Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

10 manieren om extra tijd te toveren

Extra tijd toveren

 

Tijd is je meest waardevolle hulpbron.

2 van de basisredenen waarom mensen niet doen wat ze eigenlijk zouden willen doen is tijd en geld. Je hoort het overal. Heb je ooit gedacht

  • als ik meer tijd had dan…

  • ik heb er nu geen tijd voor…

  • ik had niet genoeg tijd om…

Eigenlijk ben je jezelf voor de gek aan het houden. Het gaat niet alleen om tijd, maar ook om prioriteit. Waaraan wil je je tijd besteden? Aan welke prioriteit wil je je tijd besteden? Elke keer je zelf ‘ik heb geen tijd’ zegt zeg je eigenlijk ‘het is voor mij geen prioriteit, nu’.

Iedereen van ons heeft even veel tijd. Hoe komt het dan dat het lijkt alsof sommige mensen veel meer bereiken dan anderen? Zij zetten hun prioriteiten en besteden daar hun tijd aan.

Hoe meer je je dus bewust bent van de gedachte ‘ik ben geen tijd’ en het feit dat dat eigenlijk betekent dat het nu geen prioriteit is hoe sneller je ermee aan de slag kan.

  • Ik heb geen tijd om een job te zoeken die bij me past --> een job zoeken die bij me past is nu geen prioriteit voor me

  • Ik heb geen tijd om te gaan sporten --> mijn fysieke gezondheid is op dit moment geen prioriteit voor me

  • Ik heb geen tijd om te ontspannen --> mijn mentale of emotionele gezondheid is nu geen prioriteit voor me

  • Ik heb geen tijd om een nieuw product op de markt te brengen --> een nieuw product op de markt brengen is nu geen prioriteit voor mij

Als je dus denkt ‘ik heb geen tijd’, stel jezelf dan de vraag ‘klopt dat echt of is het op dit moment gewoon geen prioriteit voor me’? Dat wil ook zeggen dat als een collega iets aan je bureau komt vragen en jij blijft ondertussen rustig verder tokkelen op je PC, dat (de vraag van) je collega geen prioriteit is… en omgekeerd ook natuurlijk...

Hoe kan je jezelf dan meer extra tijd toveren om bezig te zijn met de dingen waar je van houdt en die voor jou belangrijk zijn?

Beslis wat je écht wilt

Voor je de situatie die je niet wilt kan verlaten voor die die je wel wilt is het belangrijk te weten waar je naartoe wilt. Zelfs een eerste verbeter stap weg van de huidige is een stap. Neem wat tijd om hier achter te komen en besef dat dit dikwijls ook een proces is. Als het je nog niet helemaal duidelijk is waar je naartoe wilt, verbeter dan al iets in je huidige situatie.

Begin (zeer) klein

Zoals bij elke nieuwe gewoonte is het ook hier belangrijk om (zeer) klein te beginnen. Je wilt ook hier immers een nieuwe gewoonte aankweken en als de stap te groot is loop je het risico dat je snel terug in oude gewoontes vervalt. Als je wilt starten met meer artikels lezen kan je opteren voor bijvoorbeeld 15 minuutjes te lezen in de middagpauze, of net voor het slapengaan.

Overwin je angsten

Tijd is een excuus. (geld, leeftijd, … ook :-)) In veel gevallen wordt tijd als excuus gebruikt omdat we bang zijn van iets anders: bang voor succes, bang om fouten te maken, afgewezen te worden, bang om iets (pijnlijk) te moeten aanpakken, je zelfvertrouwen kwijt te geraken, …

Ontdek wat jouw angsten zijn die je in deze tegenhouden. Geen idee hoe of waar te beginnen? Deze website geeft een heel erg volledig overzicht van angsten en fobieën, ook ingedeeld per categorie: http://www.angstlijst.nl/angsten

Je angsten ontdekken en ermee aan de slag gaan zorgt ervoor dat je meer tijd zal kunnen vrijmaken. Bovendien zal je het gevoel van meer controle hebben.

Maak efficiënt gebruik van je “tussentijd”

De wachtrij in de bakker, on hold geplaatst worden aan de telefoon, de kinderen opwachten aan school, wachten op de laatste persoon die naar de meeting komt, een te lange middagpauze… het is allemaal tussentijd die je nuttig kan besteden om aan je eigen doel of project te werken. Elke dag 10 minuten gefocust bezig zijn creëert al vooruitgang.

Stop met tijd verspillende activiteiten

TV kijken, roddelen, sociale media afschuimen, … het zijn tijdsbestedingen die niet noodzakelijk vooruitgang naar je doel of richting je project creëren. Stop er dan ook mee want als het geen prioriteit heeft heeft het ook geen zin.

Start met 'neen' zeggen

Grenzen stellen is essentieel in het leven. ‘Neen’ leren zeggen is een van die grenzen aangeven en gaan voor je eigen prioriteiten in plaats van die van anderen. Spreek je af met vrienden die alle energie van je wegnemen? Bied je hulp aan omdat je je verplicht voelt? Ben je bezig met ‘druk druk druk’ taken die je het gevoel geven dat je ‘vooruitgang’ boekt?

Ergens ja tegen zeggen wil zeggen dat je ergens anders neen tegen zegt… en dan zeg je beter geen neen tegen jezelf. Neen zeggen wil dus zeggen dat je bewust kiest om iets anders belangrijks te doen.

Beweeg

Het lijkt misschien een dood-doener maar 30 minuten per dag bewegen is echt geen overbodige luxe. Het is een absoluut minimum. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat je productiever bent en meer bereikt als je regelmatig beweegt. Parkeer je wagen dus eens wat verder van je kantoorgebouw, neem de trap in plaats van de lift, doe een wandelingetje onder de middag, …

Delegeer

Laat de nood aan controle los, het is toch niet mogelijk om alles te controleren. Ook ik leer elke dag meer en meer de controle los te laten.

Sommige taken of verantwoordelijkheden vind je misschien niet fijn terwijl iemand anders zou staan te springen om die taken en verantwoordelijkheden te kunnen doen. Moest je nu eens enkel datgene doen wat je graag doet en de rest mogen delegeren naar iemand die er blij van wordt, hoe geweldig is dat? Als je delegeert, zorg er dan wel voor dat je de taak delegeert naar iemand die er plezier aan beleeft. Trap niet in de valkuil ‘als ik het niet doe doet niemand het’. In plaats van het zelf te doen kan je ook zorgen dat iemand anders het doet. Vraag dus om hulp en delegeer waar mogelijk.

Benut je reis-tijd op een slimme manier

In de wagen kan je bellen of audio tapes luisteren (een boek, een taal leren, …), to do’s inspreken op een dictafoon, .... In de trein kan je werken of artikels en blogs lezen en idem dito in het vliegtuig, … Als je keuze hebt tussen de wagen en publiek transport is in vele gevallen publiek transport efficiënter aangezien je dan zelf al niet moet rijden. Waar wil jij je waardevolle reistijd aan beleven? Tijdsverdrijf of bouwen aan je doel of project?

Schakel notifications uit

Facebook, twitter, mail, linkedin, … ze hebben allemaal de mogelijkheid om ingelicht te worden als er iets verschijnt, verandert, geliked wordt, er een bericht binnenkomt… of je kan bewust kiezen om dat af te zetten.

Als je aan je project of doel aan het werken bent, sluit alle afleidingen dan buiten. Ze gaan niet lopen en zullen straks, als je gedaan hebt wat je wou doen, ook nog online beschikbaar zijn.

Hoe je het ook draait of keert, je kan altijd dingen doen, meer geld verdienen, … tijd kopen echter niet. De beslissingen die je neemt over hoe je je tijd doorbrengt zullen dan ook grotendeels de kwaliteit van je leven bepalen, welke doelen of successen je bereikt, …

Ben je er klaar voor om jezelf niet langer voor de gek te houden met het idee dat je geen tijd hebt om te doen wat belangrijk is voor je? Ben je bereid om kleine stappen te zetten om te bereiken wat je wilt? Here we go...

Hoe maak jij extra tijd in je dag?

Call to action

Welke van bovenstaande tips pas je al toe?

Welke manieren om tijd te toveren laten bij jou nog te wensen over?

Welke hiervan wil je graag ontwikkelen? Tegen wanneer wil je hiervan resultaat zien?

Wat zal je daarvoor moeten doen? Of laten?

Welke extra manieren kan jij nog, waarmee je jezelf tijd koopt?

Wat is je professionele doel of je professionele next step?

Proost op extra tijd toveren!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#tijd #efficiëntie #delegeren #neezeggen #kleinbeginnen #angsenoverwinnen

Bepaal je doel en begin met kleine stappen

Overwin je angsten, gebruik de tijd waarin je wacht en stop met activiteiten zonder waarde uit te voeren

Zeg nee, beweeg voldoende en laat regelmatig de controle los

Maak efficiënt gebruik van je reistijd en verwijder alle afleidingen wanneer je aan een taak bezig bent