Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Herstel van burn-out: wanneer is de tijd rijp voor re-integratie?

Herstel van burn-out: wanneer is de tijd rijp voor reïntegratie?

 

Wanneer je een burn-out hebt gehad, kan een terugkeer naar je werk je behoorlijk wat angst inboezemen. Want wat nu als het weer gebeurt? Wat als de werkdruk opnieuw te groot wordt? En wat als je collega’s geen rekening houden met jou en de extra tijd die je nodig hebt om je werkzaamheden uit te voeren? Of wat als je collega’s een oordeel hebben op het feit dat je bent uitgevallen? Wat als…

Deze gedachten zijn heel normaal als je na een burn-out weer wilt reïntegreren. Daarom is het belangrijk om in de eerste plaats uit te zoeken wat je burn-out heeft veroorzaakt. Wanneer je dat helder hebt voor jezelf, kan je met je leidinggevende overleggen hoe het voortaan anders kan en wat eventueel wel voor jou werkt. Misschien kan een collega je ondersteunen of kan je zorgen voor een aangepast werkschema, zodat je geleidelijk aan je werkzaamheden weer op kunt bouwen. Maar hoe weet je nu zeker wanneer de tijd rijp is voor jou om weer te reïntegreren na je burn-out? In deze blog deel ik een aantal tips met je.

Je huisarts geeft goedkeuring voor herstart

Tijdens je burn-out heb je als het goed is meerdere malen contact gehad met je huisarts of de bedrijfsarts die jouw werkgever tot je beschikking heeft gesteld. Deze heeft jouw vorderingen in de gaten gehouden en bijgehouden hoe het met jouw energiepeil staat. Een arts heeft vaak veel ervaring met mensen die chronische stressklachten of een burn-out hebben gehad en kan redelijk inschatten of jij in staat bent om weer aan het werk te gaan. Wanneer je geen last meer hebt van emotionele labiliteit of piekeren, geen extreme moeheid meer ervaart en weer sociaal kunt functioneren, kan dit een indicatie zijn om weer te reïntegreren op het werk. Uiteindelijk ben jij degene die beslist of je er weer klaar voor bent. Probeer het rustig op te bouwen en geef op tijd je grenzen aan.

In het verleden schreven we al wat rond signalen die op een burn-out wijzen. Als je terugkeert naar de werkvloer zijn die dus grotendeels afwezig!

Huisarts

Je hebt weer zin om te socializen

Tijdens je burn-out hing je vooral op de bank of lag je op bed. Je had waarschijnlijk weinig puf om dingen te ondernemen en afspreken met vrienden kostte je al helemaal teveel energie. Langzaamaan merk je dat je steeds meer zin krijgt om anderen te bezoeken omdat je de gezelligheid mist. Na een avondje bijkletsen voel je je ontspannen en niet meer doodmoe zoals eerder wel nog het geval was. Wanneer je merkt dat je hier weer genoeg energie voor hebt, is de stap naar opnieuw starten op je werk en het weerzien van je collega’s ook makkelijker gezet.

Je concentratievermogen is terug

Vooraf aan een burn-out komt het vaak voor dat mensen zich minder goed kunnen concentreren, of minder lang. Misschien vergat je veel, was je vaker iets kwijt, kon je niet meer uit je woorden komen of wist je niet meer wat je nu het laatste uur precies gedaan had. Dat komt omdat het voorste gedeelte in je hersenen overbelast is geweest. Chronische stress zorgt voor problemen met het kortetermijngeheugen en met concentreren. Als je weer wilt reïntegreren is het slim om te testen hoe je concentratievermogen op dit moment is. Hoe lang kan je gefocust een specifieke taak uitvoeren? Lukt het je om een boek te lezen en je achteraf nog ‘alles’ te herinneren wat je gelezen hebt? Kan je je kinderen helpen met hun huiswerk zonder afgeleid te raken? Als het jou lukt om dit een aantal weken achter elkaar vol te houden zonder je erna compleet uitgeblust te voelen, kan dat betekenen dat je er weer klaar voor bent om naar je job te gaan.

Concentratie

Je slaapt weer goed

Niet kunnen inslapen, slecht doorslapen of vroeg wakker worden terwijl je laat naar bed bent gegaan: het zijn slaapproblemen die bij een burn-out zeer vaak voorkomen. Lukt het je inmiddels om voldoende bij te slapen en sta je uitgerust op? Het is natuurlijk logisch dat dit nog niet iedere dag gebeurt als je nog niet 100% de oude bent, maar als het vaker wel dan niet voorkomt dat je uitgeslapen wakker wordt en zin hebt om dingen te gaan ondernemen, kan dit betekenen dat je klaar bent om je werkzaamheden langzaamaan weer op te bouwen. Als je nog te vaak slechte nachten hebt en ‘s ochtends uitgeput aan het ontbijt zit, is het zaak om nog even te wachten met de reïntegratie.

Je voelt je fysiek en mentaal weer fit

Zit je weer lekker in je vel? Voel je je fysiek en mentaal weer gezond of heb je nog teveel energiedips? Om weer aan het werk te kunnen is het belangrijk dat je je op beide vlakken goed voelt. Dat je lekker blijft bewegen, naar buiten gaat en goed voor jezelf zorgt. Zo verdwijnen ook die onrust en spanning uit je hoofd en je lijf. Als jij je fit voelt, gaat het je ook gemakkelijker af om op het werk je grenzen aan te geven en te vertellen wat je nodig hebt zonder dat dit extreme spanning bij je veroorzaakt. Maak duidelijke afspraken met je leidinggevende en kom niet in de verleiding om weer in oude gewoontes te vervallen die de burn-out hebben veroorzaakt.

Ben je hersteld van burn-out? Is de tijd rijp voor re-integratie naar het werk?

Call to action

Hoe zit het bij jou? Ben jij voldoende hersteld om terug te keren naar het werk?

  • krijg je groen licht van je huisarts?
  • heb je zin om af te spreken met vrienden en je collega's terug te zien?
  • kan je weer vlot uit je woorden komen en is concentreren geen probleem meer?
  • slaap je voldoende en goed? ben je 's ochtends uitgerust?
  • voel je je fysiek, mentaal en emotioneel weer helemaal fit?

Dan ben je waarschijnlijk voldoend hersteld om professioneel terug aan de slag te gaan!

Hoe kan een coach je ondersteunen bij burn-out voorkomen of re-integratie?

Heb je het idee dat jij goede begeleiding kunt gebruiken tijdens je re-integratie op het werk? Weet je niet zeker of je huidige job nog steeds goed bij je past? Wil je een ‘lastig’ gesprek aangaan met je leidinggevende?

Onze loopbaanbegeleiders helpen jou graag met je reïntegratie in een job die echt bij je past en waar jij gelukkig van wordt.

Kort door de bocht kan je wat betreft burn-out 3 fases definiëren:

A-Lissome zit op een 50-tal locaties in Vlaanderen en Brussel. Neem gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek of meer informatie.

Proost op hersteld zijn van een burn-out en een vlotte re-integratie,

Annelies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#burnout #stress #mindset #energie #zelfzorg #burnoutvoorkomen #signalendatjeaanhetopbrandenbent #langdurigestress #symptomenburnout #burnoutherkennen #overspannenheid #stressenburnout #burnoutkenmerken #burnoutherstel #reintegratienaburnout #werkhervatting #reintegratietips

Inleiding & de huisarts geeft je goedkeuring

Je hebt weer zin om te socializen

Je concentratievermogen is terug

Je slaapt weer goed

Je voelt je fysiek en mentaal weer fit