Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Een nieuwe job zoeken? 5 job search strategieën die niet werken

Job search strategie - hoe een nieuwe job zoeken?

 

Als loopbaancoach hoor je uiteraard allerlei (soms wilde) verhalen over sollicitatieprocessen. Er zijn een heel aantal strategieën die werken en ervoor zullen zorgen dat je de job krijgt die je echt wilt. En er zijn uiteraard ook job search strategieën die helemaal niet werken als je een nieuwe job zoekt, waardoor je elke keer naast de ‘hoofdprijs’ schiet.

 

Hieronder vind je een aantal manieren waarop het zeker niet moet bij het zoeken naar een nieuwe job

 

CV

Als je hetzelfde CV telkens opnieuw stuurt naar hetzelfde bedrijf voor een bepaalde functie dan zal dat echt geen ander resultaat opleveren dan de keer ervoor. Als je altijd doet wat je altijd deed zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg.

Altijd hetzelfde CV sturen voor verschillende vacatures (binnen eenzelfde of andere bedrijven) is ook niet iets dat werkt.

Wat doe je dan wel? Je kan zonder probleem meermaals binnen eenzelfde firma solliciteren (met hetzelfde of verschillend CV) echter je CV moet aangepast zijn aan de functie waarvoor je solliciteert en het moet duidelijk zijn dat er een match is tussen wat jij wilt doen en wat er gevraagd wordt. Laat desnoods een professional je CV eens nakijken zodat het voldoet aan de noden van deze (moderne) tijden.

 

Motivatiebrief

Eén motivatiebrief ‘in je schuif hebben liggen’ en deze voor elke sollicitatie opnieuw gebruiken mist hoogstwaarschijnlijk zijn doel.

Wat doe je dan wel bij het zoeken naar een (nieuwe) job? Een motivatiebrief is anders voor elke functie of bedrijf waarvoor je solliciteert.

Voor elke sollicitatie heb je dus een andere motivatiebrief nodig. Het bevat minstens:

  • een link naar de vacature waarvoor je solliciteert.

  • Een 2e deel toont aan dat jouw waarden en die van het bedrijf overeenkomen (en hiervoor kan je de website van het bedrijf toch best eens doornemen).

  • Een 3e stuk van je motivatiebrief moet aantonen dat er een match is tussen datgene wat je goed kan en datgene wat ze aan kwaliteiten zoeken. Heb je de kwaliteiten die ze zoeken niet ‘on the job’ opgedaan dan kan je altijd uitleggen waar wel.

 

Thuis blijven

Als je een job zoekt, kun je van thuis heel veel doen: vacatures zoeken, motivatiebrief en CV versturen en opvolgen en ga zo maar door. Maar dat levert niet altijd het beste resultaat op.

Wat doe je dan wel?

  • Zorg dat je buitenkomt. Bovenstaande activiteit kan ook vanuit de bibliotheek, een internet cafe en vele andere leuke plekjes.

  • Praat met je vrienden, buren, ex-collega’s, … en laat hen zeer duidelijk verstaan welk soort job je zoekt in welk soort bedrijf of sector. Zij zijn immers je grootste fans en als ze een vacature zien of erover horen zal je de eerste zijn die het weet. Vertel waar je goed in bent, waar je energie van krijgt, wat belangrijk voor je is. Toon welke energie je hebt.

  • Ga naar netwerkevents, jobbeurzen, bijeenkomsten waar je doelgroep zich zou kunnen bevinden, …

  • Ga eventueel tijdelijk vrijwilligerswerk doen, of interim werk dat mogelijks een vaste functie kan worden. Blijf dus zeker niet thuiszitten.

 

Loslaten

Je ziet een vacature die je op het lijf geschreven is. Je solliciteert, je hoort er niets meer van en laat het los. Niet de juiste manier in een job search...

Wat doe je dan wel? Bel na c.a. 2 weken om te horen of ze je CV goed ontvangen hebben (misschien zit het in de spam folder), hoe het proces juist loopt en waar in het proces je nu zit.

Ben je uit de boot gevallen (bij de CV fase of erna)? Aarzel dan zeker niet om te vragen wat de redenen daarvoor zijn en leer daaruit voor de volgende keer.

 

Over- of underdressed

Sollicitanten die toekomen in een jeans terwijl ze voor een client facing functie komen solliciteren waar een kostuum wordt verwacht... Dames die denken dat korte rokjes en diepe decoltés hot zijn… Een sollicitatiegesprek is geen galabal, noch een marktplaats of strand.

Wat doe je dan wel? Kleed je zoals het hoort voor de functie waarvoor je komt solliciteren. Ben je niet zeker wat wordt verwacht, vraag het dan en/of gebruik je netwerk om na te gaan hoe de mensen in dat bedrijf voor dat soort functie meestal gekleed zijn.

 

Call to action

Hoe zijn jouw laatste sollicitaties of sollicitatiegesprekken verlopen?

Als je naar bovenstaande tips kijkt, wat kan je dan een volgende keer anders of beter doen?

Hoe ga je dat aanpakken?

Op welke manier zal je je succes meten?

 

Proost op een succesvolle job search strategie!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobsearch #CV #jobinterview #sollicitatiegesprek #solliciteren