Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Hoe omgaan met negatieve mensen?

Hoe omgaan met negatieve mensen?

 

Net als ik ben je zeker al in aanraking gekomen met negatieve mensen. Dan zal je ook wel gevoeld hebben dat het niet zo fijn was om met die mensen om te gaan. Zo kan je een negatief ingestelde collega ‘Ingrid’ hebben die alleen maar klaagt: over haar collega’s, haar werk, haar baas, eigenlijk over quasi alles in haar leven. ‘Ingrid’ was ook cynisch over mensen in het algemeen en twijfelde vaak aan hun bedoelingen. Met haar praten was gewoon geen leuke ervaring. Zelfs een kort contact putte me uit, ik was precies leeggezogen. Helaas was dat een constante doorheen alle keren dat we samen waren. Haar negatieve energie ging dan precies over op mij en liet een wrange nasmaak achter. Uiteindelijk probeerde ik haar zoveel mogelijk te vermijden. Niet ideaal, ik weet het, maar ik had toen de kracht (en competentie) niet om haar erop aan te spreken.

Gelukkig zijn er voor elke negatieve persoon die ik tegenkom veel meer positieve. Alleen zal die 1 negatieve mijn energie onderuit halen dus was het voor mij heel erg belangrijk om te leren omgaan met negatieve mensen.

Hier deel ik graag mijn 7 tips over hoe je om kunt gaan met negatieve mensen:

Ga niet mee in de negativiteit

Wat meestal een rode draad is bij negatieve mensen is dat ze de neiging hebben om enkel de slechte dingen te zien en de positieve dingen te negeren. Ze hebben ook de neiging om problemen waarmee ze worden geconfronteerd te overdrijven, waardoor hun hachelijke situatie veel erger lijkt dan het in werkelijkheid is. Zo een beetje als de mug en de olifant.

De eerste keer dat je met een negatief persoon praat kan je die een luisterend oor aanbieden, en indien nodig bied je ook hulp aan. Je kan ook steun bieden door hem/haar te laten weten dat hij/zij niet alleen is. Zorg er echter voor dat je ergens een lijn trekt (zodat de hand die je biedt geen arm wordt). Als de persoon zelfs na de eerste paar gesprekken op dezelfde problemen blijft hameren, dan is dat een teken om de verbinding te verbreken, of er iets van te zeggen.

Probeer bijvoorbeeld van onderwerp te wisselen. Als hij/zij in een negatieve spiraal terechtkomt, laat hem/haar dan doorgaan, maar ga niet in op de negativiteit. Geef een eenvoudig neutraal antwoord, zoals "Ik begrijp het" of "Oké". Terwijl als hij/zij positief is, antwoord bevestigend en enthousiast. Als je het vaak genoeg doet, zal hij/zij snel doorhebben wat er aan de hand is en zal hij/zij positiever gaan communiceren.

Zorg dat je niet alleen bent met die persoon

Praten met een negatief persoon kan extreem uitputtend zijn. Als ik met mijn negatieve collega sprak, was ik mentaal uitgeput, ook al praatten we maar 20-30 minuten. Dat kwam omdat ik aan de ontvangende kant was van al haar negativiteit, als een soort spons nam ik die op.

Om dit aan te pakken, kan je er best voor zorgen dat je in een grotere groep bent als de negatieve persoon in de buurt bent. Of toch ten minsten zorgen dat je niet alleen bent. Sterker nog, hoe meer mensen, hoe beter. Op deze manier wordt de negatieve energie tussen jou en de andere leden verdeeld en hoef je niet de volle last van de negatieve energie te dragen.

Het pluspunt van minstens 1 iemand anders in de buurt hebben, is dat mensen een andere kant van zichzelf naar voren brengen afhankelijk van met wie ze zijn. Door een andere persoon in de buurt te hebben, kan het een positievere kant in de negatieve persoon naar voren brengen. (fingers crossed) Ik heb dit eerder meegemaakt en het hielp me om het 'negatieve' individu in een ander, positiever daglicht te zien.

Objectiveer de negatieve opmerkingen

Negatieve mensen kunnen soms behoorlijk kritisch zijn. Ze hebben de neiging om ongevoelige opmerkingen te laten vallen die kwetsend en/of afwijzend zijn, vooral als ze op jou gericht zijn.

En misschien stoor je je in het begin niet aan die woorden en vraag je je af waarom die persoon elke keer zo kritisch is. Trap zeker niet in de valkuil door te denken dat er iets mis met je is, of dat je misschien niet goed genoeg bent.

Observeer de interacties van de negatieve persoon ook met anderen, dan zal je al snel beseffen dat dat gedrag niet alleen bij jou gebeurt maar ook bij bijna ieder ander. De opmerkingen zijn dus geen persoonlijke aanvallen. Het is gewoon hoe zij/hij is.

Erken dus dat de negatieve persoon meestal geen kwaad bedoelt – hij/zij is gewoon verstrikt in zijn/haar negativiteit. Begin met te leren omgaan met kritische opmerkingen. Objectiveer de gemaakte opmerkingen - In plaats van zijn/haar woorden persoonlijk op te vatten, erken dat hij/zij alleen maar een (eenzijdig) standpunt biedt. Zeef de onderliggende boodschap eruit en kijk of je iets kunt leren van wat hij/zij je vertelde.

Objectiveer

Kies lichtere onderwerpen om over te praten

Sommige negatieve mensen worden getriggerd door bepaalde onderwerpen. Dat kan een thema ivm het werk of privé zijn.

Als de persoon diep geworteld is in zijn/haar negativiteit, kan het ongeluk te diep geworteld zijn om het in een eenmalig gesprek aan te pakken. Breng een nieuw, ander onderwerp in om de stemming te verlichten. Simpele dingen zoals nieuwe films, dagelijkse gebeurtenissen, gemeenschappelijke vrienden, hobby's, blij nieuws, reisvooruitzichten, … zorgen voor een luchtig of toch luchtiger gesprek. Houd het bij gebieden waarvan je weet dat de persoon er zich positief over voelt.

Beperk de tijd die je met hen doorbrengt

Jim Rohn verwoordt het heel erg mooi: "Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste tijd doorbrengt". Wat deze quote betekent, is dat met wie je je tijd doorbrengt, invloed heeft op de persoon die je zelf uiteindelijk wordt.

Misschien geloof jij dat niet maar voor mij zit er een hele grote brok van waarheid in. Denk maar eens aan de keren dat je omging met negatieve mensen. Voelde je je daarna positiever of negatiever? Hetzelfde geldt voor positieve mensen - Hoe voel je je nadat je wat tijd met hen hebt doorgebracht? En natuurlijk gaat dat ook op voor andere eigenschappen van mensen :-)

Telkens wanneer ik negatieve mensen tegenkom, voel ik me daarna vaak negatiever dan ervoor. Terwijl ik me bij positieve mensen meer opgewekt en uitbundig zal voelen. Het is duidelijk dat er een overloopeffect is dat zelfs na de interactie plaatsvindt! Door meer tijd door te brengen met negatieve mensen, zullen je gedachten en emoties langzaamaan ook negatief worden. In het begin is het misschien tijdelijk, maar na verloop van tijd zal het langzaam in je geworteld raken.

Als je het gevoel hebt dat bepaalde mensen in je leven negatief zijn, wees je er dan van bewust hoeveel tijd je met hen doorbrengt. Ik raad aan om de duur te beperken. Als ze bijvoorbeeld met je willen omgaan, maar je hun gezelschap niet leuk vindt, leer dan nee te zeggen. Als het een vergadering of telefoongesprek is waar je niet onder uit kan, stel dan een limiet in voor hoe lang je maximum wilt dat het duurt. Houd je aan het doel van de discussie en laat het niet langer duren dan die tijd.

Identificeer gebieden waar je een positieve veranderingen kan aanbrengen

Negatieve mensen zijn negatief omdat ze liefde, positiviteit en warmte missen. Vaak is hun negatieve gedrag een barrière die ze opwerpen om zichzelf tegen de wereld te beschermen.

Een van de beste manieren waarop je een negatief persoon kunt helpen, is door positiviteit in zijn/haar leven te brengen. Denk na over wat de persoon op dit moment dwars zit, en bedenk hoe je hem/haar op je eigen manier kan helpen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, en je hoeft zeker niet te helpen als je dat niet wilt. De sleutel hier is om oprecht te zijn in je verlangen om te helpen en hem/haar de positieve kanten van het leven te laten zien. Slechts een kleine daad van jouw kant kan een groot verschil maken in hun leven. Help hen naar een positievere mindset, of een  betere job of…

Ban ze uit je leven

Als al het andere niet lukt, verminder dan het contact met hen of laat ze op een natuurlijke manier uit je leven verdwijnen.

Cultiveer positiviteit door tijd te spenderen met positieve vrienden en zakenpartners. Dit is een stuk lonender en vruchtbaarder dan blijven hangen bij mensen die je leegzuigen.

Onthoud dat het jouw leven is om te leiden, en het is aan jou om te beslissen hoe je het wilt hebben.

Hoe ga jij om met negatieve mensen?

Wie zijn vandaag de negatieve mensen op je werk, of in je privé leven?

Hoe weet je dat zij de negatieve mensen zijn? Waaraan merk je dat?

Als er negatieve mensen zijn die je een slecht gevoel over jezelf geven, werk dan aan die problemen met de 7 bovenstaande stappen. Met de juiste acties kun je een dramatisch verschil maken in wat je uit je relaties haalt. Hier zijn ze nog eens samengezet

  • Ga niet mee in de negativiteit – reageer enkel bevestigend als ze iets positiefs zeggen
  • Zorg dat je niet alleen bent met die persoon – omring je met anderen
  • Objectiveer de negatieve opmerkingen - neem  opmerkingen niet persoonlijk
  • Kies lichtere onderwerpen om over te praten – welke onderwerpen zijn dat dan
  • Beperk de tijd die je met hen doorbrengt – wat is de maximum tijd dat je met x of y wilt doorbrengen
  • Identificeer gebieden waar je een positieve veranderingen kan aanbrengen – welke positieve veranderingen kan jij doorvoeren
  • Als niets anders werkt: Ban ze op een natuurlijke manier uit je leven – bij wie je moet je dit beginnen doen

Proost, op zoveel mogelijk positiviteit,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#negativiteit #communiceren #positiviteit #collegas