HSP coach

Hoogsensitiviteit is geen taboe meer. In de huidige maatschappij is het ondertussen al redelijk ingeburgd. Ook omdat meer en meer mensen ‘uitkomen’ voor het feit dat ze hoogsensitief zijn en omdat iedereen in zijn of haar netwerk hoogsensitieve mensen heeft.

Professioneel heeft een hoogsensitief persoon het niet altijd gemakkelijk, zeker niet als ze niet weten dat ze hoogsensitief zijn. Ze weten dan immers niet dat ze een specifieke handleiding hebben waar ze zelf ook rekening moeten mee houden. Een HSP coach begeleidt je om inzicht te krijgen in jezelf en je eigen handleiding op te stellen.

First things first: Wat is HSP?

HSP staat voor ‘Highly Sensitive Person’ of hoogsensitief persoon. En er zijn ontelbare vormen waarin dit tot uiting kan komen. Sommigen zijn dus sensitiever dan anderen en sommigen hebben dus andere eigenschappen dan anderen.

Een HPS is meer dan anderen gevoelig voor indrukken en prikkels. Deze worden intensiever gefilterd door hun zenuwstelsel. De prikkels zelf kunnen uit de eigen beleving komen of uit de buitenwereld. Een HSP merkt bepaalde signalen en details sneller op.

Ongeveer 20% van de wereldbevolking is hoogsensitief, dus je hebt in je netwerk zeker ook een heel aantal hoogsensitieve mensen. 25% daarvan zijn extravert, hebben nood aan uitdaging en nieuwe ervaringen en worden ook wel eens HSS of ‘High Sensation Seekers’ genoemd. Zij moeten constant op zoek naar balans tussen hun nood aan rust en ontspanning en hun nood aan uitdaging en avontuur. De overige 75% heeft een introverte voorkeur.

Hoogsensitief op het werk - Hoe ga je ermee om?

Aangezien 1 op 4 tot 1 op 5 personen hoogsensitief is, wil dat dus zeggen dat in een groepje van 5 in principe minstens één hoogsensitief persoon is. Heel ver zal je dus niet moeten zoeken. Vaak zijn ze ondergewaardeerd. Zelf ervaren ze wel wat hindernissen professioneel. Net omdat ze hoogsensitief zijn zijn ze ook makkelijker ‘slachtoffer’ van overspannenheid of een burn-out.

Maar hoe ga je er dan zelf mee om, met je hoogsensitiviteit?

  • accepteer dat je hooggevoelig bent
  • vermijd zoveel mogelijk energievretende prikkels
  • neem zelfzorg serieus
  • kies een werkomgeving die bij jou en je waarden past
  • ga voor een job die aansluit bij je unieke talenten
  • benoem je noden
  • vraag om hulp indien nodig
  • blijf zoveel mogelijk jezelf
  • ...
Hoogsensitief op het werk - Hoe ga je ermee om?

Hoogsensitief - opgepast voor deze valkuilen

Als zeer empathisch persoon heb je misschien de neiging om je veel te verliezen in gevoelens en situaties van iemand anders. Je sponst bij manier van spreken de emoties van de ander zo op dat je leeggezogen wordt… je energie loopt dan weg en je wordt sneller prikkelbaar.

Een hoogsensitief persoon is doorgaans ook perfectionistisch aangelegd: het moet juist zijn, zoals jij het wilt. En daar kruipt behoorlijk wat tijd, energie en inspanning in. Als je hier te ver in gaat zal ook je batterij sneller leeglopen en vermoeidheid de kop komen opsteken. Vanuit je perfectionistische aanleg ben je ook bang om fouten te maken, misschien heb je zelfs faalangst. Zorg ervoor dat je angst je niet overmeestert tot op het punt dat uitstel afstel wordt.

Luister naar je innerlijke stem. Stop met je eigen behoeften en wensen te onderdrukken want dat is een veel voorkomende valkuil. Of het nu komt door een tekort aan eigenwaarde (waarbij je denkt dat je dingen niet kan) of door kost wat het kost te willen voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Hoe vind je als HSP een job die bij je past? Met een HSP coach

Dé job die bij je past, bestaat die wel? Volgens mij niet, of toch niet maar 1. Net zoals op elk potje eigenlijk meerdere dekseltjes passen. Als je wilt weten welke jobs bij je kunnen passen moet je rekening houden met je hart én met je verstand!

Vragen die je je als HSP-er kan stellen

  • Welke behoeften heb je?
  • Welke unieke talenten wil je professioneel inzetten? Wat doe je graag?
  • Welke waarden wil je terugvinden bij je werkgever?
  • Hoe wil je je voelen op je werk?
  • In welke omstandigheden fleur je helemaal op?
  • Wat verwacht je van samenwerkingsverbanden?

Personal branding kan hier zeker ook een positieve rol in spelen.

Hoe vind je als HSP een job die bij je past? Met een HSP coach

Een HSP coach heeft een absolute meerwaarde

Zonder begeleiding kan het moeilijk zijn om om te (leren) gaan met alle facetten van hoogsensitiviteit. Wil jij graag beter leren om gaan met je hoogsensitiviteit? Dan kan een HSP coach je hierin begeleiden. Op die manier voorkom je dat je door te veel overprikkeling stress gaat ervaren waardoor je zou kunnen uitvallen. Gedaan met de negatieve eigenschappen van HSP en op naar HSP als kracht!

Wat leer je bij een HSP coach? Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar specifieke (loopbaan)vraag. En iedereen is uniek. Dat wilt zeggen dat niemand het zelfde leert. De grote gemene deler is dat je meer inzicht zal krijgen in jezelf als HSP, hoe je overprikkeling kan vermijden (of ermee om kan gaan) en wat jij nodig hebt om professioneel in je kracht te staan en met voldoende zelfvertrouwen gewoon je ding te doen.

Thema's die heel regelmatig terug komen

  • noden leren herkennen en benoemen, grenzen stellen, nee zeggen
  • de ideale werkomgeving
  • een aangepast takenpakket aan je unieke talenten
  • hoe omgaan met je valkuilen
  • overprikkeling voorkomen en 'genezen'
  • ...
  •  

 

Wat kost een HSP coach?

Een HSP coach hoeft helemaal niet veel te kosten! Zeker niet als het loopbaangerelateerde thema's zijn en je met de VDAB loopbaancheques kan werken. Hierdoor kost je begeleiding slechts 11,5 euro per uur.

Geen recht (meer) op loopbaancheques? Dan begeleiden we je ook met veel plezier

Kijk niet alleen naar de kost, kijk vooral naar wat het je opbrengt op lange termijn!

Wat kost een HSP coach?

Meld je aan voor een gratis mini-coaching

Annelies Quaegebeur

02/478.11.08
annelies@a-lissome.be

Hoofdzetel
Kruidtuinlaan 3
1780 Wemmel

BE 0502.788.117

Hubs

Wij hebben hubs op een 50 tal locaties in Vlaanderen en Brussel