Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe een job interview krijgen zonder aan al de requirements te voldoen?

Hoe een job interview krijgen zonder aan al de requirements te voldoen?

 

Heb je het ook al voorgehad dat je een job omschrijving tegenkwam, er helemaal warm van werd en je energie en enthousiasme voelde wegstromen als je door de requirements of het gewenste profiel las? Een vacature kan een mogelijke kandidaat afschrikken voor hij of zij door de hele lijst gelopen is omdat er in het begin (of misschien ergens halverwege) iets staat waar ze niet aan voldoen. Bovendien zijn sommige lijsten lang en gecompliceerd. De vraag is: moet je echt aan al die voorwaarden op de lijst voldoen om in aanmerking te worden genomen? Verwachten hiring managers dat je aan al de kwalificaties voldoet? Tuurlijk niet! Een bedrijf stelt zijn ideale profiel op, de ‘witte’ raaf die ze zoeken bestaat mogelijks niet en dan ben jij misschien het beste alternatief…

Het profiel dat ze zoeken is gewoon hun wish-list net zoals jij een wish-list hebt voor je job.

Ik hoor regelmatig van coachees dat ze niet solliciteren omdat ze aan requirement x of y niet voldoen… zo zonde…. Het is heel simpel: als je denkt dat je de job en het takenpakket aan kan en een goede match bent voor functie en bedrijf moet je er absoluut voor gaan. Wees wel realistisch; er is een verschil tussen aan een aantal criteria niet voldoen en helemaal niet voldoen. Zeker als je aan een aantal criteria niet voldoet, probeer via via in het bedrijf binnen te geraken en highlight in je motivatiebrief en CV extra waarom je gekwalificeerd bent voor de job.

 

Wat zijn dan manieren om toch op interview te mogen gaan en die job te krijgen?

 

Lees tussen de lijnen

Veel job omschrijvingen zijn samenraapsels van oude (gelijkaardige) vacatures, worden deels door HR en deels door de hiring manager opgesteld, en zijn gebaseerd op gelijkaardige functies (mogelijks in andere afdelingen of zelfs andere bedrijven). Voor een deel worden ze ook opgesteld om het kaf van het koren te scheiden en enkel mensen aan te trekken die er écht moeite voor willen doen. Sommige kwalificaties zijn zelfs tegengesteld omdat ze niet goed werden doorgelezen. Het is heel erg zelden dat in 1 enkele persoon alle requirements worden gevonden dus als je denkt de kerncompetenties te bezitten, solliciteer dan gewoon!

 

Gebruik je motivatiebrief en CV om je toegevoegde waarde te verduidelijken

De job omschrijving is eigenlijk de wenslijst van de werkgever voor wat het bedrijf in een kandidaat hoopt te vinden. Het zou kunnen dat een kandidaat voldoet aan alle criteria maar toch bepaalde kwaliteiten mist die hem de ideale fit voor de job maken. Als je op zijn minst een aantal kwalificaties bezit, enthousiast bent over de vacature en het geloof hebt dat je een goede keuze voor de job zou zijn, zorg er dan voor dat dit overkomt in je motivatiebrief. Trek de aandacht naar de gevraagde kwaliteiten en benoem anderen sterktes die er mee voor kunnen zorgen dat je in overweging wordt genomen. Op welke unieke en positieve manier zou jij kunnen bijdragen aan die positie? Hoe heb je een verschil gemaakt in vorige jobs of functies? De tijd nemen om je motivatiebrief te personaliseren kan je echt wel dat voetje voor geven.

 

Focus op je overdraagbare vaardigheden

Wat er opgelijst staan bij de job omschrijving zijn dikwijls richtlijnen, en geen absolute waarheden. Je moet niet voldoen aan elk afzonderlijk requirement of elke kwalificatie die opgelijst staat. Als de skills die je in het verleden hebt opgebouwd overdraagbaar zijn van de ene job naar de andere en het aantal jaren ervaring komt ongeveer overeen, solliciteer dan. Enkel die eerste stap van een sollicitatie zorgt ervoor dat je mogelijks in aanmerking wordt genomen.

 

Weet welke zaken niet negotieerbaar zijn

Vele job zoekers hebben wel het zelfvertrouwen om op zoek te gaan naar de nieuwe job maar dikwijls missen ze inzicht in het aanwervingsproces: de te nemen stappen, met wie de gesprekken zijn, wat in welke ronde besproken wordt, … Zoals reeds eerder gemeld zijn job omschrijvingen niet in steen gebeiteld, het is gewoon hun wenslijst, niet meer en niet minder. Mis je een directe lijn naar het bedrijf, zorg er dan voor dat je voor 75% voldoet aan de gevraagde criteria en laat de niet negotieerbare zaken daar dan niet uit. Moet je online solliciteren? Dan zijn sleutelwoorden een must. Zet eventueel de job applicatie even in word en ga op zoek naar de kernwoorden in de tekst. Zorg ervoor dat deze kernwoorden terugkomen in je motivatiebrief en CV zodat op die manier je ervaring wordt aangetoond in datgene wat ze zoeken. Sommige bedrijven gebruiken immers zoekmachines op bepaalde woorden in online CV’s voor ze verder beginnen triëren. Je kan ook voorafgaandelijk wat onderzoek doen via Glassdoor of een loonwijzer als het over loon gaat. Netwerking om te weten te komen welk soort bedrijf het is, hoe het omgaat met zijn medewerkers, op welke manier persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd, … kan je ook de nodige input bezorgen. Ook gewoon LinkedIn en de website van het bedrijf zelf zullen je al veel extra informatie kunnen bezorgen.

 

Vind een direct contact binnen het bedrijf

Het klinkt misschien raar maar als het op solliciteren aankomt hebben mannen de neiging zich te overschatten, en vrouwen doen meestal het omgekeerde: ze onderschatten zichzelf. Met andere woorden: een vacature waar niet aan alles voldaan wordt, daar trekken mannen zich over het algemeen minder van aan. Als ze een job vinden die ze willen, dan gaan ze er gewoon voor. Vrouwen zijn veel terughoudender, ze zoeken naar een bijna perfecte alignering tussen de job omschrijving en wat ze zelf kunnen bieden. Het zou fijn zijn moesten meer vrouwen het mannelijk voorbeeld beginnen volgen (zonder te overdrijven natuurlijk). Als je voldoet aan een dikke 60% van de jobomschrijving en kwalificaties, ga er dan voor, als je in het bedrijf een ingangspunt vind dat je kan voorstellen of aanbevelen ipv via de standaard sollicitatieprocedure te moeten lopen. Een goede manier om na te gaan of iemand je er kent is in je LinkedIn connecties te gaan kijken. Mogelijks heb je in eerste lijn geen direct contact maar via je 2e lijn misschien wel…

 

Toon je enthousiasme

Als je luistert naar de verhalen van hiring managers zal je merken dat ze niet altijd de meest gekwalificeerde of meest ervaren persoon aanwerven maar in plaats daarvan diegene die het meest authentiek enthousiasme uitstraalde, waar de goesting voor de job en het bedrijf er van af liep… Vaardigheden kunnen altijd aangeleerd worden. Enthousiasme en positieve ingesteldheid is er, of niet. Het is moeilijk om dat aan te leren. Als je dus echt helemaal blij wordt van een bepaalde vacature in een bepaald bedrijf, ga er dan voor en toon dat dan ook! Je hebt immers niets te verliezen, wel? Wie weet zal de manager die aanwerft de sprankel wel merken en zoiets hebben van ‘met zo’n persoon samenwerken kan alleen maar tof zijn, hij/zij wordt het’.

 

Call to action

Hoe streng ben jij voor jezelf voor je solliciteert op een vacature?

Wat zou het effect zijn moest je bij een volgende vacature gewoon je hart volgen?

Welke van bovenstaande tips pas je nog niet toe en wil je bij een volgende keer zeker inzetten?

 

Proost op een job interview en een job, zonder aan alle voorwaarden te voldoen!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobsearch #jobinterview #sollicitatiegesprek #solliciteren