Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

10 tips voor instant happiness

Hoe instant geluk ervaren?

 

Wat zijn de zaken die jou gelukkig maken?

Voor mij zit geluk zit vaak in kleine dingen. Hieronder een aantal zaken waar ik persoonlijk warm van word. Mogelijks is dat voor jou ook het geval.

Ben je niet zeker of je hier blij van wordt? Dan kan je het altijd uitproberen! :-)

Weet je wel wat je gelukkig of blij maakt? Maak er dan eens een lijstje van en ga eens na hoe lang het mogelijks geleden is dat je elk van die items nog gedaan hebt. Een volgende stap zit dan in het nagaan wat je graag nog eens in de nabije toekomst opnieuw zou willen doen en dat ook echt inplannen. Het hoeft echt niet duur, groots, veel,.... te zijn! Good luck en geniet ervan!!

 

Ga naar buiten, in de natuur

Waarschijnlijk onderschat je hoe belangrijk het is om regelmatig buiten, in de natuur, te zijn. Meer nog, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het belang van buiten in de natuur te zijn inderdaad onderschat wordt. Aanwezig zijn IN de natuur doet al wonderen. De natuur vermindert je stress, vertraagt je ademhaling, brengt je uit je hoofd naar je lijf, maakt je creatiever, stimuleert je geheugen, ...

 

Bewegen

In de natuur zijn heeft ook het voordeel dat je er kan bewegen. Hoe lang is het geleden dat je eens een wandeling in het bos gemaakt hebt, met de fiets door de velden hebt gereden? Het fietsen en wandelen an sich maken je slimmer en gelukkiger, verbeteren je slaap, verhogen je libido, bottom line: je voelt je beter in je vel.

 

Tijd doorbrengen met familie en vrienden

Een van de spijtbetuigingen van stervenden is dat ze graag meer tijd hadden doorgebracht met geliefden. De geluks-expert Daniel Gilbert schrijft in zijn boek Stumbling on happiness dat een van de grootste bronnen van geluk in ons leven het feit is van tijd te kunnen doorbrengen met familie en vrienden. Je dichte relaties zijn dus veel meer waard dan je denkt. Geen sociale verbinding voelen kan je vanbinnen stilaan doen afsterven...die eenzaamheid kan leiden tot allerlei fysische kwalen. Als je mensen die lang leven ondervraagt over wat ertoe heeft bijgedragen dat ze zo lang leven dan zullen ze het steevast hebben over sociale betrokkenheid en fijne relaties. Vrienden spelen een sleutelrol in je geluk en ontwikkeling. Wil je je graag beter voelen? Doe iets goed en liefs voor je vrienden, of voor iemand anders.

 

Commit to making at least one person happy today by giving them attention, appreciation, and affection. (Deepak Chopra)

 

Uit dankbaarheid

In een aantal vorige blogs heb ik het al gehad over dankbaarheid en ook deze blog zal niet de laatste keer zijn ... Dankbaarheid maakt je gelukkiger én verbetert je relaties. Als klap op de vuurpijl : met maakt het leven beter voor iedereen om je heen. Stel je eens voor in wat voor wereld we zouden leven moest iedereen wat meer dankbaarheid uiten?

 

Mediteer

Mediteren kan je op verschillende manieren doen. De ene via tai-chi, de anderen met yoga of mindfulness oefeningen en weer iemand anders door stiltewandelingen in de natuur of gewoon ergens rustig te zitten. Meditatie kan je geluk verhogen evenals je aandachtsspanne vergroten en sociale relaties verbeteren, ... Langs de andere kant vermindert het ook, net als dankbaarheid, eventuele gevoelens van woede, angst, frustratie, ...

 

Slaap voldoende

‘Het geluk komt in de slaap’ is een spreekwoord dat regelmatig gebruikt wordt en helemaal klopt. Wat slaap betreft is het niet gemakkelijk om jezelf voor de zot te houden. Te weinig slaap heeft wel degelijk een negatief impact op je fysiek, je denken, ...én je geluksgevoel. ‘Er een nachtje over slapen’ bevordert een beslissingsproces, je gezondheid en overall state of mind. Een ‘schoonheidsslaapje’ is dan ook niet uit de lucht gegrepen. Ook siesta’s zijn goed: ze verhogen je alertheid en performantie, vergroten je leercapaciteit, laten negatieve emoties wegvloeien,...

 

Daag jezelf uit

Wat zijn zaken die je geest scherp houden? Is het een nieuwe taal leren? Juwelen onwerpen? Muziek (leren) spelen? Je gedachen challengen? Allemaal versterken ze je geest. Elke dag een inspanning doen om bij te leren, om te ontwikkelen draagt bij tot je succes. Wat vind je zelf fijn om te doen en is al lang geleden dat je het nog gedaan hebt? Misschien is dit het moment om het nog eens op te pakken?

 

A happy person is not a person in a certain set of circumstances, but rather a person with a certain set of attitudes. (Hugh Downs)

 

Lach

Mensen die humor gebruiken en regelmatig lachen hebben een beter immuunsysteem, kunnen beter omgaan met stress, hebben minder kans op fysieke ongemakken én leven langer. De voordelen zijn eindeloos. Lachen is dus een deel van onze dagelijkse vitamines die we zouden moeten ‘binnenkrijgen’. Grappige herinneringen ophalen kan al een boost geven aan om het even welke relatie.

 

Raak elkaar aan

Niet iedereen vind het fijn om aan te raken of aangeraakt te worden... en toch is het bewezen dat iemand aanraken het stressniveau kan verminderen en (team)performantie kan verhogen. Knuffels maken je gelukkiger, hebben een positief impact op je afweermechanisme en verlengen je leven. Je kan dus bij manier van spreken nooit genoeg aanraken of knuffelen! Over de volgende stap zal ik dan al maar zwijgen :-)

 

Wees optimistisch

Optimisme zet je in een positieve spiraal waar je meer weerstand hebt tegen mogelijks negatieve zaken, het maakt je gelukkiger en verlengt je leven. In het leger wordt optimisme gebruikt om ervoor te zorgen dat soldaten hun mentale weerbaarheid vergroot. Je zelfzeker voordoen, ook al voel je je vanbinnen mischien niet zo, vergroot ook je performantie.

 

Believe in yourself! Have faith in your abilities! Without a humble but reasonable confidence in your own powers you cannot be successful or happy. (Norman Vincent Peale)

 

Call to action

Wat zijn zaken die jou instant happiness geven?

Welke ervan plan je in om eerstdaags nog eens ‘uit de kast’ te halen?

 

Proost op instant happiness!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#geluk #dankbaarheid #optimisme #mindset