Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Afwijzing van een sollicitatie? Zo ga je daar mee om

Hoe omgaan met afwijzing na een sollicitatie?

 

Iedereen krijgt wel eens te maken met afwijzing na een sollicitatie en dat kan best pijnlijk zijn. Zeker op het moment dat je eindelijk die perfecte vacature voorbij hebt zien komen, jezelf van je beste kant laat zien, maar alsnog wordt afgewezen. Soms zelfs meerdere keren na elkaar.

Dat kan als een behoorlijke klap aankomen. Dat is een teleurstelling die je moet verwerken. Laat echter niet de moed in je schoenen zakken. Als je goed leert omgaan met afwijzing van een sollicitatie, kun je hier juist ook je voordeel uithalen.

 

 

Met de volgende 6 stappen kan ook jij er je voordeel uit halen.

 

Neem het niet persoonlijk op

Veel mensen nemen een afwijzing persoonlijk op. In plaats van dat ze simpelweg afgewezen zijn voor een baan op een bepaald moment onder bepaalde omstandigheden, voelen ze alsof ze zijn afgewezen als persoon. Ze vinden zichzelf ‘niet goed genoeg’. Terwijl er zoveel factoren kunnen zijn die invloed hebben gehad op de beslissing. En uiteindelijk kunnen ze er toch maar één kiezen.

Jezelf niet goed genoeg vinden is de grootste beperking die er bestaat en één die veel sollicitanten bij zich dragen. Door deze overtuiging leg je altijd de macht bij de ander. Als iemand anders jouw accepteert, doe jij dat ook. En als iemand anders jou afwijst, wijs jij ook jezelf af.

Maar wil jij je gemoedstoestand laten bepalen door een afwijzing? Een afwijzing van iemand die op basis van één brief of één gesprekje jou heeft beoordeeld? Dus eigenlijk van iemand die jou helemaal niet echt kent?

We laten onze eigenwaarde veel te veel afhangen van de meningen en beslissingen van anderen. Wat als jij helemaal in jezelf gelooft? Wat als jij weet dat je hoe dan ook goed genoeg bent. Dat je uniek bent en dat er ook voor jou een plek is waar je je helemaal thuis gaat voelen?

Dan wordt een afwijzing ineens niet meer zo persoonlijk. Dan was de baan op dat moment misschien niet voor jou bedoeld, maar dan ga je niet twijfelen aan jezelf. Dan weet je dat er voor jou iets anders moois op je pad gaat komen. Soms weet je niet precies wat en wanneer dat gaat komen, en dat is niet altijd makkelijk, maar je hebt in ieder geval genoeg vertrouwen in jezelf en je kwaliteiten om te weten dat dat wel goed gaat komen. Je weet dat als je afgewezen wordt dat er niets mis is met jou!

 

Ontwikkel je groeimindset

Het persoonlijk opnemen van een afwijzing - en daarmee de houding aannemen dat je gewoon niet goed genoeg bent - is het tegenovergestelde van een groeimindset. Het wordt ook wel rotsdenken genoemd.

Rotsdenkers geloven dat hun talenten en mogelijkheden vastliggen, op basis van de overtuigingen die ze hebben meegekregen tijdens hun opvoeding. Zij geloven dat ze het moeten doen met wat ze hebben. Je bent ergens goed in of je bent het niet. Een afwijzing betekent voor hun bevestiging. Zie je wel, ik ben hier niet slim genoeg voor. Dit was ook veel te hoog gegrepen voor mij. Dit is niet voor mij weggelegd. Ik had die baan toch nooit aangekund.

Deze manier van denken zorgt ervoor dat je niet meer voor je échte dromen en passies gaat. Je ziet grote inspanningen als nutteloos en zal daarom uitdagingen vaak uit de weg gaan en snel opgeven als het even tegenzit of moeilijk wordt. Hierdoor haal je niet alles uit jezelf.

Met een groeimindset haal je wel alles uit jezelf. Dan ga je uitdagingen aan en ga je ook door op de momenten dat het tegenzit of als je heel veel inspanning moet leveren. Je leert van kritiek en haalt lessen uit afwijzingen en obstakels. Je ziet andermans succes als inspiratie in plaats van bedreiging.

Rotsdenkers kunnen leren om ook groeidenkers te worden. Dat begint met een stukje bewustwording. Merk je dat je snel in negatieve gedachten wordt meegesleurd die je niet verder gaan helpen? Sta dan even stil en vraag je af wat een betere gedachte of houding zou zijn tegenover die bepaalde situatie.

Besef dat hoge doelen niet altijd in één keer te behalen zijn en dat dit vaak samen gaat met vallen en opstaan. Zie het als kans om te groeien als persoon.

 

Omarm de teleurstelling

Natuurlijk kun je teleurstelling voelen als je wordt afgewezen na een sollicitatie. Zeker als dit in jouw ogen echt een topfunctie leek waar jij je ook helemaal geschikt voor voelde. De teleurstelling mag er best zijn.

Hecht alleen wat minder waarde aan de uitkomst. Een afwijzing betekent niet dat je niet goed genoeg bent. Het loopt nou eenmaal niet altijd zoals je wilt of verlangt. Daar heb je niet altijd controle op. Waar je echter wel controle over hebt is de manier waarop jij omgaat met de teleurstelling. Ga je bij de pakken neerzitten of ga je er iets van leren? Probeer de teleurstelling te omarmen. Voel het, accepteer het, leer ervan en probeer het beste te maken van de alternatieve situatie. Misschien komt er wel iets op je pad wat uiteindelijk nog veel beter bij je blijkt te passen!

 

Waardeer wat is

Het leven pakt niet altijd uit zoals jij het misschien allemaal in gedachten hebt. Dat is soms lastig, maar het kan ook zorgen voor hele mooie momenten. Soms leer je juist van die momenten dat het niet ging zoals je wou en kom je door die momenten op paden terecht waar je anders nooit over had nagedacht. Alles komt op het juiste moment. En ook al voelt het nu even niet zo fijn, ook dat is oké en ook dat gevoel gaat weer voorbij.

Iedere situatie brengt uiteindelijk weer de mogelijkheid om nieuwe inzichten op te doen en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Als je hier voor open staat - en als je denkt in mogelijkheden en kansen - dan kun je juist genieten van deze reis.

 

Ontdek je talenten

Misschien weet je nog niet zo goed wat jouw sterke punten zijn. Vaak zien we die niet van onszelf, omdat ze als vanzelfsprekend voelen. Als je meer bewust bent van jouw talenten, kun je ook beter vacatures vinden die bij jou passen. Daarbij zal je dan met meer zelfvertrouwen de sollicitatie ingaan. Doordat je precies weet wie jij bent en wat jij te bieden hebt, sta je helemaal in je eigen kracht.

Als loopbaanbegeleiders kunnen we je hier in ondersteunen!

 

Kom in actie

Zorg er voor dat je weer in actie komt! Je mag de tijd nemen om de afwijzing en teleurstelling te voelen en verwerken, maar nu is het weer tijd voor actie. Neem alles wat je van de situatie hebt geleerd mee en doe weer een nieuwe poging! Focus op je doelen en dromen en ga opnieuw de uitdaging aan.

 

Call to action

Op welke van bovenstaande punten heb jij nog wat te evolueren?

Welke stappen wil je hiervoor zetten?

Hoe zal je dat concreet aanpakken?

 

Proost op je voordeel halen uit een afwijzing

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen; annelies@a-lissome.be.

 

#sollicitatiegesprek #solliciteren #jobverlies #goedgenoeg #talent #actie #mindset