Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

De meest gemaakte fouten bij een jobsearch

Vermijd deze fouten bij een job search

 

Je hoeft soms maar aan een aantal mensen te vragen welke flaters ze al geslaan hebben bij het solliciteren en vrij snel komen er antwoorden naar boven. De recruiter bij de verkeerde naam aanspreken, je voorbereid hebben voor een andere functie, je privé mailadres ‘hot-stud’ gebruikt, …

Op de jobmarkt zijn er veel sollicitanten, het vraagt dan ook dikwijls maar 1 fout om je kansen te verknallen. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan is het dan ook belangrijk dat je weet welke de meest gemaakte fouten zijn en nog belangrijker: hoe je ze het best kan vermijden. Doel is een succesvolle jobsearch te hebben, bij (hiring) managers en HR eruit springen wat betreft je CV en een positieve indruk achterlaten!

 

Wat zijn de fouten dan, onder welke categorieën vallen ze en hoe kan je ze voorkomen?

 

Jobsearch fouten

Voor opportuniteiten enkel en alleen vertrouwen op online open posities

Vanop afstand lijkt het online gebeuren een goed idee maar door contact te hebben en houden met recruiters en je netwerk in te schakelen kom je dikwijls een heel eind verder

 

Online niet aanwezig zijn

Werkgevers en recruiters zoeken talent en een van de grootste kanalen hiervoor is een online zoektocht. Zorg dan ook dat je aanwezig bent in LinkedIn. Maak jezelf vindbaar via de juiste sleutelwoorden, houd je contacten bij, wees aanwezig in een business community die aanleunt met waar jij mee bezig bent, … Meer info vind je hier: Hoe een job of opdracht scoren door een aantrekkelijk LinkedIn profiel.

 

Ineffectief netwerken

De meeste mensen denken dat netwerken gewoon inhoudt dat je je contacten laat weten dat je een andere job zoekt, mogelijks bezorg je hen ook je CV – hiermee laat je de controle volledig los als je niet duidelijk aangeeft welke jobinhoud je juist zoek, in welk soort bedrijf, regio, … bovendien zet je jezelf dan in een zeer afwachtende houding ipv proactief op te volgen. Als je je netwerk inschakelt, wees dan ook zeer duidelijk in wat je zoekt, waar, … en zorg dat je je netwerk opvolgt.

 

CV fouten

Geen duidelijk jobdoelwit

Als je CV niet duidelijk vertelt wat je volgende job zou moeten zijn zullen de meesten ervan uit gaan dat je ‘more of the same’ in de toekomst wilt. Gebruik dan ook een elevator pitch net onder je personalia en voor je werkervaring waarin je duidelijk aangeeft wat je zoekt.

 

Irrelevante informatie

Als er geen toegevoegde waarde is voor de job of de werkgever brengt het geen toegevoegde waarde aan je CV en kan je het beter weglaten.

 

Geen highlights of sleutelwoorden gebruiken

Managers die aanwerven, HR en bepaalde sollicitatie tracking systemen gebruiken sleutelwoorden om een match te vinden tussen hun openstaande vacature en de CV’s voor ze meer tijd steken in het volledig lezen van de CV’s. Eens ze je CV beginnen lezen is het altijd fijn als met bepaalde highlights onmiddellijk de essentie terug te vinden is.

 

Het gebruik van taken en verantwoordelijkheden

Dit zegt iets over wat je doet maar niets over hoe goed je het doet. Belangrijk is dus je verwezenlijkingen of prestaties te beschrijven, of zoals de Engelsen en Amerikanen het zo mooi zeggen: you accomplishments, the success you achieved. Werkgevers willen niet alleen weten wat je doet maar ook hoe performant je daarin bent.

 

Job interview fouten

Te laat komen

Als je weet dat je te laat zal zijn is het minste wat je kan doen even bellen en aangeven dat je later zal zijn dan voorzien én hiervoor al je verontschuldigingen aanbieden. Indien nodig, nog eens bellen om een update te geven van waar je ondertussen bent en wat je ‘expected time of arrival’ zal zijn.

 

Geen vragen stellen

Toon aan dat je écht interesse hebt in de open positie, bereid thuis eventueel een aantal vragen voor en stel ze op het moment dat het gepast is.

 

Negatief praten over je huidige of vorige werkgever/baas

Dit is geen professioneel gedrag want dan kunnen ze er eigenlijk van uit gaan dat je het zelfde zal doen over hen op het moment dat je hen zal verlaten. Bovendien houden werkgevers er niet van om mensen aan te werven die een conflict hebben met een werkgever.

 

Onvoorbereid het gesprek ingaan

Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om zowel het bedrijf als de functie te leren kennen. Doe dus voldoende onderzoek om je mogelijk nieuwe werkgever en zijn business te leren kennen en gebruik wat je geleerd hebt ook in het gesprek. Dit benadrukt extra je interesse.

 

Slechte body language

Wist je dat je lichaamstaal 55% van je communicatie is? 38% gaat over tonaliteit en tempo en slechts 7% gaat over de woorden. Wees je dus bewust van wat je stem en lichaam uitstralen – zonder dat je het mogelijks beseft spreken ze luider dan de woorden!

Al deze fouten kunnen voorkomen worden. Ga voorzichtig te werk als je een nieuwe job wilt: plan, bereid je voor, schenk aandacht aan je CV, oefen een aantal vragen die je wilt stellen, … voor het best mogelijke resultaat!

 

Call to action

Hoe ga je vandaag te werk bij je zoektocht naar een nieuwe job?

Welke van bovenstaande punten doe je al goed? Welke hebben nog wat werk nodig?

Hoe ga je hiermee aan de slag om het best mogelijke resultaat te garanderen?

 

Proost op een super efficiënte jobsearch!

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#jobsearch #jobinterview #CV #LinkedIn #sollicitatiegesprek #solliciteren