag om er eventuele fouten uit te halen. Aandacht voor dit soort details wordt enorm gewaardeerd. Een aantal werkgevers zullen niet snel geneigd zijn om in gesprek te gaan met iemand die taalfouten in zijn of haar CV heeft staan!

 

Wees eerlijk

Er is een verschil tussen jezelf verkopen en dingen uitvinden. Jezelf verkopen is je talenten, vaardigheden en ervaring in het best mogelijke licht zetten. Lieg nooit of laat je nooit verleiden om diploma’s, jobs of skills toe te voegen die je niet hebt. Je zou ook met je mond vol tanden kunnen staan als ze dan net over die punten vragen gaan stellen.

 

Update je CV elke 6 maanden

Je CV is niet iets dat af is, het is altijd ‘work in progress’. Doe dus elke 6 maanden een update van je CV met nieuwe verwezenlijkingen. Als je opeens na 10 jaar terug een CV moet maken zal het moeilijker zijn je te herinneren wat je allemaal bereikt hebt. Af en toe updaten kost op lange termijn minder inspanning.

 

Stuur je CV op in PDF…

… tenzij anders gevraagd.

De file format waarin je je CV stuurt is belangrijk. Afhankelijk van printer of wat dan ook kan een word document op een scherm er anders uit zien. Een PDF is en blijft een PDF en de look & feel daarvan zal niet veranderen met andere settings op een andere PC.

 

Call to action

Hoe lang is het geleden dat jij je CV nog eens geupdate hebt? Stel dat er een prachtige vacature passeert, is je CV dan klaar om opgestuurd te worden?

Welke van bovenstaande tips heb jij al toegepast? – super!

Welke verbeterpunten liggen er nog open?

Welke acties zal je zelf ondernemen om je CV naar een hoger niveau te tillen? Tegen wanneer?

 

Proost op een super CV!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#sollicitatiegesprek #solliciteren #CV #jobinterview