Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 gouden tips om te stoppen met piekeren op het werk

Hoe stoppen met piekeren op het werk?

 

Piekeren doen we allemaal weleens. Het wordt pas zorgwekkend wanneer het je je nachtrust kost en je geen plezier meer ervaart in de dingen waar je je normaal gesproken wel enthousiast over voelt. Binnenin je hoofd buitelt de ene angstige gedachte over de andere heen en het lukt je vaak niet om uit die vicieuze cirkel van negatieve gedachten te stappen. Toch is het zo dat meer dan 80% van de zaken waar we over piekeren, nooit echt zal gebeuren. Je maakt je dus vaak zorgen om niets, omdat je eigen irreële angsten vaak met je aan de haal gaan. De meeste tijd besteden we aan het piekeren over ons werk en dan vaak over bepaalde gebeurtenissen waar we toch niets meer kunnen aan doen. ‘Vond die collega het niet raar wat ik vandaag zei?,’ ‘Was het niet lullig voor mijn teamgenoten dat ik die promotie kreeg en zij niet?,’ ‘Wat zal mijn leidinggevende gedacht hebben toen ik die vraag aan haar stelde?,’ Dit zijn allemaal piekergedachten die we in meerdere of mindere mate weleens hebben ervaren. Maar hierover piekeren is zinloos. Waarom? Omdat je weinig invloed hebt op datgene wat anderen over jou denken of van jou vinden. In het verleden, en in de toekomst. Het enige wat je kunt doen is je beste beentje voor zetten en altijd jezelf zijn. Om de piekergedachten over je werk te stoppen, kun je een aantal dingen doen:

Schrijf het van je af

Schrijven kan je heel goed helpen om onder woorden te brengen waar je mee worstelt. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden of opschrijven waar je nu exact over piekert. Dit helpt je om meer grip te krijgen op de situatie en bovendien zijn de piekergedachten dan even uit je hoofd. Leg een notitieboekje naast je bed, wanneer de piekergedachten over je werk vooral ‘s nachts in je hoofd opdoemen. Wanneer je het een paar dagen later nog eens terugleest, zul je zien dat je het gepieker al een stuk beter kunt relativeren en dat het allemaal niet zo ernstig bleek als dat het in jouw hoofd klonk.

Schrijf dingen van je af

Doe ademhalingsoefeningen

Wat ook enorm goed helpt om je piekergedachten een halt toe te roepen, is het doen van ademhalingsoefeningen, waarbij je je focus weghaalt van je gedachten. Dit trekt je dus bewust in het hier en nu. Wanneer je last hebt van piekergedachten op je werk, kan het verstandig zijn om even een rustig plekje op kantoor op te zoeken en daar een wekker te zetten voor zo’n 10 minuten. Concentreer je op het gevoel en geluid van je ademhaling. Als je merkt dat de piekergedachten zich weer op willen dringen in je hoofd, laat je ze los door je steeds weer opnieuw te focussen op je ademhaling. Adem 10 seconden lang in door je neus en 8 seconden uit door je mond. Doe dit zo vaak als nodig is, om je van binnen weer wat rustiger te voelen. Deze oefening kun je ook doen wanneer je achter je computer aan het werk bent zonder dat je collega’s het merken. Je gaat hierdoor zoveel meer ontspanning ervaren, dat de piekergedachten steeds meer naar de achtergrond verdwijnen.

Leid jezelf af

Wie hard aan het werk is of zichzelf compleet verliest in een toffe activiteit, heeft eigenlijk geen tijd meer om te piekeren. Bel bijvoorbeeld eens een vriend of vriendin op om een wandeling te maken waarin je het bewust niet over je werk hebt, verdiep jezelf in een goed boek of doe iets creatiefs, ga bijvoorbeeld schilderen. Daarnaast kun je jezelf ook afleiden van je piekergedachten, door je er bewust van te worden dat je überhaupt piekert en er vervolgens een leuke herinnering tegenover te zetten. Zodra je je zorgen maakt over je werk, merk je dit bewust op en denk je aan een gebeurtenis op het werk waar je juist veel plezier aan hebt beleefd of je denkt aan iets tofs dat voor jou nog in het verschiet ligt. Door je hersenen te trainen om aan leuke gebeurtenissen te denken wanneer je piekermomenten opkomen, zullen die laatste ook snel een stuk minder in je gedachten zijn.

Zorg voor afleiding

Durf een beslissing te nemen

Soms blijf je maar tobben over een situatie waarbij je moet kiezen tussen twee of meerdere opties. Omdat je niet goed weet wat de consequenties zijn van je keuze, blijf je hem maar uitstellen, wat weer leidt tot extra piekeren. Om snel een eind te maken aan deze piekergedachten, werkt het het best om gewoonweg een beslissing te nemen en de consequenties die eruit voortvloeien, te accepteren. Misschien blijkt het achteraf niet de juiste keuze, dan kan je weer een andere keuze maken. Leer uit je beslissing voor een volgende keer. Ik ga er zelf altijd van uit dat ik de beste beslissing neem op het moment dat ik ze neem, met de input die ik ter beschikking heb.

Laat de controle los

Mensen die veel piekeren, hebben vaak een grote behoefte aan controle over hun leef- en werksituatie. Veel van die mensen hebben last van faalangst en vinden dat zij zelf iets verkeerd gedaan hebben, wanneer iets niet gaat zoals zij voor ogen hadden. Ze denken constant na over wat er kan gebeuren en zetten daardoor soms ook onbewust de rem op zichzelf en hun persoonlijke ontwikkeling. Het helpt misschien om je te bedenken dat je eigenlijk nooit alles 100% onder controle kunt hebben. Dat is simpelweg niet hoe het leven werkt. Meer nog, ik vond controle een illusie. Je krijgt onverwachte gebeurtenissen en situaties op je pad en het enige waar jij de controle over hebt, is hoe je daarmee omgaat. Ga daarom pas nadenken over een probleem als dat probleem zich daadwerkelijk aandient en pieker niet van tevoren over problemen die zich misschien helemaal niet gaan voordoen. Vertrouw op je eigen kunnen en accepteer bepaalde situaties nu eenmaal zoals ze zijn. Wanneer je de controle wat meer durft los te laten en gelooft in je eigen probleemoplossend vermogen als er zich soms toch iets vervelends voordoet, zul je zien dat je veel meer ontspannen in het leven staat.

Hoe controle loslaten

Word jezelf bewust van je piekergedachten

Stoppen met piekeren start met bewustwording van het feit dat je piekert. Je kunt namelijk pas ergens mee stoppen, als je weet dat je het doet. Jij bent degene die bepaalt welke gedachten er in jouw hoofd rondzwerven. Piekeren is een gewoonte die eigenlijk automatisch start in je brein wanneer je hier veel last van hebt. Probeer eens gedurende een dag bij te houden hoe vaak je piekert en waarover. Schrijf dit voor jezelf op. Doorbreek de vicieuze cirkel van piekergedachten door de negatieve gedachten die je hebt te vervangen door positieve. Draai een piekergedachte om. Stel, je piekert al enige tijd over een nare situatie met je collega die jou nog steeds dwars zit, maar waar je toen niks over durfde te zeggen. Je ziet in je hoofd direct allerlei rampscenario’s voor je wanneer je het die collega toch zou vertellen. Maar bedenk dan eens bij jezelf: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren wanneer ik vanuit mijn eigen gevoel en ervaring vertel waar ik nog mee zit?’ Hoogstwaarschijnlijk zal die ander enkel begripvol reageren en is het nare gevoel dat jij erover hebt, ook direct verdwenen. Blijf jezelf dus bewust van het negatieve verhaal dat jij jezelf iedere dag vertelt en probeer het te relativeren door er een positieve draai aan te geven. En durf in de praktijk te testen of de angsten die jij nu in je hoofd hebt daadwerkelijkheid waarheid worden of juist niet.

Kijk naar wat er wel goed gaat

Meestal piekeren we veel in periodes waarin er van alles tegelijk mis lijkt te gaan in onze job. We vinden ons werk lang niet meer zo leuk als in het begin, hebben ruzie met een collega of we hebben negatieve feedback gekregen van onze leidinggevende. Op zo’n moment kan het soms behoorlijk lastig zijn om uit die spiraal van piekergedachten te komen. Toch zijn er dan ook dingen op te noemen die we wel voor elkaar krijgen of waar we wel dankbaar voor kunnen zijn. Herken bijvoorbeeld ook kleine succesjes die je hebt behaald in je job, zoals het behalen van je targets de tweede keer op rij die week of dat je voor jezelf op durfde te komen tijdens de dagstart en iets belangrijks hebt aangegeven zodat je weer verder kunt als team. Probeer te letten op alle zaken die wel goed gaan of vraag aan een aardige collega om eens te bespreken met welke zorgen jij kampt, zodat zij hun mening kunnen geven over de situatie en jij er misschien weer een heel andere kijk op krijgt. Zodat je stopt met piekeren. Want zelfs tijdens momenten waarop je alles helemaal beu bent op je werk, zijn er altijd zaken aan te wijzen die wel goed gaan, waar je dus niet langer over hoeft te piekeren.

Succes vieren

Zo stop je met piekeren

Call to action

Noteer voor jezelf eens over welke zaken je de laatste dagen gepiekerd hebt.

Wat is het effect van dat piekeren op je zelf? (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel)

Hoe zeker ben je dat die piekergedachten ook realiteit zullen worden?

Welke andere - positieve - gedachten zou je in de plaats van je pieker gedachten kunnen stellen?

Kies een van de 7 gouden tips en ga ermee aan de slag.

Proost, op piekervrij zijn,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap via het contactformulier of mail naar annelies@a-lissome.be.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#piekeren #werk #stoppenmetpiekeren #gedachtenuitzetten #piekerenverminderen #burnoutvoorkomen

Schrijf het van je af

Doe ademhalingsoefeningen

Leid jezelf af, met wat dan ook

Laat controle (wat) los