Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

10 signalen dat je aan het opbranden bent

Hoe weten dat je een burn-out zal krijgen?

 

Zelfs de beste en allerleukste jobs kunnen naar een burn-out leiden. Hoe harder je werkt en hoe gemotiveerder je bent om te slagen, hoe makkelijker het is om je te verbranden…

Met de technologie die verder helpt de grens tussen werk en privé te vervagen blijft ook het aantal gevallen van burn-out toenemen.

Burn-out is dikwijls het gevolg is van een foutieve verhouding tussen input en output; je steekt meer energie in je werk dan dat je eruit haalt. Dit kan gebeuren als een job zinloos of niet de moeite waard voelt, en toch is de grootste oorzaak het feit dat je geen zorg draagt voor jezelf.

Voor je burn-out kan behandelen en voorkomen moet je eerst de waarschuwingssignalen leren herkennen, en ze erkennen. Van zodra je deze tekens herkent is het makkelijker om actie te nemen.

 

Hieronder vind je een aantal van deze tekens dat je aan het opbranden bent.

 

Gezondheidsproblemen

Burn-out heeft een gigantisch impact op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Of het nu gaat over hoofdpijn, rugklachten, ademhalingsproblemen of veel meer ziek worden dan vroeger, stel jezelf eens de vraag welke rol je job hierin speelt. Mogelijks is het tijd om te beslissen of je werk deze consequenties wel waard is…

 

Cognitieve problemen

Wetenschappelijke studies hebben al meermaals aangetoond dat stress een impact heeft op de hersenen, meer bepaald op het deel dat instaat voor je geheugen, emotionele controle, focus en het nemen van beslissingen. Wanneer je merkt dat je fouten begint te maken die je anders niet maakt, als het moeilijk is om je te concentreren, als je belangrijke dingen vergeet en emotionele uitbarstingen krijgt zit de kans er dik in dat je aan het opbranden bent.

 

Moeilijkheden in professionele- en privé-relaties

Stress sijpelt stilaan door ik alles wat je doet en heeft dus ook een impact op de manier waarop je interageert met mensen rondom je. Ook al voel je dat je op het werk je stress onder controle kan houden kan het er thuis als een lelijk monster uit komen (of omgekeerd). In dat geval zal je relatie er onder lijden. Stress zorgt er voor dat we moeilijker met anderen kunnen verbinden, sneller kortaf reageren en makkelijker in onnodige conflicten terecht komen. Nog anderen trekken zich terug van de mensen die ze graag zien en kruipen als het ware meer en meer in hun eigen cocon.

 

Werk mee naar huis nemen

Ken je dat: ’s avonds niet in slaap geraken omdat je je ineens realiseert dat je iets bent vergeten doen, of ’s nachts niet meer terug in slaap geraken omdat je bezig bent met je to do lijstje van de dag erna. Wanneer je niet kan stoppen met aan je werk te denken, ook als je thuis bent en zou moeten ontspannen, kan je je beter de vraag stellen of je stilaan aan het opbranden bent…

 

Moeheid

Burn-out leidt dikwijls tot uitputting doordat stress ervoor zorgt dat lichaam en geest er de tol voor gaan betalen. De moeheid leidt ertoe dat je ’s morgens geen energie hebt om op te staan, ook niet na een goede nacht slaap. Ook de liters cafeïne helpen niet (meer) en de sport die je vroeger energie gaf helpt je enkel verder opbranden…Het is dezelfde moeheid doe ervoor zorgt dat je in de auto niet meer weet hoe je moet autorijden of ineens het ‘licht uitgaat’.

 

Negativiteit

Ook al ben je van nature een positief ingesteld persoon, burn-out kan ervoor zorgen dat je (tijdelijk) negatief bent. Als je kijkt naar alles wat niet goed loopt, alles wat ontbreekt, jezelf en anderen veroordeelt en een algemeen cynisch gevoel hebt is het tijd om actie te ondernemen!

 

Minder voldoening

Burn-out leidt in de meeste gevallen tot een zeurend gevoel van ontevredenheid. Je hebt minder zin om af te spreken, hebt geen energie meer om te sporten, … Projecten of mensen die je vroeger mateloos konden bezighouden winden je niet langer op. Deze dip in voldoening maakt werk ook een stuk moeilijker want wat je dan ook in je job steekt, je hebt altijd het gevoel dat je er niet genoeg uit haalt.

 

Motivatieverlies

Bij de aanvang van een job zitten we bij manier van spreken in de witte broodsweken. Alles is nieuw, en de motivatie komt natuurlijk. Wanneer je meer en meer richting burn-out evolueert wordt het moeilijker om de motivatie te vinden om je job nog te doen. Je kan taken afwerken en dat zelfs schitterend doen, maar de motivatie die je vroeger dreef is weg. In plaats van dat je je werk vroeger deed vanuit puur plezier komt je motivatie nu eerder van angst (om een deadline te missen, om fouten te maken, om mensen teleur te stellen, om ontslagen te worden, …)

 

Performantie vermindering

Mensen die in een burn-out terecht komen zijn dikwijls te vriendelijk, te perfectionistisch en high-achievers. Als hun performantie dan eens wat minder is dan wordt dat door de omgeving niet altijd direct opgemerkt. Houdt voor jezelf je performantie niveau bij. Hoe performant was je vorig jaar, vorige maand of vorige week? Als je merkt dat je performantie zakt is het tijd om na te gaan of burn-out er de oorzaak van is.

 

Weinig zelfzorg

Wanneer je te maken krijgt met burn-out zal je zelf zorg en zelf controle minderen waardoor je meer geneigd zal zijn toe te geven aan dingen die eigenlijk minder goed voor je zijn. Dit is voornamelijk te wijten aan hoe stress je beslissingen en zelf controle beïnvloedt, en in tijden van burn-out ook door minder zelfvertrouwen en motivatie.

 

Call to action

Welke van bovenstaande signalen herken je bij jezelf? En bij anderen?

Wat heb je al ondernomen om je situatie te verbeteren?

Wat was het effect daarvan?

Welke nieuwe actie plan je om niet verder op te branden? Wanneer? Wie kan je hierbij helpen?

 

Proost op het aanwakkeren van je vuur!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#burnout #motivatie #energie #zelfzorg